Blábolení pana Šándora

20. 8. 2009 / Jakub Rolčík

Předseda ODS a bývalý premiér Mirek Topolánek prokazatelně lže. Přistižen při lži byl dokonce i ve sněmovně volených zástupců lidu České republiky, kde tvrdil, že byl vyloučen z bývalého komunistického vojenského gymnázia, a to prý "z politických důvodů". Toto tvrzení je zvláště absurdní, neboť by šlo o vyloučení v první půli normalizačních 70. let, kdy by mladému Topolánkovi zcela znemožnilo vystudovat VUT v Brně.

Většina českých novinářů stále nepokrytěji straní pravici, proto je Topolánkovy lži, jakož i nejrůznější protimluvy a nesplněné předvolební sliby ODS (např. "Smlouva s občany České republiky") nezajímají. Českou mediální scénu tak charakterizuje absurdní atmosféra, kdy Mirek Topolánek a další příznivci "pravicových reforem" a vojenské základny cizí velmoci na českém území mohou tvrdit cokoli, aniž by svá tvrzení museli dokládat nebo je obhájit v demokratické diskusi.

Ku příkladu Ondřej Neff přišel v minulosti s obviněním, že za odporem 70% české veřejnosti proti americkému radaru jsou "ruské a arabské peníze", což ale nebyl schopen doložit relevantními argumenty.

I když výroky amerického prezidenta Baracka Obamy naznačují, že z budování raketové obrany v Evropě sejde, v České republice se její příznivci opět snaží diskreditovat nesouhlas s americkou vojenskou základnou vytvářením dojmu, že jde o výsledek podvratné činnosti Ruské federace. Bez důkazu se pak tvrdí, že právě proto byli z České republiky vyhoštěni dva ruští diplomaté. Abnormálně deformovaná česká mediální scéna umožňuje, aby se toto tvrzení podpořilo neuvěřitelně hloupou argumentací: "Podle mého názoru přešli Rusové ze sbírání informací na aktivní ovlivňování chodu naší země. To už je něco, co nemůžeme připustit," cituje MF Dnes bývalého náčelníka vojenské zpravodajské služby Andora Šándora.

Jakže, chce se zvolat kriticky myslícímu čtenáři. To Rusové začali aktivně ovlivňovat veřejné mínění právě teď, kdy je stále pravděpodobnější, že sami Američané zamýšlený radar přes skuhrání některých českých politiků "uloží k ledu"?

Andor Šándor se dále snaží naznačit, že Rusy je placena i iniciativa Ne základnám. Citujme ještě jednou MF Dnes:

Už dříve se objevily zprávy, že například iniciativu Ne základnám financují ruské peníze. Iniciativa to rozhodně popřela. Ale je otázka, zda by o nějaké podpoře vůbec věděla. Rusové "nejsou tak hloupí, aby hlavní protagonisté toho daného občanského sdružení věděli, že jsou na ně napojení," citovaly Lidové noviny Andora Šándora. "Dělá se to svým způsobem kultivovaně. A tak, aby ti, kteří hlásají to, co oni chtějí, nevěděli, že to mají od nich. (...) Nebudou posílat na konto Ne základnám peníze z účtu ruské ambasády," dodal v LN Šándor.

Jaká jsou fakta?

Na stránkách iniciativy Ne základnám je odkaz na transparentní účet vedený u Raiffeisenbank. Aktuálně je na něm necelých 56 000 Kč. Včera, 19. srpna 2009, byl na uvedené stránce k disposici výpis od 11. května 2009 do 19. srpna 2009, tedy za poslední tři měsíce. Zběžným prozkoumáním lze zjistit následující:

Za prvé. Výpis obsahuje 169 položek, z nichž deset je debetních (s poznámkami typu "samolepky, platba za web, regiony - cesty, banner Blisty" apod). Výběr za uvedené období činil asi 22 tisíc Kč. Součet kreditních položek činí asi 40 tisíc Kč.

Za druhé. Asi 50 položek činí příspěvky v průměrné výši kolem 250 Kč (typicky 100, 250 nebo 500 Kč). Vyšší částky byly tyto: 1000 Kč (sedmkrát), 1500 Kč (jednou), 6000 Kč (jednou), 7000 Kč (jednou) a 10000 Kč (jednou). Poslední tři (nejvyšší) částky přibyly na účtu jako poslední, tedy 19. srpna; nejsou u nich uvedena jména poskytovatelů, jen pobočky a poznámky "radar tady nebude!" a "Topol má smůlu". Že by právě toto byly příspěvky z ruských fondů? Buď jak buď, pokud by důvodem vyhoštění ruských diplomatů byla skrytá finanční podpora iniciativy v minulosti (tak, aby o ní členové iniciativy nevěděli), znamenalo by to, že byla poskytována po velmi malých částkách a lidmi, kteří často uvedli v poznámce své jméno. Částka iniciativě takto poskytnutá v průběhu tří měsíců (bez položek ze dne, kdy byla zveřejněna zpráva o vyhoštění) by činila pouhých 17 tisíc Kč! Jak velký (či spíše malý) inzerát se z toho dá zaplatit? Že by takto vypadal pokus o ovlivnění veřejnosti?

Za třetí. Nejvyšší počet kreditních položek činí částka 0,01 Kč, tedy jeden haléř. Vložení této částky se opakovalo 101 krát. Poplatek za provedení operace činí 7 Kč, což znamená, že iniciativa přišla péčí neznámého "dárce" přibližně o 700 Kč. Poznámky provázející uvedené vklady se opakují: "STOP RUSKÉMU IMPERIALISMU!" a "ANO OBRANNÝM PROSTŘEDKŮM!". Že by američtí "rozvědčíci"?

(Pozn. red. Pracovníci Raffeisenbanky ujistili Britské listy, že pokud přichozí částka činí méně než poplatek za příchozí platbu, poplatek se neúčtuje. ZDE. Tak to bylo vždy v případě Britských listů.)

Z uvedeného je zřejmé, že iniciativa Ne základnám -- přes nesouhlas většiny české veřejnosti -- disponuje jen zanedbatelnými finančními prostředky, což nakonec potvrzuje amatérský a svépomocný způsob její činnosti zaměřené proti vybudování amerického radaru v České republice. Podpora poskytovaná Rusy "hlavním protagonistům toho daného občanského sdružení" tak, aby "ti, kteří hlásají to, co oni [Rusové] chtějí, nevěděli, že to mají od nich," je ze všeho nejvíc zbožným přáním pana Šándora. A snahou zdiskreditovat nesouhlas občanů České republiky, který se přes vynaložení 15 milionů Kč z peněz daňových poplatníků pohybuje i nadále mezi 65 a 70 procenty.

Vytisknout

Obsah vydání | Čtvrtek 20.8. 2009