Brutální pravda o americkém zdravotnictví

15. 8. 2009

Dostavili se po tisících, stáli frontu celou noc na pásku na ruce, která jim umožňovala vstup do podivného paralelního vesmíru, kde je lékařská péče zadarmo a je základním právem a nikoliv drahým luxusem. Někteří tito Američané sem šli pěšky celé kilometry, jen aby si nechali změřit tlak. Někteří spali v autě v naději, že se jim podaří nechat si vyšetřit oči nebo udělat mamogram, jiní přivedli své děti na očkování, které by jim jednou mohlo zachránit život.

V týdnu, kdy se američtí Republikáni vysmívali britskému státnímu zdravotnictví jako "zlovolnému a orwellovskému", byly tyto neuvěřitelné scény v městě Inglewood v Kalifornii jasným připomenutím, proč se prezident Obama snaží zreformovat systém amerického zdravotnictví, napsal v sobotu britský deník Independent.

LA Forum, aréna, kde se kdysi konaly vyprodané koncerty Madonny, byla na osm dní proměněna v obří polní nemocnici. V Americe je nabídka zdravotní péče zadarmo tak vzácná, že se zpráva o otevření kouzelného lékařského království zadarmo rychle rozšířila a utvořily se dlouhé fronty Američanů, doufajících, že se jim podaří získat na okamžik každodenní lékařskou péči, jakou Britové považují za něco zcela samozřejmého.

Za první dva dny obdrželo více nežt 1500 mužů, žen a dětí, léčbu zadarmo, nákladem 503 000 dolarů. Třicet zubařů vytrhlo 471 zubů, 320 lidí dostalo standardní brýle, 80 ženám byly udělány mamogramy, mnoho lidí navštívilo odborníky na ledviny. Než provizorní lékařské středisko opustí v úterý město, poskytne 10 000 pacientů scesslékařskou péči v celkové hodnotě 2 milionů dolarů.

Christine Smithová dorazila ve tři hodiny ráno, doufala, že bude moci navštívit zubaře, poprvé od doby, kdy jí bylo 18. To bylo téměř před osmi lety. 17 jejích zubů je zkažených, některé mají velké, viditelné díry. Má trvalé bolesti a už nekolik let není schopna konzumovat pevnou stravu.

"V roce 2002 mi dělali gastrický bypass, ale ono se to nepovedlo, a kyselina ze žaludku mi začala ničit zuby. Měla jsem od té doby několik zaměstnání, žádné ale se zdravotním pojištěním, takže jsem nemohla navštívit zubaře a nechat si je spravit. Normálně by to stálo 5000 dolarů. Tak i kdybych tu měla čekat týden, než mi to spraví zadarmo, počkám. Naprosto to změní můj život."

Na druhé straně haly čeká Liz Cruise s dalšími desítkami lidí na oční vyšetření. Je zaměstnána v supermarketu, ale nemůže si dovolit 200 dolarů měsíčně na zdravotní pojištění. "Je to jednoduchá volba: buď zaplatím činži, anebo zdravotnictví. Co mám dělat? Já patřím mezi pracující chudé: lidi, kteří pracují, ale nemohou si dovolit zdravotní pojištění a nemají nárok na jakoukoliv pomoc či zdravotnictví zadarmo. Nepamatuju se, kdy jsem naposled byla u lékaře."

I když Američané vydávají na zdravotní péči více finančních prostředků než jakýkoliv jiný stát na světě, podle odhadů existuje asi 50 milionů amerických občanů, kteří nemají vůbec žádné zdravotní pojištění. Mnoho lidí, kteří mají zaměstnání, si nemohou zdravotnické pojištění dovolit, a i ti, kteří mají standardní zdravotnické pojištění, zjišťují, že jim neposkytne celou řadu běžných procedur. Nezaměstnaným v Kalifornii - kteří spoléhají na Medicaid - byla minulý měsíc zrušena zubařská péče zdarma.

Julie Shay byla ve frontě na zubařskou péči. Celá léta si nechávala spravovat zuby levně na druhé straně hranice v mexické Tijuaně. Ale odnedávna požadují americké úřady, aby se cestou zpět do Ameriky američtí občané prokazovali cestovním pasem (předtím stačilo ukázat řidičský průkaz), takže ta alternativa pro Julie Shayovou už neexistuje. Dnes má dva abscesy a trpí takovými bolestmi, že nemůže skoro vůbec spát. "Nemám pas a nemůžu si ho dovolit. Tak jsme s manželem spali v autě, abych se dostala tady k zubaři. Zní to zoufale, ale já opravdu zoufalá jsem. Řekli byste si, že vzhledem k tomu, kolik je v téhle zemi peněz, že bychom měli být schopni se lidem pořádně postarat o zuby," zdůraznila. "Ale je to tak, že bohatí, a pojišťovny, si prostě neuvědomují, s čím se my musíme potýkat, anebo je jim to jedno. Podívejte se po téhle místnosti a řekněme mi, že americké zdravotnictví nepotřebuje reformu."

Plány prezidenta Obamy na reformu zdravotnictví jsou ústředním bodem jeho politického programu, ale v posledních týdnech na jeho reformy úspěšně útočí Republikáni. Demokraté se nesjednotili kolem jednotného, jasného návrhu reformy, odpůrci reformy využili jejich váhání, útočí na "socialistické zdravotnictví" a šance na rozsáhlou reformu je nyní slabá.

Nejškodlivější byly ostré útoky pravicové opozice na schůzích na radničních schůzích. Avšak účastníci zdravotnického charitativního fóra v Los Angeles svědčí o tom, že situace je zcela jiná, než jak ji líčí republikánská pravice. Mobilní polikliniku zorganizovala instituce Remote Area Medical. Tato charitativní organizace se normálně zaměřuje na chudé lidi na americkém venkově. Nyní se přesunuje i do měst. Akce "zdravotní péče zadarmo" tento týden v Los Angeles byla zřejmě dosud největší operací zdravotnických služeb zadarmo v celých USA.

Lékaři, zubaři a terapeuti poskytují svůj čas a své zdroje zadarmo. Mnoha americkým lékařským profesionálům tyto akce poskytují vzácnou příležitost chovat se podle principů etosu veřejné služby, která má být podstatou zdravotnictví.

Je ironické, vzhledem k nynější transatlantické kontroverzi ohledně britského státního zdravotnictví, že organizaci Remote Area Medical založil Angličan, Stan Brock. Tato dvaasedmdesátiletá americká televizní celebrita opustila život celebrit r. 1985 a věnovala se, jak říká, "práci pro lidi".

Dnes nemá Brock žádné peníze, žádný příjem a žádný účet v bance. Tráví 365 dní v roce na charitativních akcích, spí na malé srolované podložce na podlaze a živí se výlučně ovesnou kaší a ovocem. Charakterizují ho, a moc nepřehánějí, jako světce.

Brock sice nechce zasahovat do debaty o americkém zdravotnictví, je ale přesvědčen, stejně jako mnoho dalších profesionálů, že Spojené státy by měly převzít model britského státního zdravotnictví.

Výdaje na zdravotnictví jako část HDP

USA 16%

UK 8.4%

Státní výdaje na zdravotnictví (jako podíl celkových výdajů na zdravotnictví)

USA 45%

Velká Británie 82%

Výdaje na zdravotnictví na jednoho obyvatele

USA $7,290

Velká Británie $2,992

Počet lékařů na 1000 obyvatel

USA 2.4

Velká Británie 2.5

Počet zdravotních sester na 1000 obyvatel

USA 10.6

Velká Británie 10.0

Počet akutních nemocničních lůžek (na 1000 obyvatel)

USA 2,7

Velká Británie 2,6

Průměrná délka života

USA: 78

Velká Británie: 80

Kojenecká úmrtnost (na 1000 živých narození)

USA 6,7

Velká Británie 4,8

Zdroj: WHO/OECD Health Data 2009

Kompletní článek v angličtině ZDE

Vytisknout

Obsah vydání | Pátek 14.8. 2009