Je nyní v USA extrémismus mainstreamem?

Takřka pětina příznivců Republikánské strany se domnívá, že Obama je Antikrist

24. 9. 2009

KD│ Nový výzkum veřejného mínění provedený společností Public Policy Polling klade jednoduchou otázku: "Stává se v americké politice 21. století extrémismus mainstreamem?" Výzkum ukazuje, že mnoho dosud okrajových názorů je buď obecně přijímáno, nebo pro významnou část příznivců politických stran zůstávají otevřenou otázkou, informoval Eric Kleefeld na serveru Talkingpointsmemo.com.

Výzkum ukazuje, že pouze 59% všech voličů věří tomu, že prezident Obama narodil ve Spojených státech, přičemž 23% říká, že se tam nenarodil, a 18% se nedokáže rozhodnout. Mezi Republikány 42% říká, že se Obama v USA nenarodil, 37% říká, že v USA narodil, a 22% se nedokáže rozhodnout.

Na levé straně politického spektra se zase mezi voliči Demokratů 25% lidí domnívá, že Bush II. záměrně dovolil útoky z 11. září, protože chtěl USA zatáhnout do války na Středním Východě.

Voličům byla také položena otázka, zda si myslí, že jeden ze dvou posledních prezidentů je Antikrist. V případě Bushe II. se 8% lidí domnívá, že ano, 81% že ne, a 11% je nerozhodnutých. Mezi Demokraty je ovšem těch, kdo ztotožňují Bushe II. s Antikristem, až 14%. V případě Baracka Obamy se 10% lidí domnívá, že ano, 79% že ne, a 11% je nerozhodnutých. Mezi Republikány prezidenta ztotožňuje s Antikristem až 19%, 67% si myslí, že ne, a 15% se nedokáže rozhodnout.

Celý článek v angličtině: ZDE

Vytisknout

Obsah vydání | Čtvrtek 24.9. 2009