Jemen se stal další frontou v nekonečné válce proti terorismu

31. 12. 2009 / Daniel Veselý

Na příkaz Baracka Obamy provedly americké vzdušné síly počátkem tohoto měsíce nálet na dva údajné tábory Al-Kajdy v Jemenu, jak uvedla americká televize ABC. Jemen se stal další frontou v nekonečné válce proti terorismu.

Na příkaz Baracka Obamy provedly jemenské vzdušné síly počátkem prosince nálet na dva podezřelé tábory Al-Kajdy v Jemenu, jak uvedla americká televize ABC. ZDE. Al-Kajda se zase přihlásila k tolik propíranému pokusu o atentát na civilní let mířící do Detroitu a zároveň dodala, že mělo jít o odvetu za útoky na její jemenská útočiště. ZDE.

List New York Times veřejnost upozornily, že Washington v Jemenu otevřel třetí protiteroristickou frontu. Jak je pro tyto vzdušné akce příznačné, umírají při nich hlavně nevinní civilisté. Tentokrát šlo podle magické formule "vedlejších ztrát" pouze o několik desítek usmrcených žen a dětí. Barack Obama definoval svou vlastní doktrínu během projevů ve West Pointu a v Oslu, kde přijal Nobelovu cenu za mír. Mimo jiné pohrozil, že v případě akutního ohrožení své země bude jednat unilaterálně a nekompromisně. Varoval, jakoby to tušil, právě Jemen, ale i Somálsko.

V Radě bezpečnosti OSN se má na základě mezinárodních regulí (jež musí důtklivě dodržovat arcigauneři jako je Írán či KLDR) zákrok proti útočící zemi posoudit, ale nejdříve je zapotřebí uplatnit diplomatické přístupy k řešení krize. Vojenskou akci proti agresorovi musí autorizovat RB OSN, jinak toto těleso zůstává jen pro smích pachatelům a pro pláč pozůstalým. Co by se asi stalo, kdyby třeba Ekvádor obdobně zaútočil na základny narkoteroristů z pravicové guerilly AUC v kolumbijsko-ekvádorském pohraničí? Ekvádor by byl smýkán médii a sklidil by blazeované opovržení slušné západní civilizace s nádavkem tvrdých sankcí. Novopečený mírový laureát si však bez ztráty kytičky může dovolit eskalovat konflikt tisíce kilometrů od své vlasti, a to hned na dvou místech.

Ačkoliv je pravda, že na rozdíl od Afghánistánu, kde slovy amerického generála Petraeuse ZDE. Al-Kajda prakticky neoperuje, (i když tam NATO paradoxně posílá další desetitisíce vojáků) její přítomnost v Jemenu a Somálsku představuje vzrůstající hrozbu pro hegemonistický přelud Bílého domu v regionu. Jemenský ministr zahraničí Abu Bakr al-Quribi BBC sdělil, že na území jeho země může aktivně operovat několik stovek členů Al-Kajdy. ZDE

Pentagon hodlá podle sdělovacích prostředků v Jemenu v průběhu následujícího roku a půl utratit 70 milionů dolarů. Americký senátor Joseph Lieberman dokonce prohlásil, že je v Jemenu třeba jednat ihned, jinak se stane válkou budoucnosti. ZDE. "Irák je válkou včerejší, Afghánistán současnou. Pokud nebudeme jednat, bude Jemen válkou budoucí, " řekl Lieberman.

Aktivity islámských extremistů v Jemenu sahají do 80. let, kdy zdejší vláda přijímala Pentagonem financované mudžáhidy, kteří tehdy bojovali v Afghánistánu proti sovětské okupaci. Washington od 11. září aktivně podporuje jemenskou vládu v boji proti "terorismu". "Spojené státy silně podporují Jemen už od teroristických útoků z 11. září, cvičí naše síly. Probíhá intenzivní spolupráce v oblasti tajných služeb," uvedl pro CNN mluvčí jemenské ambasády ve Washingtonu Muhamed al-Baša. ZDE. CNN také odhalila existenci tajné smlouvy uzavřené mezi americkou a jemenskou vládou, podle níž je Spojeným státům umožňováno na území tohoto státu odpalovat řízené střely, používat bojové letouny a vrtulníky. ZDE. Dohoda Washington zavazuje k mlčenlivosti o jeho vojenských a zpravodajských činnostech v této arabské zemi.

Historik Gary Leupp míní, ZDE, že akce jemenské armády a přítomnost Pentagonu tu v podstatě vytvořily příjemné zázemí pro Al-Kajdu. Ta se zde objevila až na počátku letošního roku coby Al-Kajda z Arabského poloostrova. "Všichni víme, že útok na Irák mimo jiné vytvořil Zarkávího Al-Kajdu, jež s ní zpočátku neměla moc společného, ale později se připojila k bin Ládinovi...Al-Kajda z Arabského poloostrova se exkluzivně postavila jemenské vládě, rozdmýchala etnické rozpory v zemi, vyprovokovala nálety Spojených států, jež mají vyprodukovat cyklus násilí atd...," uvedl Leupp. Bin Ládin dobře věděl, že teroristické útoky z 11. září vyvolají proti muslimskému světu masivní odvetu, a ta na oplátku vytvoří tisíce rekrutů pro jeho vizi světového kalifátu.

Situace v Jemenu je dnes velice komplikovaná a její rozbor by vystačil na samostatnou analýzu. Na severu a jihu země probíhají náboženské a etnické boje s povstalci. Střetávají se zde prostřednictvím prostředníků (war by proxy) zájmy regionálních velmocí -- Saúdské Arábie a Íránu. Více než sto tisíc lidí vyhnal konflikt z domovů a vytvořil tu humanitární krizi. Závažným problémem jsou rovněž neřešené sociální otázky, chudoba a s ní související sváry. Ovšem silová řešení a rozdmýchávání bolestné reality tyto hluboko zakořeněné problémy, podobně jako v Afghánistánu, vyřešit nemohou, a jsou tudíž předem odsouzeny k nezdaru.

Vytisknout

Obsah vydání | Čtvrtek 31.12. 2009