Čertovo kopýtko "vítězství české občanské společnosti"

18. 9. 2009 / Karel Dolejší

V koncepčním dokumentu vysvětlujícím nové pojetí americké protiraketové architektury se výslovně uvádí, že ve čtvrté plánované fázi vývoje nové technologie, tedy kolem roku 2020, systém díky použití antiraket SM-3 Block IIB "pomůže lépe zvládat hrozby raket středního a delšího (intermediate) doletu, jakož i potenciální budoucí hrozbu raket mezikontinentálních směrovanou na Spojené státy" (zvýraznil KD). V této souvislosti je důležité zopakovat si hlavní ruskou námitku proti původnímu projektu evropské protiraketové obrany - totiž že by systém představoval hrozbu ruskému strategickému deterrentu, neboť by byl schopen sestřelovat mezikontinentální rakety startující z ruského území. V pozadí námitky jsou zase jiné americké koncepční dokumenty obsahující úvahy o tom, že USA mohou získat schopnost provést první jaderný úder na území protivníka, aniž by se samy musely obávat odvety.

An English version of this article is in CLICK HERE

Sečteno a podtrženo: V ruských štábech teď pravděpodobně usilovně vyhodnocují riziko, že raketa SM-3 ve verzi Block IIB bude opravdu tím, zač ji označila analýza Robert Haddicka: "The SM-3 IIB is supposed to substitute for the GBI around 2020, about five years after the GBI was to be ready in Europe" ("Očekává se, že SM-3 IIB kolem roku 2020 nahradí antirakety GBI, to jest asi pět let poté, co měly být GBI pro Evropu připraveny.") Pokud je to v celém rozsahu pravda, Rusko zrušením Bushových plánů od Obamy nezískalo prakticky nic jiného než pět let času navíc. Poté bude namísto statického a patrně sotva fungujícího systému NMD/GMD, k jehož spolehlivému zničení by postačovaly rakety Iskander rozmístěné v Kaliningradské oblasti, konfrontováno s účinnějším mobilním systémem, jenž bude mnohem méně zranitelný a Moskva prakticky proti němu v současné době nemá žádnou protizbraň. Jinými slovy, nově navržená architektura má potenciálně ještě více destabilizující účinky na systém mezinárodní bezpečnosti než předchozí návrh.

Vskutku tedy není ten správný čas k oslavám, natož ke kýčařskému rozplývání se nad údajným vítězstvím české občanské společnosti, či dokonce nad údajnou mírumilovností Obamovy administrativy. Pokud chce někdejší protiradarové hnutí dosáhnout svého původního cíle, tedy zabránit zneužití českého území k destabilizaci systému mezinárodní bezpečnosti, nesmí dopustit, aby se ČR po roce 2020 stala prostorem, po němž budou volně přesouvány a rozmisťovány zbraňové systémy, které Ruská federace nebude moci chápat jinak než jako hrozbu vlastnímu přežití. Prvním a naprosto nutným krokem k tomuto cíli je zamítnutí Topolánkových smluv Poslaneckou sněmovnou. Jestliže k tomu nedojde a místo toho budou "vítězové" pokračovat v oslavách konce radaru, zbydou jim nakonec jen slova knihy Kazatel:

"Srdce moudrých v domě zármutku, ale srdce bláznů v domě veselí." (Kaz. 7, 4)

P.S.: Server Space News informoval o tom, že vedle vývoje antirakety SM-3 Block IIB schopné ničit mezikontinentální rakety a vybavené vícenásobným ničícím zařízením (Multiple Kill Vehicle, MKV) bude i nadále pokračovat vývoj dvoustupňové varianty antirakety GBI, která měla být původně rozmístěna v Polsku - a to "as a hedge against development problems with the larger SM-3 interceptors" (jako pojistka pro případ vývojových problémů s většími antiraketami SM-3). USA si tedy ještě navíc v plném rozsahu uchovají kapacity potřebné k případnému obnovení původního Bushova projektu evropské protiraketové základny.

Vytisknout

Obsah vydání | Pátek 18.9. 2009