POPÍRÁNÍ HOLOCAUSTU

Každý člověk by měl mít právo, aby se nelhalo o jeho smrti

9. 9. 2009 / Uwe Ladwig

Vladimír Stwora byl odsouzen na dva roky podmíněně podle §261a českého trestního zákona za podporu a propagace hnutí směřujících k potlačení práv a svobod člověka. Odůvodněno to bylo podle informace Jana Čulíka tím, že Stwora publikoval v češtině článek "Holocaust a jeho čtyřmilionová varianta". Tím údajně "zpochybnil nacistické genocidium na židech za druhé světové války." K otázce, proč by popírání holocaustu mělo být trestně stíháno, něco v téhle poznámce.

Mohlo by se říci, že Jan Čulík ve svém komentáři v češtině k tomuto trestu právem poukazuje na to, že "v demokracii musí mít občan právo šířit i protidemokratické názory. Jinak to není demokracie", ačkoliv otázka, kde politický systém začíná být demokratický a kde přestává být demokratický, podle mého názoru není stoprocentní a vůbec není tak jednoduše definovatelná. Ideálem ovšem je, že by jednoduché šíření protidemokratických názorů trestáno být nemělo, aspoň ne, když nejde o výzvu k násilí či k vyvolávání nenávisti. Tohle samozřejmě platí i pro publikování "politicky nekorektních myšlenek (politically incorrect thoughts)", o kterých píše Čulík ve svém anglickém textu.

Možná někdo z Vás očekává, že teď budu dokonce problematizovat, co by mohlo a co by nemělo být podle §261a českého trestního zákona chápáno jako podpora a propagace hnutí směřujících k potlačení práv a svobod člověka, já ale ani nechci podrobně argumentovat o tom, jestli se popírání holocaustu dá vůbec interpretovat jako "šíření protidemokratických názorů" nebo "politicky nekorektních myšlenek", chtěl bych jen ukázat, proč by mělo být trestáno.

Popírači holocaustu se podle mého proviňují proti právu osobnosti, protože každý člověk by měl mít alespoň právo, aby se nelhalo o jeho smrti. Tohle platí ovšem nejen pro oběti holocaustu. Proto by popírání holocaustu mělo být trestáno. Nebo myslíte, že obětem nacismu by právo, aby se nelhalo o jejich smrti, mělo být odepřeno?

Nacismus FOTOGALERIE

Vytisknout

Obsah vydání | Středa 9.9. 2009