Obama kritizoval Putina za jeho "zastaralé způsoby"

3. 7. 2009

Před cestou do Moskvy kritizoval americký prezident Barack Obama Vladimíra Putina, že "stojí jednou nohou ve starém způsobu práce". Naproti tomu prý Putinův nástupce Medveděv rozumí tomu, že chování z doby studené války je zastaralé. Obama vyjádřil názor, že doufá, že Putin i Medvěděv "s námi budou společně na některých kritických problémech spolupracovat".

Obama pochválil Moskvu za spolupráci při snahách přesvědčit Severní Koreu a Írán, aby se vzdaly svého programu jaderných zbraní. OSN nedávno schválila "dosud nejrobustnější režim sankcí proti Severní Koreji," dodal.

Obama dále uvedl, že chce v Rusku jednat o nové dohodě o omezení jaderných raket dlouhého doletu.

Na dotaz, proč se chce setkat i s Putinem, Obama poukázal na to, že Putin "má pořád ještě velký vliv ... a já si myslím, že je důležité, i když přejdeme k novému způsobu jednání s prezidentem Medveděvem, aby Putin pochopil, že přístupy k rusko-americkým vztahům z doby studené války jsou zastaralé - že je načase vydat se jiným směrem."

"Myslím, že Medveděv tomu rozumí. Myslím, že Putin stojí jednou nohou ve starém způsobu, jak pracovat, a druhou v novém, a proto my mu a ruskému lidu můžeme dát jasně najevo, že Spojené státy neusilují o nepřátelský vztah, ale chtějí spolupráci o nešíření jaderných zbraní, v boji proti terorismu, v energetických otázkách, abychom měli na konci tohoto procesu silnějšího partnera."

Obama v rozhovoru také vyjádřil pochybnosti o rozhodnutí, které nedávno oznámil, které by mohlo vést k věznění některých osob, zadržovaných v Guantánamo, donekonečna. "Mám o tom velké pochybnosti," řekl a dodal, že není vyloučeno, že tuto politiku zruší.

Co se týče domácí politiky, Obama vyjádřil znepokojení nad rostoucí nezaměstnaností v USA a přiznal, že se mnoho rodin obává, že na řadě jsou teď oni. Dodal však, že se mu podařilo "úspěšně stabilizovat finanční trhy" a "do jisté míry i bytový fond". Nezaměstnanost v USA minulý měsíc stoupla na 9,5 procenta.

Podrobnosti v angličtině 'ZDE

Vytisknout

Obsah vydání | Pátek 3.7. 2009