Vyzývám Člověka v tísni, aby upozornil na porušování lidských práv v indonéských provincích

22. 10. 2010 / Daniel Veselý

Na letošním Fóru 2000 nějaký hlavoun hovořil o tom, že Indonésie je demokratickou zemí, kde nedochází k porušování lidských práv. To ovšem neodpovídá skutečnosti, což v případě Havlova lidskoprávního cirkusu není nic překvapujícího. Indonésie potlačuje lidská práva ve svých provincích na Západní Papui, v Acehu a na Jávě. Nevšiml jsem si, že by kvůli těmto skutečnostem bil na poplach třeba Člověk v tísni, jenž jinak téměř mikroskopicky zkoumá každý zkřivený vlas kubánských politických vězňů. Organizace monitorující porušování lidských práv West Papua Advocacy Team (WPAT) v těchto dnech zveřejnila dvě otřesná videa ZDE a ZDE, v nichž indonéská armáda týrá a mučí zajaté civilisty, které považuje za "separatisty". Snímky v původní podobě zahrnovaly i pálení genitálií zajatých mužů a další zvěrstva. Humanitární organizace popsaly tyto záznamy jako "indonéský Abú Ghrajb".

Indonéské bezpečnostní síly nadále operují beztrestně jako za starých dobrých Suhartových časů: mírumilovný disent je kriminalizován, lídři občanských společností jsou ponižováni a zastrašováni. Obamova administrativa stejně jako Bushova nadále poskytuje indonéské armádě klíčovou pomoc se dvěma výjimkami. Prezident Obama nedávno vojenskou pomoc indonéské armádě navýšil, a navíc zrušil 12 let trvající zákaz činnosti elitních zabijáků indonéské vojenské jednotky nechvalně známé jako Kopassus.

Tito hrdlořezové se s pomocí Washingtonu v roce 1965 podíleli na genocidní kampani proti indonéským komunistům a bezzemkům. Během těchto jatek mohly být zavražděny statisíce až dva miliony lidí. Kopassus se v letech 1975 až 1999 také podílel na masovém krveprolití ve Východním Timoru. V průběhu těchto let bylo podle věrohodných důkazů zavražděno 200 000 lidí, tedy téměř třetina veškerého obyvatelstva. Toto makabrózní zvěrstvo patří mezi nejhorší zločiny 20. století. Nicméně jde o horor podporovaný západními demokraciemi, Japonskem a Austrálií, takže se o něm v učebnicích dějepisu samozřejmě nedočteme. Ani během totalitního režimu u nás se o kauze Východního Timoru příliš nemluvilo, byť ji mohl propagandisticky využít.

Výše uvedená videa (pokud již v tuto chvíli nebyla zablokována kvůli "nevhodnému obsahu" podobně jako na Youtube -- pozn. aut.) o potlačování lidských práv na Západní Papui ale neukazují nic nového. Indonésie od roku 1963 se souhlasem Kennedyho administrativy Západní Papuu anektovala a o dva roky později zde vznikla separatistická organizace Free Papua Movement (OPM) snažící se na Indonésii dosáhnout nezávislosti. Západní Papua totiž oplývá nerostným bohatstvím, a to indonéský zábor přirozeně sytí. Podle organizace zabývající se lidskými právy East Timor and Indonesia Action Network (ETAN) tu od té doby indonéská armáda zavraždila 100 000 lidí. V České republice kupodivu na pošlapávání lidských práv na Západní Papui neupozorňuje politická organizace Člověk v tísni, nýbrž web Free West Papua -- kampaň Česká republika , a to bez nároku na finanční injekce od pochybných nevládek a uskupení ani na mediální lesk.

Proslulý investigativní novinář Allan Nairn na jaře v relaci Democracy Now! odhalil, že Obamovou vládou podporované indonéské ozbrojené složky na konci roku 2009 zabily v indonéské provincii Aceh několik civilních aktivistů. Nairn tyto incidenty okomentoval: "V jednom případě šlo o muže, který se jmenoval Tumijan, unesli ho a umučili k smrti. Jeho tělo hodili do kanalizace. Další muž seděl ve voze před svým domem. Přišel k němu najatý vrah a usmrtil ho dvěma výstřely do hlavy." Nairn prohlásil, že tyto vraždy spáchala indonéská armáda v rámci speciálního programu namířeného proti politickým aktivistům v Acehu. Tyto informace se mu podařilo získat od nejmenovaných zdrojů indonéské vlády. ETAN uvádí, že indonéské síly v Acehu během pár desetiletí usmrtily desítky tisíc lidí.

Není s podivem, že Indonésie coby nejlidnatější muslimská země je dlouhá desetiletí blízkým spojencem Bílého domu, který pomáhal budovat její armádu, cvičil a financoval její pěšáky i kádry, jakožto podporoval její otřesné zločiny, o nichž se ve slušné západní společnosti téměř nemluví. Prezident Obama má Indonésii navštívit v listopadu. Vzhledem k jeho vazbám na tuto zemi chtějí lidskoprávní aktivisté upozornit na nezákonnosti odehrávající se především na Západní Papui a apelovat na něj, aby sjednal nápravu. Domnívám se ale, že vztahy mezi Spojenými státy a indonéskými elitami jsou pro americkou diplomacii přednější, jak ostatně ukazuje jejich historie.

Vytisknout

Obsah vydání | Pátek 22.10. 2010