Spojené státy plánují oslabit dohodu o klimatu z Kodaně, varuje Evropa

16. 9. 2009

Zásadní rozpory mezi Spojenými státy a Evropou by mohly ohrozit novou celosvětovou dohodu o globálním oteplování.

Evropa se střetla s Obamovou vládou ohledně globálního oteplování v potenciálně škodlivém konfliktu, k němuž došlo těsně před zásadním politickým vyjednávání o nové globální dohodě o regulaci emisí skleníkových plynů.

Veliký hoblík na společenskou pestrost opět zabral

16. 9. 2009 / Jan Smolák

O víkendu opět po delší době došlo k nebezpečnému ohrožení naší bezstarostné, spravedlivé a dynamicky se vyvíjející společnosti. Prahu ohrozila jiskra nebezpečné anarchistické revolty a jen díky veskrze profesionální práci našich strážců zákona se ji podařilo uhasit již v zárodku. Avšak silný hlas českého lidu vysílá všem asociálním živlům jasné poselství, které zní: Normalizační proces si rozvracet nedáme! Nezpochybňujte náš standard, který ctíme prostřednictvím kapitalistických hodnot! A hlavně, neproblematizujte naši sebedomestikaci zneklidňujícími pokusy o utváření společenské diverzity -- ta se neodpouští! Kdo nemlčí s námi, bude mlčet kvůli nám, tumáš pendrekem hajzle!

Čím se liší squateři od poslanců či policie?

16. 9. 2009

Jan Smolák si ve svém článku stěžuje na to, jak je naše společnost povrchní a netolerantní vůči rozvíjení alternativních kultur. To si rozhodně nemyslím, Alternativní kultura se v našich podmínkách prezentuje běžně. A to, jestli někoho osloví či nikoliv, už není otázka netolerantnosti, ale vkusu. Hlavní problém je jinde a nelze ho směšovat s kulturou. Ta v tomto případě slouží pouze jako zástěnka porušování zákona. Nikdo totiž nemůže protiprávně obsazovat cizí majetek, ať je v jakémkoliv stavu, upozorňuje Vladimír Šedivý.

Praxe zchátralých domů z Paříže

16. 9. 2009 / Uwe Ladwig

Vzpomínám, že na významnějších bulvárech v Paříži musejí majitelé podle zákona každý pátý nebo desátý rok nechat nově restaurovat a vymalovat fasádu domu, jinak mají problémy s městskou správou.V Británii vás policie přijde napomínat už tehdy, když nesekáte v přední zahradě před domem trávu.

Squateři na Albertově

16. 9. 2009 / Petr Kužvart

V těchto dnech dochází k hromadné kriminalizaci squaterů. Všichni, kdo byli v neděli ráno uvnitř dlouhodobě chátrající a zjevně opuštěné budovy na Albertově, byli zadrženi a je proti nim vedeno zjednodušené trestní řízení. Smysl represe se zdá být zřejmý: státní moc si nepřeje nadále podobné nezávislé aktivity. Pro běžného občana vcelku jasná věc. Jenže...

A je to...

16. 9. 2009 / Ladislav Žák

Pat a Mat naší politické scény zase někde na něco zapomněli a jejich pracně stavěná bouda na veřejnost opět nevydržela slabý nápor závanu zdravého rozumu - a všechno to spadlo. Přitom to měli tak pěkně vymyšlené. Volby budou, kdy my, Pat a Mat, chceme a vybírat se bude jen z nás a z nás. Takové Rozpaky kuchaře Svatopluka v podobě volební reality show na nás chystali. A najednou se to začíná tak nějak celé kývat. Lidovci se nevytrácejí, komunisté nevymírají, TOP 09 tlačí a Zelení se drží. A pak už jen stačilo poukázat na omyl v legislativě a Pat a Mat se seběhli a začali se objímat, foukat si bolístky a pak bok po boku začali pumpovat z potápějící se lodi vodu. Najednou bylo po pracně budovaném kouzlu lítého levopravého sporu, který má v naší zemi jediný účel - a to zakrýt skutečnost, že řeči se vedou, urážky poletují, skandály se vytvářejí, ale to podstatné, veřejné peníze, tečou onou proklínanou třetí cestou, zvanou společné korýtko, do soukromých kapes. Bylo třeba rychle obnovit fasádu krutého zápasu o veřejné blaho.

Sprostota politického diskursu konkrétně

16. 9. 2009 / Michal Kuklík

Zrádný poslanec Melčák vyhrožoval skrz Kalvodu, že si bude stěžovat u Ústavního soudu na jakýkoliv další pokus Parlamentu ukrátit mu prebendy. Když sociální demokraté sami tento pokus zmařili, poslanec Melčák ruče vyhlásil, že podruhé si stěžovat nechtěl. Vskutku, jak sociálním demokratům lze lépe uškodit v očích průměrného hlupáka?

Ukvapená reakce Borise Cveka

16. 9. 2009

Reakce p.Cveka na dnešní jednání parlamentu je sice rychlá, ale ukvapená. Mám k ní proto několik poznámek, napsal Josef Dvořák:

1. Do textu zapletl svůj osobní názor (spíše animozitu) na J.Paroubka.

2. Souvětí ve druhém odstavci není vůbec česky a ztrácí tím věcný smysl. Obě věty by měly mít stejný podmět. (...u Paroubka bývá zvykem..., že ČSSD otočila..) Jiný příklad: U kozy bývá zvykem, že pes kouše.

Kdo z toho bude mít užitek není jisté, ale účelu bylo dosaženo

16. 9. 2009 / Jiří Baťa

Není to zrovna ideální situace, do které nás ČSSD s Paroubkem, potažmo s KČM dostali, nicméně pragmatismus jim upřít nelze. Nevím jak kdo, ale osobně jsem očekával, že to sice dopadne špatně, ale poněkud jinou formou, že totiž Sněmovna se rozpustí a že záhy vystoupí M. Melčák spolu se Schwippelem, aby znovu napadli problematické rozpuštění Sněmovny, aby se přece jen volby nekonaly. Tento úmysl dostatečně důrazně avizovali oba protagonisté před jednáním PS. Jestliže se ČSSD a KSČM rozhodly jak se rozhodly, učinily tak dle mého názoru po velmi racionálním uvažování o tom, co přijde, tedy jestliže se za a) PS rozpustí a oba pánové se odvolají, respektive podají novou ústavní stížnost, pak za b) se celý plánovaný proces s volbami do PS oddálí na dobu vzdálenější než je listopad 2009. Každý jiný než nejpozdější listopadový termín je totiž z hlediska schvalování státního rozpočtu nereálný a nijak by nevyloučil stanovení rozpočtového provizoria, plus další problémy.

Zalesni poušť, ochlaď Zemi

16. 9. 2009

"A beginning is the time for taking the most delicate care that the balances are correct."
Frank Herbert: Dune

KD│ Po více jak století vědci občas snili o proměně Sahary v zelenou plochu s vnitrozemským mořem a velkými rozlohami orné půdy. Teď si někteří výzkumníci myslí, že nalezli způsob, jak tento nápad uskutečnit pomocí výsadby lesů kolem pouště - a zpomalit tak postup změny klimatu, napsal Mason Inman na serveru ScienceNOW.

Iráčan, který hodil po Bushovi botami, "byl mučen"

15. 9. 2009

Irácký novinář, který hodil své boty po bývalém americkém prezidentu Georgi Bushovi, konstastuje, že ho ve vězení mučili vysocí činitelé irácké vlády.

Mundatar al-Zaidi, který byl propuštěn po devíti měsících z vězení v Bagdádu, požaduje veřejnou omluvu. Uvedl, že jména státních činitelů, kteří ho mučili, zveřejní později.

Muntadar al-Zaidi se pro mnoho Arabů stal hrdinou. Byl odsouzen za útok na zahraničního veřejného činitele. Původně byl odsouzen na tři roky do vězení, ale trest mu byl snížen po odvolání na 12 měsíců a propuštěn byl po 9 měsících za dobré chování.

Po propuštění z vězení Muntadar al-Zaidi svědčil, že ho ve vězeni bili, bičovali, podrobovali ho elektrickým šokům a dusili ho vodou.

Podrobnosti v angličtině ZDE

Smysl moderních technologií chápeme

16. 9. 2009 / Jan Sova

Chtěl bych reagovat na tento názor, s kterým zásadně nesouhlasím.

V lékařské diagnostice, počítače umožňují rekonstruovat 3D model lidského těla z ultrazvukových, CT i MRI snímků. Umožňují plánovat strategie (prodeje, prozkoumávání neznámého prostředí, pohybu robotu, ...), jsou skvělým prostředkem pro podporu výuky, vystupují jako podpora v náročné lékařské diagnostice atd. Ve výčtu by bylo možné pokračovat velice dlouho.

POZNÁMKA NA OKRAJ:

Konkurence prý oživí některé obchody

16. 9. 2009 / Uwe Ladwig

Management koncernu General Motors se patrně alespoň oficiálně rozhodl ohledně záchrany firmy Opel, a to pro americko-německo-kanadsko-rakousko-ruskou spolupráci pod oficiálním vedením světoznámého zachránce Opelu, firmy Magna International Inc. Už jsem ale v BL poukázal na to, že tohle všechno ještě není -- jak se říká v němčině - 'in trockenen Tüchern' (v suchých šátcích) -- a to že se k tomu dodatečně hlásí Ferdinand Piëch celou věc ještě více komplikuje...

Nebojte se cestovat levně!

16. 9. 2009 / Miloslav Štěrba

Devítidenní zájezd do jihovýchodní Číny (Macao, Hongkong, ostrov Hainan) nabízí cestovní kanceláře za lidovou cenu od 47.990 Kč do 63.990 Kč včetně příplatků.

Máte-li chuť pustit se do světa sami, neváhejte. Sám jsem to několikrát vyzkoušel, naposledy při cestě do zmíněné subtropické části Číny. Letenku jsem koupil za nějakých 15 tisíc, zpáteční do a z Hongkongu, za loď do Macaa člověk zaplatí necelé tři stovky. Místo ostrova s koupáním jsem si vybral pobyt v Kantonu, nádherném městě na Perlové řece. Cestoval jsem převážně autobusy, (mimochodem vždy s klimatizací), což je v Číně levnou záležitostí. Loni jsem využil autobus i k cestě z Šanghaje do Pekingu a zpět -- s lůžkovou úpravou.

Hluchá redaktorka MFD

16. 9. 2009 / Ivo Bubeník

Jinak než takto nelze nazvat její reakci na vysvětlení ministra práce na její dotaz, kde bude stát brát na důchody za několik let.

V článku ve středeční MFD pod názvem Všechny škrty jsou mi proti srsti na dotaz redaktorky Jitky Vlkové ministr práce Petr Šimerka sdělil, že "do loňska se vybralo víc, než se vyplatilo, loni o 21 mld víc a přebytky se rozplynuly ve státním rozpočtu a utratily za něco jiného".

Volné pokračování aneb Američan za železnou oponou

16. 9. 2009 / Jindřich Bešťák

Na konci prázdnin jsem napsal kratší text vycházející z určitých letních reminiscencí s názvem Není žádná budoucnost?. Titulek BL byl ovšem zavádějící, to jsme si ale s panem Čulíkem a pak s panem Uwe Ladwigem, který na něj reagoval, vysvětlili. Pan Ladwig argumentoval hlavně tím, že není správné a zřejmě ani morální uvádět osobní pozitivní zkušenosti během života za komunistů;, když ten systém byl v podstatě zločinný, násilný, nedemokratický. Jako příklad uváděl analogickou situaci, kdy někdo za Hitlera si v jednotlivém osobním případě nežil zrovna špatně a uváděl by to vlastně jako zlehčující či relativizující argument pro zločinný fašistický režim. V tomto pohledu to je srozumitelné a s panem Ladwigem zde nemohu nesouhlasit. Nemohu však přijmout názor, že období let 1948 až 1989 u nás je, či bylo - totéž.

Poznámka o sporu o teplotní odolnosti oceli

16. 9. 2009

Píseň ,,My letci máme ocelové ptáky" obsahuje podstatnou chybu. Nemám ovšem na mysli tu, která napadala vojáky základní služby, když ji museli zpívat, jde o to, že základním konstrukčním materiálem letounů jsou hořčíko-hliníkové slitiny. Při parametrech letounu (100 tun, 850 km/h) se při nárazu musí proměnit v teplo energie 2,8 GJ. Když bude dopad letounu trvat 10 vteřin, bude střední výkon ohřívající letadlo dosahovat 280 MW, napsal čtenář, který se představil jako Vladimír Šmídl.

Poznámky a otázky pro Štěpána Kotrbu

16. 9. 2009

Reakce na článek Štěpána Kotrby "Neodůvodněná tolerance už k fašismu vedla"

1. Za koho ve svém článku vlastně mluvite? Argumentujete jako mluvčí nějaké skupiny (ve které, jak lze dovozovat, jste vy a není v ní "cizinec" a "pedagog" Jan Čulík), ale tuto skupinu ve svém článku nejmenujete. Opravdu mě to zajímá. Podle vaší dikce taková skupina existuje a vy máte právo jejím jménem mluvit, napsal čtenář, který se představil jako Petr Novotný.

Co je podstatou češství? Co by Češi měli dělat?

15. 9. 2009 / Jan Čulík

Strávil jsem letos v létě pár dní v jedné domácnosti, kde měli skoro pořád puštěný rozhlas či televizi. Skoro mi to stačilo, abych se distancoval od svého češství. Jsem si vědom, že v mnoha rodinách mají ve zvyku trvale vnímat neutuchající proud banalit, nedovařených informací a trivialit, který se na ně valí z českých médií, takže jeho nízkou hodnotovou i kulturní úroveň už nevnímají. Pro člověka, který proudu tohoto nivelizujícího mediálního jedu vystaven trvale není, ale přijde s ním do styku jen nárazově, je to zkušenost šokující, úrovní jazyka počínaje a sdělovanými "informacemi" a jejich hodnotovým paradigmatem konče. Nemám iluzí o tom, že lidi, kteří jsou tomuto "proudu češství" trvale vystaveni, jsou jím také velmi hlubinně ovlivňováni. Přitom jsem si, samozřejmě vědom, že v ČR existuje i inteligentní, zralý a vzdělaný diskurs, připadá mi však, že živoří většinou kdesi v ústraní.

"9/11 Inside Job": Konspirace nebo konspirační teorie?

15. 9. 2009 / Vít Ronovský

Slovo konspirační teorie v nás vyvolává různé pocity. Většinou je jimi jakási směsice opovržení a lítosti nad lidmi, kteří často až s náboženským zápalem propadají pokušení veškeré zlo na této planetě spojovat s činností mocenských elit a tajných společností. Snad nejproslulejší se v tomto smyslu stal zednářský Řád iluminátů založený Adolfem Weishauptem roku 1776 v Bavorsku - existuje jen málo přelomových historických událostí posledních 200 let, které by s tajnou činností iluminátů nebyly spojovány.

Diktandem k myšlení?

15. 9. 2009 / Ondřej Hausenblas

Jan Čulík napsal, že mu připadá jak u blbých, když si někdo představuje, že notebook má pomoci studentům rychle si zapisovat, co jim učitel diktuje. Možná si to tak představuje marketingový šéf firmy, která chce prodat hodně notebooků, možná si to tak nepředstavuje, ale ví, že to tak vidí rodiče, kteří budou ty noťasy platit. Obojí je ovšem pochybné.

Předčasné volby 2009 nebudou

15. 9. 2009 / Boris Cvek

Ačkoli jsem předčasné volby v roce 2009 nepovažoval za něco, co nás může zachránit, a stále více jsem se bál, že spějeme díky tuposti našich politiků (jejichž hodnota se ukazuje právě tehdy, když je třeba opravdu něco profesionálně zvládnout) k rozpočtovému provizoriu, které by mohlo ohrozit např. spolufinancování některých evropských projektů ze státního rozpočtu, pokládal jsem za jasnou prioritu zejména sociálních demokratů mít volby co nejdříve.

Dnes, jak to bývá u Jiřího Paroubka zvykem (povolební tanečky mezi velkou koalicí a koalicí s komunisty a KDU-ČSL), ČSSD otočila o 180 stupňů a spolu s komunisty předčasné volby shodila ze stolu.

The Czech general election "won't take place until spring 2010" - see CLICK HERE

Aktualne.cz, hlásná trouba BIS

15. 9. 2009 / Milan Daniel

Jistá Markéta Chaloupská, redaktorka serveru aktuálně.cz, jinak studentka žurnalistiky UK, sepsala před čtrnácti dny článek s titulkem "BIS varuje: Rusové mění metody. Vracejí se do 80. let". Se zájmem jsem si její text přečetl, marně jsem však hledal odpověď na otázku, proč se autorka věnuje selektivně a s takovou vášní údajné aktivitě jedné zpravodajské služby, když je už z povahy věci prakticky jisté, že zájem jedněch špionů je vyvažován zájmem jiných špionů.

Vláda a zodpovědnost

15. 9. 2009 / Petr Wagner

Když jsem se dověděl, že sociální demokracie nepodpořila hlasování o rozpuštění sněmovny, první, co mě napadlo, bylo -- konečně někdo dostal rozum. Současná vláda je asi nejfunkčnější, jakou jsme kdy měli.

Tomu, že to byl asi dobrý politicko-taktický tah, napovídá jednak asi přirozená sympatie veřejnosti vůči zachování současné "úřednické" vlády a také zcela infantilní reakce představitelů ostatních stran. Jako obvykle svou rezignací na poslanecký mandát vede pan modrý předseda. I když pan Kalousek je v těsném závěsu. Dnešními vystoupeními se opravdu demaskovali totálně a bez žalovatelných slov to popsat nelze.

The Czech general election "won't take place until spring 2010" - see CLICK HERE

Za chvíli nás seberou.  - Takto vypadal \\\\

Policie ČR: Opakovaná bezdůvodná brutalita a šikanování

15. 9. 2009 / Vítězslav "Vitex" Dvořák

◄ "Za chvíli nás seberou". Takto vypadal "protiprávní stav" po "křišťálové noci" r. 2007 těsně před zásahem Policie ČR.

To, co popisuje Olifka ve svém článku "V péči Policie ČR" je prostým pokračováním chování policie. Mám s ním bohaté zkušenosti. Nejprve Czechtek 2005, poté Beroun roku 2007 a pak i prvního máje a křišťálová noc. Všechny tyto policejní akce policie mají jeden společný jmenovatel: bezdůvodnou brutalitu, šikanování a snadno získané body v podobě ničím se neprovinivších zadržených.

KLAUS MÁ PRAVDU:

Používáme počítačů jen jako psací stroj

15. 9. 2009 / Jan Molič

Pochopili jsme smysl moderních technologií?

Ačkoli se mohou zdát současné vymoženosti jako jsou Youtube, Facebook či Second Life revoluční, byly vymyšleny dávno. Například Neal Stephenson celkem přesně popsal zmíněný Second Life v knize Sníh už v roce 1992. Youtube a Facebook také nejsou ničím převratným, představují jen vylepšenou televizi či vylepšený chat. Bohužel, musím dát jakožto programátor zapravdu panu Klausovi, který v nedávno publikovaném článku v Bristkých listech napsal, že společnost zatím plně nepochopila smysl nových technologií a přeceňuje jejich význam.

Používáme počítač jen jako psací stroj? Naprosto nesouhlasím

15. 9. 2009 / Jan Čulík

Absolutně nesouhlasím s názorem Jana Moliče, že moderní technologie nemají na náš život žádný vliv a že používáme počítačů jen jako psací stroj. Není to pravda: Vliv internetu na náš život byl naprosto hloubkový. Nikdy v historii jsme neměli okamžitě k dispozici jakékoliv informace, které potřebujeme (zdroj informací se okamžitě znásobí, máte-li např. přístup k internetovým akademickým zdrojům). Vědecký výzkum je daleko jednodušší než dříve - naleznete informace o jakémkoliv tématu okamžitě.

Aktapů, dábučí, cojsděpo a koneckonců i tabukli

15. 9. 2009 / Pavel Táborský

Pedagogické myšlení se po staletí vyvíjí v souvislosti s poznáním a dosaženou úrovní kultury. Přirozenou součástí každé změny kvality ve výchově a vzdělání byly a jsou reformní snahy. Proto zcela zákonitě probíhá i v současnosti mezi učiteli názorová konfrontace o náplni činnosti. Zastánci takzvané "tradiční" výuky se střetávají s postoji pedagogů, kteří projevují už jako tolikrát v minulosti snahy o inovaci obsahu, forem a metod školní práce.

Johannes Torrentius: Uměřenost (alegorie).

Děsivá ambivalence

15. 9. 2009 / Karel Dolejší

Ve svém posledním příspěvku na blogu The Archdruid Report John Michael Greer přerušil sérii článků věnovanou průmyslové ekonomice v nadcházející éře nedostatku - neboli konfrontaci docházejících neobnovitelných zdrojů s masou původně fosilní energie obsažené v tom, čemu říkáme průmyslová civilizace. Greer se tentokrát dodatečně vyjádřil k nedávnému sporu mezi Georgem Monbiotem a Paulem Kingsnorthem, který se pod názvem Is there any point in fighting to stave off industrial apocalypse? objevil na stránce Guardianu a o němž Britské listy čtenáře před nějakou dobou informovaly.

V péči Policie ČR

14. 9. 2009 / Olivie Brabcová

< Olivie Brabcová

Nejsem anarchista a nevyjadřuji se slogany typu "zakažte policii". Jsem sympatizant squattingu, protože chci, aby vzniklo finančně nezatížené kulturní centrum. Za to jsem od soboty 12. září byla policií potrestána čtrnáctihodinovým ponižováním.

20:30 -- Lidé byli vytlačeni od domu v Apolinářské na hlavní silnici a na přilehlé chodníky. Po přechodu pro chodce dokolečka korzovali sympatizanti, ale dopravu neblokovali (nechali projet tramvaj), dopravu později zablokovali sami policisté.

Najednou byli vytlačeni všichni z celé ulice, a to mlácením do zad tonfami (lidé měli spoustu modřin a odřenin, museli být ošetřeni, kamarádovi rozbili brýle za 6000,- Kč) a bombardováním dělobuchy (jedné dívce zranili oko). Násilí se týkalo i lidí, kteří poklidně seděli na schodech na zemi a dokonce i novinářů. Prostě všech, kteří byli v ulici přítomni, ať už to bylo z jakéhokoliv důvodu.

An English version of this article is in CLICK HERE

Mirek Topolánek: Ani Kocáb, ani Řápková, ale cukr a bič

14. 9. 2009 / Pavel Pečínka

V doprovodu podnikatele Milana Ščuky, houslisty Ivana Gašpara Hriska a kameramanů z Regionální televizní agentury, tentokrát bez doprovodného chumlu novinářů, navštívil 19. srpna Muzeum romské kultury (MRK) šéf ODS Mirek Topolánek. Ředitelka MRK volebního lídra ODS na jižní Moravě provedla expozicemi a pak s ním zasedla k debatě na dvoře muzea. Přidalo se i Romano hangos.

PŘISPĚJTE FINANČNĚ NA PROVOZ BRITSKÝCH LISTŮ

Hospodaření OSBL za srpen 2009

1. 9. 2009

Apelujeme na čtenáře, aby třeba i minimální částkou přispěli na provoz Britských listů. Britské listy si každý měsíc otevře 200 000 individuálních IP adres. Finančně však na provoz listu přispívá jen kolem 200 osob. Děkujeme jim, ostatním čtenářům chceme sdělit, že by Britské listy mohly dělat daleko víc, kdyby měly možnost platit si stálé novináře.

V srpnu 2009 přispělo celkem 183 čtenářů Britských listů na provoz časopisu úhrnem částkou 32 771.45 Kč, příjem z reklamy byl 3000 Kč. Na kontě Britských listů v Raiffeisenbance jsme měli 31. 8. 2009 částku 7846.62 Kč. Na internetovém účtu Paypal máme nyní 883.67 GBP a