Stěpan Bandera hrdinou Ukrajiny

27. 1. 2010

KD│ Pouhých pár týdnů před odchodem z úřadu ukrajinský prezident Viktor Juščenko udělil vůdci nacionalistů ze 30.-40. let dvacátého století Stěpanu Banderovi titul "Hrdina Ukrajiny", a to za "nezlomnost ducha při obraně národa, hrdinství a obětavost ve válce za nezávislou Ukrajinu", informuje Marcin Wojciechowski v Gazetě Wyborczej.

Přitom máloco dokáže samotnou Ukrajinu více rozdělit než právě postava Bandery a hodnocení působení nacionalistů za II. světové války. Západní část země považuje Banderu za hrdinu a staví mu pomníky. Pro východní, rusky mluvící část, je Bandera banditou a kolaborantem s hitlerovským Německem. Zhruba pětiprocentní polská menšina na Ukrajině Banderu rovněž hodnotí negativně.

V Polsku (které Juščenka až do nedávna prakticky bezvýhradně podporovalo - KD) je Bandera hodnocen velmi špatně, a to s ohledem na teroristické útoky ze 30. let, a na působení jeho Ukrajinské povstalecké armády (UPA) v letech 1943-44, kdy docházelo k vraždění Poláků na Volyni a v Haliči. Bandera se osobně řádění "banderovců" neúčastnil, protože po konfliktu s Němci ohledně vyhlášení nezávislosti Ukrajiny byl od roku 1941 v německém zajetí, nicméně za činy svých militantních následovníků nese v každém případě morální zodpovědnost.

V období před druhým kolem prezidentských voleb na Ukrajině Juščenkovo gesto nepřispívá ani stabilitě vlastní země, ani dobrým vztahům se sousedy.

Celý článek v polštině: ZDE

Vytisknout

Obsah vydání | Středa 27.1. 2010