Neuvěřitelné poměry ve školství

Proč učitelé v dnešní době ve škole něco diktují?

14. 9. 2009 / Jan Čulík

Další z diskutujících Nikola Dannenfeldtová takové štěstí [smět nosit do školy notebook] nemá. "Moc by mi to pomohlo, protože naši učitelé diktují rychle a nestíhám si zapisovat."

Jakási komerční firma nám rozeslala svou tiskovou zprávu, podle níž chtějí mít studenti možnost nosit do školy počítače, aby si mohli lépe zapisovat, co jim učitel diktuje. Je to jak u blbých. Proč proboha v dnešní technologické době, kdy se dá jakýkoliv text rozmnožit či zpřístupnit elektronicky, učitelé v hodinách diktují? Diktování není výuka. Je to snad proto, že si učitelé nevědí rady, co by v hodinách jinak mohli dělat?

TISKOVÁ ZPRÁVA

Studenti se bouří: Chtějí ve škole notebooky

Studenti základních a středních škol chtějí nosit do škol místo sešitů a učebnic notebooky. Přes padesát tisíc z nich se od začátku srpna spojilo na sociální síti Facebook, kde diskutují o potřebě moderního školství třetího tisíciletí i s odborníky. To počítá s výraznou proměnou současné tváře českých škol a se zavedením notebooku jako běžné školní pomůcky.

Na některých školách mohou v omezené míře notebooky studenti využívat už nyní, jinde je tento pomocník stále zakázaný. "Nosím si počítač do školy už dlouho a musím říct, že mi to výrazně ulehčuje práci. Nemám binec v poznámkách a mohu si to sama lépe uspořádat," vysvětluje hlavní výhodu možnosti psát si zápisy v elektronické podobě Tereza Svobodová.

Další z diskutujících Nikola Dannenfeldtová takové štěstí nemá. "Moc by mi to pomohlo, protože naši učitelé diktují rychle a nestíhám si zapisovat.

Vytisknout

Obsah vydání | Pondělí 14.9. 2009