Angloamerická invaze do Iráku ve skutečnosti připravila o život více než milion lidí

25. 10. 2010 / Daniel Veselý

Chtěl bych vyjádřit své krajní rozhořčení nad tím, jak hrstka českých sdělovacích prostředků informovala o odtajněných materiálech o válce v Iráku serverem WikiLeaks, především pak nad postojem médií k počtu zabitých Iráčanů podle dokumentace Pentagonu. V průběhu šesti let války bylo údajně zabito 109 000 Iráčanů, většinou civilistů. Například tento titulek a samotný text naznačují, že se většina Iráčanů pobíjela mezi sebou a američtí vojáci se ve srovnání s nimi dopustili "jen" několika stovek vražd. To by případně pro řadu českých mediálních příjemců nebylo tak hrozné, hlavně když Bílý dům odstranil tyrana, jenž vlastnil zbraně hromadného ničení, jimiž ohrožoval svět, byl ve spojení s fantomatickou Al-Kajdou a celkově představoval arcilotra, který musel být bezpodmínečně odstraněn.

Podle tzv. norimberských principů, které jsou i součástí právního systému Spojených států, je invaze do Iráku "největším válečným zločinem" a pachatel je zodpovědný za veškeré zlo, jež tato invaze způsobila, tedy zahrnuje i pozdější oběti občanské války mezi sunnity a šíity. Za zločin tak obrovského rozsahu a závažnosti se po 2. sv. válce v Norimberku a Tokiu věšelo. Ne, nevolám po popravách, ale mediální bagatelizace obestírající uveřejnění statisíce dokumentů o válce v Iráku opět svědčí o naprostém selhání posttotalitních sdělovacích prostředků v naší malé české kotlině.

Také relativně nízký počet obětí angloamerické invaze a okupace Mezopotámie, jak uvádí dokumentace Pentagonu, mě šokoval. V říjnu roku 2006 publikoval respektovaný lékařský časopis Lancet studii, podle níž od počátku invaze v březnu 2003 až do června 2006 (před vypuknutím největšího sektářského násilí v Iráku - pozn. aut.) zemřelo při násilných činech souvisejících s okupací 601 000 osob. Tato studie samozřejmě vyvolala vlnu nevole, především u agresorů -- Spojených států a Velké Británie, jakožto i uznání, kupříkladu od hlavního vědeckého poradce britského ministerstva obrany, sira Roye Andersona, jenž zprávu označil za "silnou" a její metody za "téměř nejlepší v daném oboru." Navazující studii provedla britská agentura ORB zabývající se průzkumem veřejného mínění, vycházejíc z podobných metod, a v lednu 2008 uvedla, že okupace od března 2003 do září 2007 připravila o život 1 033 000 Iráčanů.

Různé studie týkající se veřejného mínění o počtu usmrcených Vietnamců během vietnamské války vypracované ve Spojených státech poukazují na skutečnost, že dotázaní vesměs uváděli, že mohlo zemřít asi 100 000 Vietnamců. Ve skutečnosti to představovalo jen nepatrný zlomek skutečného počtu -- asi 2-3% .

Podobné je to s údaji, jež uvádí Pentagon, neboť sám zakladatel WikiLeaks Julian Assange prohlásil, že seznam zabitých není úplný, protože jde "pouze" o zdokumentovaná úmrtí pořízená Pentagonem, CIA a britskou armádou. Navrch válka nadále trvá, přestože Obamova administrativa oznámila, že bojové akce v Iráku skončily stažením desítek tisíců vojáků ze země, ačkoliv americké jednotky vraždí civilisty dále. Amnesty International aktuálně odsuzuje irácké orgány za to, že nelegálně vězní třicet tisíc lidí bez soudu a některé z nich mučí. Deset tisíc z nich bylo převezeno z amerických vazebních věznic poté, co americké bojové jednotky v Iráku ukončily některé vojenské operace. Zkusme si pro ilustraci představit orgiastickou hysterii, kdyby šlo o kubánské, běloruské nebo íránské vězněné.

Některá zahraniční média přišla se zajímavými informacemi získanými díky práci WikiLeaks. List Guardian kupříkladu otiskl mapu "všech úmrtí" v Iráku. Známý reportér Robert Fisk, který se v oblasti pohybuje několik desítek let, na stránkách Independentu píše : "Pokud je číslo 66 081 -- líbí se mi to "81" -- nejvyšším americkým dostupným údajem ohledně mrtvých civilistů, pak je skutečný počet usmrcených civilistů neskonale vyšší, vzhledem k tomu, že jde pouze o mrtvé, o nichž Američané věděli. Některá mrtvá těla odváželi do bagdádské márnice v mé přítomnosti. A jeden vysoký činitel mi tam sdělil, že irácké ministerstvo zdravotnictví lékařům zakázalo, aby prováděli pitvy u usmrcených civilistů, které přiváželi američtí vojáci. Proč tomu tak bylo? Protože někteří byli umučeni Iráčany pracujícími pro Američany?"

Ovšem skutečně vynikající práci v aktuální kauze WikiLeaks odvedla Al- Džazíra. Ta vedle zglajchšaltovaných českých mediálních prefabrikátů produkuje skutečně kvalitní žurnalistickou práci a mohla by pro naše a západní sdělovací prostředky představovat vzor. Na internetových stránkách Al-Džazíry můžeme zhlédnout otřesná videa rekonstruující třeba hrůzné mučící techniky prováděné v iráckých vězeních, můžeme se dozvědět, že odhalené dokumenty hovoří o tisících obviněních z mučení, o nichž Američané věděli a ignorovali je; o tajném příkazu Pentagonu, jenž mohl vést k úmrtí zadržených osob, o nichž se vědělo, že byly mučeny. Američtí vojáci na checkpointech zastřelili téměř 700 civilistů včetně těhotných žen, dětí a duševně nemocných, násilná okupace zažehla vlnu sebevražedných atentátů atd.

Nepopulární a stále probíhající válka v kolébce lidstva a s ní související bezpráví a utrpení pokračuje dál, ačkoliv my o to nějak nedbáme. Nedomnívám se ale, že statisíce zveřejněných dokumentů poukazujících na pokrytectví a lži agresorů a na nezměřitelné utrpení iráckých občanů, vymykající se jakékoliv naší historické zkušenosti, povede k dostatečné satisfakci -- odškodnění obětí a potrestání viníků.

Vytisknout

Obsah vydání | Pondělí 25.10. 2010