Tak kde to praskne?

12. 1. 2010 / Karel Dolejší

Sociální smír v USA, kde už je podle kompletních údajů bez práce téměř každý pátý, zatímco se prioritou Obamovy vlády poté, co doma se svým programem narazila, v již důvěrně známém cyklu stalo zahraniční válčení - v Afghánistánu, Pákistánu, Jemenu (a - prý pro jistotu - právě probíhají přípravy na Írán)? V Číně, kde podle místních zdrojů rekordním tempem roste realitní bublina, a podle Nouriela Roubiniho zdaleka nejen realitní - tedy bubliny, které přece také jednou musejí splasknout? Ve stále zadluženější Británii, která dosud vězí v recesi a zasáhly ji přitom nečekané mrazy se značným ekonomickým dopadem? V eurozóně, která se jaksi mimochodem stává obětí souboje měnových politik amerického Fedu a čínské centrální banky - podle aktualizovaného lidového rčení "Když se dva perou, třetí dostane přes hubu"? Nebo se snad provalí ještě něco jiného někde jinde?

Internet v Dobré Vodě: Dopadlo to dobře

12. 1. 2010

Děkuji za pomoc všem lidem, kteří nám pomohli v našem problému. Přiznám se, že jsem nevěřil, že je TOLIK DOBRÝCH LIDÍ. Desítky z Vás mi pomáhaly, posílali jste mi krásné mejly. Ještě jednou všem děkuji, píše Miroslav Cyroň, invalida z Domova důchodců v Dobré Vodě v Jihočeském kraji (původní vylíčení jeho případu je ZDE.

Věc sice není ještě uzavřena, ale v pondělí 11. 1. s námi jednali zástupci Krajského úřadu Jihočeského kraje: Mgr. Petr Studenovský, Mgr. Roman Tlapák a Mgr. Ivana Stráská. Z jednání máme velmi příjemný pocit. Pan Studenovský se ukázal jako chápavý člověk, který se poctivě snaží dobrat se pravdy. Bylo nám přislíbeno (máme zápis): Internet BUDE!!! Možnost odhlášení jídla rovněž, hygiena je již v původním stavu 2x týdně. Změny v přístupu některých zaměstnanců se pochopitelně poznají až časem.

Staříci obtěžují? Nebo spíše kapitalismus znemožňuje?

12. 1. 2010 / Darina Martykánová

Svou analýzu končí pan Popelka moralizujícími slovy ve smyslu, že lidé dnes své stařečky dávají do domova důchodců, protože jim překážejí. Tato slova určitě vyjadřují situaci v mnoha případech, nicméně se staly víceméně ustáleným klišé, které brání vidět mnohem složitější skutečnost kapitalistické společnosti.

Co mají zodpovědní, morální lidé ve středním věku dělat se svými starými rodiči, když už se tatínek či maminka o sebe nedokážou postarat?

Britské univerzity varují Gordona Browna: rozpočtové škrty budou znamenat náš konec

12. 1. 2010

Čelné britské unverzity varují, že prý plánované rozhodnutí britské vlády seškrtat jejich rozpočet o 2,5 miliardy liber zlikviduje to poslední, na co může být Británie ještě hrdá

Čelné britské univerzity obvinily Gordona Browna, že ohrožuje 800 let britského vysokého školství. Varovaly, že plánované škrty britské vlády ve výši 2,5 miliardy liber je rychle "srazí na kolena" a poškodí to schopnost Británie dostat se z hospodářské krize. Ve sžíravém útoku konstatují šéfové tzv. Russell Group 20 čelných britských univerzit: "Trvalo 800 let vytvořit jeden z nejvýznamnějších systémů školství na celém světě, a zdá se, že bude trvat jen půl roku ho srazit na kolena."

Wendy Piatt, ředitel Russell Group, a Michael Arthur, rektor Leeds University, varují, že nejméně 30 univerzit by mohlo být zlikvidováno a ostatní se "rozloží".

Pět muslimů odsouzeno v Anglii za "výhrůžné chování"

12. 1. 2010

Pět muslimů, kteří protestovali při přehlídce vojáků, navracejících se z Afghánistánu, a křičeli na ně, že to jsou "vrazi", shledal soud v jihoanglickém Lutonu vinnými, dva muži byli shledáni nevinnými. Pět odsouzenců dostalo podmíněné tresty s odkladem na dva roky a bylo jim nařízeno uhradit náklady soudu každý ve výši 500 liber.

Firma SANEP podniká ve všem!

12. 1. 2010 / Martin Gřeš

Reaguji na postesknutí pana Hanniga, pročpak asi "agentura průzkumu veřejného mínění SANEP" nezařadila Suverenitu do zkoumaného vzorku stran, píše Martin Gřeš.

SANEP, s.r.o dle Registru ekonomických subjektů v ARES má jako obor podnikání zapsáno " Výroba ostatních elektrických zařízení", ale dle zvolených oblastí v rámci založení s.r.o. podniká ve všem, jak je to u nás dle Živnostenského zákona u volné nekvalifikovaníé činnosti možné. Tedy SANEP, s.r.o. podniká mimo jiné i v oboru "Výroba hnojiv".

Stačí jen říkat, že děláte průzkum veřejného mínění, reprezentativní být nemusí

12. 1. 2010 / Michal Škop

Měl bych připomínku k textu p. Hanniga:"Jak se u nás dělá "seriózní" předvolební průzkum jako předvolební politická manipulace", píše Michal Škop. Průzkumy společnosti Sanep mají další velký problém s důvěryhodností, neboť jsou založeny na internetovém dotazování, tedy a) vůbec nepokrývají populaci mimo internet, b) zahrnuje jen ty, kteří chtěli být zahrnuti. Sice píší, že výsledky nějak upravují, aby odpovídali celé populaci, ale není jasné jak oni konkrétně to dělají a je otázka, zda to vůbec obecně půjde. Výsledky z těchto průzkumů by seriózní médium vůbec nemělo zveřejnit, bohužel v ČR je zveřejňují snad všichni.

Karel Čapek: Člověk pro dnešní svět?

11. 1. 2010 / Jan Čulík

Velmi kriticky se ke Karlu Čapkovi staví profesor české literatury na londýnské univerzitě Robert Pynsent. Ten považuje Čapka za autora nepůvodního a školometského. Podle Pynsenta Čapek svým dílem čtenáře poučoval, zakrýval oči před zlem, byl nevhodně optimistou a omezeným maloměšťákem bez znalosti reality, omlouval policejní brutalitu, nepřekonal svůj antisemitismus, byl sentimentální nacionalista a prorok antiintelektualismu.

9. ledna 2010 bylo stodvacáté výročí narození spisovatele Karla Čapka (narodil se r. 1890). Je to zatraceně dlouhá doba. Má jeho dílo vůbec co říct dnešku?

Pan místopředseda mě opět dojal

12. 1. 2010 / Ivan David

Cestou ze zaměstnání jsem si zapnul Radiožurnál, abych získal další přesné a naprosto objektivní informace. Ve Zprávách v 17.30 jsem se dozvěděl, že „vláda schválila protikorupční balík“. Tedy, že pan premiér se snaží. Další avizovaná zpráva: „Středočeský kraj zvažuje omezení údržby silnic druhých a třetích tříd“, tedy, že ten „gauner“ Rath nechce odklízet sníh na silnicích, aby zabránil lidem na středočeském venkově v cestování. Inu, padá sníh, silnice jsou zasypané a zrovna ve Středočeském kraji to nejvíc vadí... Všechny kraje s omezeným technickým vybavením, které po předchozích krajských vládách zdědily podniky komunálních služeb, zvažují, které silnice druhých a třetích tříd budou uklízet dřív, které později a které vůbec ne.

Prosinec tu byl nejen k bilancování, ale také nejednou k rozpačitým předsevzetím

12. 1. 2010 / Miloš Dokulil

Asi se hodí připomenout, v jaké to "kůži" se ocitá autor těchto "přehledů" zrovna tehdy, když má psát o prosinci. (Prasinec bývá nejen pašíků konec!) Týden před koncem roku se mu dostane do rukou Zpravodaj č. 11, který ho ještě táhne v čase dál zpět. To, co teď slepí do kupy, dostane čtenář(ka) až v druhé půli ledna, nemálo už vyčichlé... Přitom koncem roku se málem všechno taky nějak bilancuje, a na to by pak také mělo být již pozdě. Zároveň každý měsíc připomínám pár dat z dřívějších časů, jejichž okolností by snad neměly být zapomenuty.

Vedení Prahy a jejich částí nezvládlo víkendové přívaly sněhu, kritizuje Béma ČSSD

12. 1. 2010

MIP│ Víkendové přívaly sněhu vedení města nezvládlo. I třetí den sněžení jsou některé silnice velmi těžko sjízdné a většina chodníků neschůdná. A to přes to, že město mělo více než devět měsíců na přípravu na možné důsledky chodníkové novely senátora Kubery, tvrdí místopředseda pražské ČSSD Miroslav Poche.

Třeba obyvatelé Prahy 10 mají díky péči městské části zajištěnou schůdnost 85 % komunikací. Oproti tomu obyvatelé Jižního Města mají smůlu. Chodníky na sídlištích jsou schůdné většinou jen tam, kde cestičky přes víkend projezdili běžkaři.

Cestování letadlem se stává stále obtížnější - zvlášť pro staré lidi

12. 1. 2010 / Miloš Kaláb

Uvidíte-li na letišti ve frontě na bezpečnostní prohlídku 85-letou starou paní vysokou 145 cm, vážící 40 kg, vsadili byste se, že právě ji vyberou pro podrobnou tělesnou prohlídku, při níž si bude muset uvolnit pásek u kalhot, aby se zjistilo, že nechce zničit letadlo, jímž letí po svátcích domů? Jestli ne, tak jste zřejmě nebyli na ottawském letišti 28. prosince minulého roku.

Falešná pandemie H1N1

Německý expert: výrobci léků zpeněžili zděšení z prasečí chřipky

11. 1. 2010

ŠOK│ Německý zdravotnický expert, lékař a epidemiolog Wolfgang Wodarg (exSPD), předseda výboru pro zdravotnictví německého parlamentu a předseda výboru pro sociální otázky, ochranu zdraví a rodinu při Radě Evropy, obvinil výrobce léků a vakcín z ovlivňování Světové zdravotnické organizace, aby rozhodla o prohlášení pandemie.

ÚSKALÍ OUTSOURCINGU

Vláda Google

11. 1. 2010

ŠOK│ "Google hostuje data v našich datových centrech, zbavuje zákazníky nebo vládní agentury břemena spravovat vlastní servery ." Takto odpovědělo tiskové oddělení Google na otázku nezávislého bezpečnostního konzultanta Sherriho Davidoffa. "Znamená to, že jsme dnes předali většinu operačních dat našich státních institucí do jedné soukromě kontrolované společnosti, která propaguje své partnerství i s jinými vládami, jako je Čína?!?"

Jak může vláda Spojených států efektivně řídit národní bezpečnost a střežit zájmy občanů, když ji velké společnosti drží za koule?

A proč jen anglicky?

12. 1. 2010

V návaznosti na debatu ohledně zanedbaného školství musím konstatovat, že na danou problematiku můžeme nahlížet i z jiného úhlu. Pan Čulík si všiml, že česká společnost trpí nedostatkem kvalitního zázemí pro výuku angličtiny a proto nejsou vycházející studenti na stejné úrovni jako ti z jiných zemí Evropy. Ano, souhlasím, asi to tak bude, píše čtenář Zdeněk Hliznikovský.

Na druhou stranu, proč jen stále anglicky?

Anglicky proto, že komunikujeme prostřednictvím počítačů

12. 1. 2010 / Štěpán Kotrba

Zatímco italštinu jako lingua franca zavedla katolická církev, která se usadila v Římě a později benátské divadlo a opera, francouzštinu do světa uvedl balet, móda a liberální morálka Paříže, řečtina, španělština ani arabština se globálními jazyky kultur nestaly, přestože těmito jazyky mluví desítky či stovky milionů lidí, díky řečtině máme filosofii a díky Arabům matematiku. Němčinu v Evropě propagovalo rozmáhající se řemeslo a německý průmysl. Ale to bylo kdysi... Dávno. Do půli Evropy pak přišla povinná koloniální ruština.

Kocovina svobody a návratu kapitalismu přišla zároveň s tím, kdy party marjánkou zhulených programátorů právě psali budoucnost světa.

Pár slov o znalosti cizích jazyků

12. 1. 2010 / Josef Vít

K diskuzi o znalosti jazyků bych se chtěl podělit o pár svých zkušeností. O tom, že znalost cizích jazyků je potřebná a užitečná zvláště v dnešní době, kdy můžeme bez omezení cestovat, snad nikdo nepochybuje. Je však třeba mít na paměti, proč studovat cizí jazyky. Nikdo by si neměl myslet, že se naučí cizí jazyk a to mu zůstane na celý život. Bohužel, lidská mysl má jednu nepříjemnou vlastnost -- rychle zapomíná.

Rozšíření angličtiny v ČR vadí dabování zahraničních filmů v televizi

11. 1. 2010 / Lucie Bottaro

Nepříjde mi článek pana Táborského až tak irelevantní, jak naznačuje pan Čulík, nebo že by vysvětloval, proč něco nejde. Spíše ho chápu jako popis současné situace ve školství.

Nedomnívám se nicméně, že výuka jazyka má výhradně vyplynout ze systému školství od základních škol výše. To asi předpokládala i jiná hlava a tak navrhla výuku anglického jazyka i do mateřských škol. Každý, kdo se kdy nějaký jazyk učil ví, že jedna hodina týdně je prakticky k ničemu. Vlastně i dvě, pokud nenásleduje studium doma. A jak by takováto příprava na výuku s pětiletým prckem a jeho rodičem měla probíhat? A rodiče se snaží. Byla jsem na pískovišti svědkem aktivní maminky, Češky, která hovořila se svým synkem takto: "Tohle je kámen, Jiříčku, stoun, tím bys neměl házet. A teď si pojď dát jablíčko, apl, ano?"

Bezdomovci potřebují zvláštní přístřeší

12. 1. 2010

Chápu rozhořčení, že na ulicích umírají bezdomovci, ale nejhorším řešením by bylo, nechat je přebývat na nádražích, nebo přímo ve vlacích a prostředcích MHD. Již dnes se setkávám s názory lidí, že nevyužívají hromadnou dopravu, protože se v ní často ušpiní, nakazí kapénkovou infekcí nebo jsou okradeni. A buďme upřímní, tyto věci se skutečně stávají. Způsob, který byl zvolen v případě pražského Wilsonova (hlavního) nádraží, tedy absence míst k sezení, také nepovažuji za nejšťastnější, lepší by podle mého názoru byla čekárna jen pro osoby s platnou jízdenkou. Dále se nabízí otázka, viděl už někdo bezdomovce na letišti Ruzyně? A pokud ne, není to ještě tvrdší represí právě na letištích? Letiště totiž využívají i ti mocní, kteří vlakem nejeli desítky let, píše Václav David.

Jak to vypadá na světových burzách

11. 1. 2010 / Jiří Drašnar

Tohle je zajímavá tabulka, píše Jiří Drašnar. Povšimněte si, že ze Czech Republic Prague Index, přestože minulý rok stoupl o 30.2 %, je stále o 40.5% níže ve srovnáním se svým nejvyšším bodem, dosaženým v srpnu 2007. Ještě hůř je na tom Vienna ATX Index (-48%), Brussels 20 Index (-45.5%), Helsinki Index (-47.1%), Dublin ISEQ Index (-70.2%) Nikkei 225 Index (-40.9 %) a Shanghai Comp Index (-47.5%).

Shanghai Index je speciálně zajímavý, protože většina mudrců, jak se dobře pamatuji, v roce 2007 doporučovala nakupovat čínské akcie, protože, jak říkali, i když americký trh zkolabuje, čínských akcií se to příliš nedotkne. Upřímnou soustrast těm chudákům, kteří jim naslouchali.

US S&P 500 a German DAX jsou na tom zhruba stejně. Zhruba o -25 % níže ve srovnání s rokem 2007 a výše něco přes + 60 % ve srovnání s březnem minulého roku.

Volatilita (tj. nestabilita) je zcela neuvěřitelná. Není divu, že banky, hedge funds a ostatní insiders se (díky penězům daňových poplatníků) tak napakovali. A pak se divíte, že si vyplatí 65 miliard dolarů na odměnách. To nejsou žádné peníze, to je tak na svačinu. Zejména a když jste zvyklý pojídat snow crabs a zapíjet je nějakým dobrým ročníkem Chardonnay.

◄ Zdroj: ZDE

Ochočení korporací

11. 1. 2010 / John Michael Greer

Nicméně nejzřejmější rozdíl mezi korporátními osobami a fyzickými osobami dnes spočívá v tom, že ty korporátní jsou zřetelně antisociálnější. Sledují své cíle - primárně vydělávání peněz - cílevědomě a s nedostatečným zájmem o důsledky, který by v případě fyzických osob byl správně označen jako psychopatický; soustavně projevují ochotu lhát, podvádět, krást a zabíjet, kdekoliv pravděpodobné výnosy z těchto činů převyšují riziko trestu.

KD│ Jednou z překážek konstruktivní změny tváří v tvář ropnému zlomu, o nichž jsem zatím nepsal, je vliv korporací na současnou společnost. Tento faktor je samozřejmě reálný - vliv velkých korporací v posledních dekádách kontroloval, a občas znemožnil, nemálo potřebných reforem - ale byl také často přeceňován; totéž co o nich lze oprávněně říci o takřka jakékoli jiné velké a dobře placené americké instituci, od důchodcovské lobby až k American Medical Association.

Česká wikipedie je zaujatá

11. 1. 2010 / Fabiano Golgo

Kdo si zaslouží mít na wikipedii heslo? Co musí člověk dokázat, aby byl považován za dostatečně důležitého a zasloužil si článek v této demokratické virtuální encyklopedii?

Jedním z velkých problémů české komunity jsou její tendence vytvářet exkluzivní skupinky, které "spolu mluví". Není to jen český problém, ale je to nemoc, která je v tomto státě silně rozšířená. Češi jsou malý a homogenní národ a mají tradici potlačovat jinakost (tedy to, co se nesrovnává s jejich představou civilizovaného chování - je ironické, že je to kodex, který jim zjevně vnutili Habsburkové).

An English version of this article is in CLICK HERE

Squateři z ulice Na Slupi opět odsouzeni

11. 1. 2010 / Petr Kužvart

Ve dnech 3. 12. 2009 a 7. 1. 2010 proběhlo hlavní líčení proti účastníkům demonstrativního obsazení opuštěného a zdevastovaného domu č.p. 434 na rohu ulic Na Slupi a Apolinářské na Novém Městě v Praze 1. Byl vynesen nepravomocný rozsudek, který prakticky zopakoval tresty, které rozdal pan JUDr. Milan Rossi z Obvodního soudu v Praze 2 již v září formou trestních příkazů ve zrychleném řízení. Všichni odsouzení se po krátké poradě s obhájcem Mgr. Pavlem Čižinským na místě odvolali. Jejich případ tedy znovu projedná Městský soud v Praze.

Jak vypadá kapitalistická "lidská tvář" a realita

11. 1. 2010

V pondělí jsem si v internetové verzi Brněnského deníku přečetl článek "Letošní zima v Brně: zemřeli tři bezdomovci", autora Jana Němce. Od současného studenta Mediálních studií a žurnalistiky na FSS Masarykovy univerzit, a tedy budoucího novináře bych čekal více kritického úsudku jednak při výběru komentátorů dané zprávy: tří mluvčích, dvou ředitelů a jen jednoho bezdomovce. Protože o ty tady jde ze všeho nejméně. Především jde o to udělat náležitou reklamu nejvýstavnějšímu stánku konzumu ve městě a i v novém roce ujistit čtenáře, jak to s ním hodní kapitalisté myslí dobře. Posuďte sami, když myslí na chudáky bezdomáky, budou to asi myslet dobře i s vámi, Brno-normo-morče-človíčkem, že ano? píše čtenář Michal Nowak.

Vyzmizíkovávání jmen a přejmenovávání ulic v Česku

9. 1. 2010 / Jan Čulík

Kolega mě upozornil, že Jindřich Šídlo cituje v Respektu mou glosu o nedávno zemřelém Ivanu Medkovi:

Tradičně snaživě provokativní Jan Čulík v Britských listech položil minulý týden zajímavou otázku: Čím si vlastně Medek zasloužil svůj "statut celebrity"? A když on, proč ne třeba historik Vilém Prečan, který toho pro pád režimu udělal minimálně stejně jako Medek?

Zdroj:ZDE

Takovéhle texty jsou pro derridovskou dekonstrukci strašně vděčné. Víte, proč je v textu ten výraz "tradičně snaživě provokativní"? No, pan Šídlo, stejně jako většina pražských novinářů, systematicky čte Britské listy, protože ho upřímně zajímají. Jenže má podprahový pocit, že citovat je "jen tak" v "pravicových" médiích, do jejichž stáje se s hrdostí hlásí, se jaksi nehodí. Má pocit, že musí dokázat, že když už Britské listy nedejbože čte, tak musí kolegům důrazně signalizovat, že se od nich distancuje.

PŘISPĚJTE FINANČNĚ NA PROVOZ BRITSKÝCH LISTŮ

Hospodaření OSBL za prosinec 2009

9. 1. 2010

V prosinci 2009 přispělo finančně na Britské listy 203 osob celkovou částkou 67 486.45 Kč. Na kontě Britských listů v Raiffeisenbance jsme měli 31. 11. 2009 částku 147 734.43 Kč . Na internetovém účtu Paypal máme nyní 883.67 GBP a