Tajný důkaz globálního oteplování, který Bush potlačil

27. 7. 2009

Americká armáda zveřejnila výmluvné fotografie, které dokazují zdrcující dopad globálního oteplování na Arktidu. Tyto fotografie, které pořídily špionážní satelity za poslední desetiletí, potvrzují, že v posledních letech jsou obrovské oblasti moří daleko na severu úplně bez ledu.

Tyto fotografie byly za vlády George Bushe utajovány a odtajněny byly teprve minulý týden. Prezident Barack Obama se snaží galvanizovat Kongres a americkou veřejnost k rázné podpoře akcí směřujících k zastavení katastrofálních podnebných změn, způsobených zvýšením koncentrace kysličníku uhličitého v atmosféře.

Fotografie ve větším zvětšení ZDE

Jedna dvojice zvlášť šokujících fotografií, vybraných ze souboru 1000 odtajněných snímků - je pohledem na aljašský přístav Barrow One. Na první fotografii, pořízené v červenci 2006, je led ještě blízko k pobřeží. Z druhé fotografie je zjevné, že následujícího července byly pobřežní vody už úplně bez ledu.

Tyto fotografie drsně dokazují, jak se Arktida mění v důsledku globálního oteplování. V létě 2007 ve srovnání s létem 2006 zmizelo více než milion čtverečních metrů ledu. A situace byla stále stejně špatná v roce 2008 a je stejně špatná i v roce 2009.

Toto jsou fotografie s rozlišovací schopností jednoho metru, takže nám to dává obrovské množství informací o letní Arktidě, konstatoval Thorsten markus z Goddard Space Flight Centre společnosti NASA.

Mizící letní mořský led znamená velké nebezpečí, varují vědci. Ledové šelfy používají zvířata, jako jsou lední medvědi, k lovu tuleňů a dalších mořských živočichů. Bez nich vyhynou. Kromě toho led odráží sluneční teplo. Tmavé moře ho naopak absorbuje a bez ledu se tedy zřejmě bude moře v Arktidě dále oteplovat. To hrozí vyvolat nezastavitelné oteplování planety, varují klimatologové.

Tyto nejnovější fotografie vyvolaly varování od vědců, že už nemají finanční prostředky na to, aby systematicky zaznamenávali klimatické změny. Minulý týden varovala profesorka Jane Lubchenco, šéfka americké National Oceanic and Atmospheric Administration (NOAA), že shromážďování satelitních dat je ohroženo, protože se neplánuje nahrazení stárnoucí flotily amerických satelitů.

Už předtím vědci varovali, že Amerika se doslova oslepuje vůči globálnímu oteplování, protože omezuje financování ekologických satelitních programů. Obamova vláda se snaží situaci napravit. Součástí plánu na hospodářské oživení prezidenta Obamy byl grant 170 milionů dolarů na obnovení modelování klimat. NOAA však potřebuje dalších 390 milionů dolarů pro rozpočet na rok 2010 na modernizaci ekologických satelitů a pro zpřístupnění dat výzkumníkům a vládním úřadům.

Podrobnosti v angličtině ZDE

Vytisknout

Obsah vydání | Pondělí 27.7. 2009