Případ Natálka a cirkus u českého soudu

9. 10. 2010 / Jan Čulík

Několik komentářů k probíhajícímu případu Natálka u českého soudu jsem publikoval jen s velkým sebezapřením. Správně by média k probíhajícímu soudnímu řízení měla mlčet. Když proces v jeho průběhu medializují, neférově tím totiž ovlivňují jeho průběh. V mnohých západních zemích, určitě v Británii, by zřejmě obhájce žhářů docílil jejich okamžitého osvobození prostě poukazem na to, že se v médiích o případu diskutuje, a že tak není možno zajistit spravedlivý průběh soudu.

K Putinovým narozeninám vznikl ještě jeden kalendář

9. 10. 2010 / Jan Čulík

< Margarita Žuravleva, 3. ročník: Kdy bude propuštěn Chodorkovskij?

Jekaterina Uljanova, 3. ročník: Kdo zavraždil Annu Politkovskou? >

Když vytvořily některé studentky fakulty žurnalistiky (!) na moskevské Lomonosově univerzitě striptérský kalendář k osmapadesátým narozeninám Vladimíra Putina, na fakultě samotné to vyvolalo hněv, píše Der Spiegel. "Musíme se postavit na obhajobu cti naší fakulty, konstatovala Jelizaveta Menšikovová, 21, třetí ročník. "Na této fakultě nestudují pouze striptérky, ale také lidi, kteří umějí myslet."

Menšikovová vyrobila za pomoci fotografa, kolegy studenta Alexandra Utkina, fotografa na volné noze vlastní kalendář. Obsahuje fotografie jiných studentek žurnalistické fakulty. Jmenuje se "Vladimíre Vladimiroviči, máme na vás pár otázek." Fotografie jsou strohé: studentky mají černé šaty a ústa přelepená páskou. Jejich otázky jsou tvrdé:

Margarita Žuravleva, 3. ročník: "Kdy bude propuštěn Chodorkovskij?" Maria Cicjurskaja, 3. ročník: "Svoboda shromažďování - vždy a všude?" Světlana Muchina, 4. ročník: "Ovlivňuje inflace i výši úplatků?" Taťána Kartašova, 3. ročník: "Kdy bude příští teroristický útok?"

Z hlediska šéfredaktora Britských listů, který neustále dostává maily od českých čtenářů s tím, že kritiku do redakce zaslanou máme publikovat jen anonymně, protože se její autoři bojí, že to v české společnosti "odnesou", že se ozvali nahlas, je pozoruhodné, že se moskevské studentky nebojí zveřejnit své jméno.

Je realistické představit si, že by čeští studenti žurnalistiky jmenovitě dávali takto tvrdé otázky českým vládnoucím pravicovým politikům? (Ty, bohužel, zdá se, takové otázky ani nenapadnou. Anebo jsem o nich nikde neslyšel.) Třeba Václavu Klausovi: "Proč ze sebe a z ČR děláte popíráním globálního oteplování a reklamou pro tabákový průmysl mezinárodního idiota?" Nebo Nečasovi: "Můžete zveřejnit vládní studii, kolik lidí umře na vaše rozpočtové škrty? Nechali jste si vypracovat takový model, nebo jste to vůbec nezjišťovali? Máte takové údaje?"

Menšikovová fotografie publikovala na svém blogu a zakrátko se tam objevilo víc než tisíc vyjádření podpory. Na četné žádosti o rozhovory odpovídá Menšikovová telefonicky: "Jako normální novináři se přece jenom ptáme."

Kalendář Menšikovové můžete zhlédnout v záhlaví tohoto článku ZDE

Školné na anglických univerzitách se "zvýší na 210 000 Kč ročně"

9. 10. 2010

Školné na anglických univerzitách by se mělo zvýšit až na 7000 liber (210 000 Kč) ročně. Doporučí to v nadcházejícím týdnu ve své zprávě o tom, jak financovat britské vysoké školství, bývalý ředitel ropné firmy BP lord Brown.

Absolventi anglických univerzit, kteří po studiu získají vysoce placená zaměstnání, budou za své studium zpětně platit víc než absolventi s méně lukrativním zaměstnáním. Tento systém má být zaveden pro studenty, kteří začnou na anglických universitách studovat po roce 2012.

10. 10. 2010

Státní škrty v Británii "budou možná omezeny"

9. 10. 2010

Chris Huhn, liberálnědemokratický ministr energetiky, se vyjádřil, že se, co se vládních škrtů týče "v žádném případě nenechal přivázat ke stěžni s konkrétní sadou čísel". Upozornil, že britská vláda bude možná muset ve věci škrtů v nadcházejících měsících ustoupit, pokud se ukáže, že škrty hrozí uvrhnout britskou ekonomiku do nové recese.

Někteří ekonomové v Británii varují, že hrozba nové recese neustoupila a že plánované škrty ve vládním rozpočtu ve výši 83 miliard liber, které mají být oznámeny 20. října, situaci zhorší.

Proč je také mezi Romy tak vysoká nezaměstnanost -- české úřady bojkotují jakoukoliv pomoc

9. 10. 2010 / Dušan Kotlár

Vystudoval jsem konzervatoř, speciální pedagogiku a sociální vědy zaměřené na Romy. V návaznosti na dosažené vzdělání píši i projekty. Za přínos v oblasti sociální, kulturní a vzdělávací jsem dostal od hejtmana LK i primátora Liberce ocenění. Taktéž veřejnost mi dala své hlasy v kategorii Osobnost Liberecka. Podotýkám, že opakovaně. Považuji se tedy, myslím právem, za osobu odborně i morálně schopnou realizace projektů. KÚ Libereckého kraje (dále LK) má však názor zásadně opačný. Jsem málo vzdělaný, neschopný realizace a navíc tzv. nespolupracuji. Několikrát jsem vznesl dotaz, jak mám spolupracovat. Odpověď zní "spolupracuj"!

Já bych rád, zvu je na akce, do zařízení. Oni se, v lepším případě, omluví, že právě odjíždí na dovolenou. Častěji se však vůbec nenamáhají s odpovědí. To se bojí cigánů?

Již v osmdesátých letech jsem byl v Liberci považován majoritní společností za toho "jiného" cikána. Pracoval jsem jako hudební pedagog v LŠU, jako vedoucí hudební složky v divadle, s vlastní kapelou cestoval napříč republikou, nejednu organizaci prezentoval i za hranicemi. Přirozeně se mě už tehdy lidé nejen na ulici, ale i zástupci města a kraje ptali na nejrůznější otázky spojené se soužitím většiny s Romy, byl jsem zván do komisí.

V r. 2000 jsem založil občanské sdružení Kulturní tradice, později přejmenované na Romský život.

Na Natálku zaútočili dospělí, ne nevědomé děti

8. 10. 2010 / Fabiano Golgo

Miroslav Štěrba protestuje proti článku Borise Cveka, který odsoudil čtyři Čechy, kteří si našli čas na to, aby vyrobili smrtící zbraň a šli pak hledat dům, do něhož ji hodit. Štěrba sympatizuje s obviněnými. Kritizuje, že je pošetilé "chtít odstranit hříchy světa drakonickým trestem čtyřem mladíkům, ať je jejich provinění jakékoli."

Tím, že Štěrba nazývá tyto muže "mladíky", zamlžuje pravdu o nich: to nebyly nějaké děti, které udělaly hloupou chybu! Jsou to dospělí, kteří učinili dospělé, i když pošetilé, rozhodnutí jít do ulic se zbraní, kterou si sami vyrobili, to jim trvalo určitou dobu. Během výroby té zbraně měli čas si to rozmyslet, nešlo o žádný impulzivní čin, ale o čin plně plánovaný. Pak tu zbraň hodili do domu, který si vybrali.

An English version of this article is in CLICK HERE

Romové nejsou děti!

8. 10. 2010 / Martin Škabraha

Ačkoliv jsem ve vítkovské kauze spíše stoupencem exemplárního potrestání obžalovaných (jejich proces samozřejmě je politický -- a nemůže být jiný!), s článkem Miroslava Štěrby jsem souzněl. Chtěl podle mého názoru říci, že problém má své systémové souvislosti, které mohou být zakryty moralizujícím slovníkem, jaký nasadil Boris Cvek. Proto si myslím, že reakce Fabiana Golga vychází ze špatného, dovolím si -- poněkud nekorektně -- říci hysterického čtení Štěrbova textu.

Natálka

9. 10. 2010 / Petr Wagner

Opravdu se v poslední době objevilo několik velmi vyhraněných stavících se na stranu žhářů, zejména v blogosféře idnes. Tatínek Natálky je odsouzený zloděj, Natálka bude dementní a možná byla, tatínek zachraňoval sebe a ne jí.

I kdyby všechno toto byla pravda, nic to nemění na podstatě trestného činu. Byl by spáchán i kdyby to bylo naopak.

A teď pár poznámek:

John Lennon *9. 10. 1940

9. 10. 2010

Před sedmdesáti lety, v době, kdy Velká Británie čelila osamocena přímému útoku nacistického Německa, se v Liverpoolu narodil John Winston Lennon. Člověk, který se nebál projevit svůj názor a neúnavný zastánce míru, připomíná Ondřej Kumsta.

Čína zuří, že Nobelovu cenu míru dostal disident ve vězení

8. 10. 2010

Nejznámější čínský disident Liu Xiaobo se stal letošním nositelem Nobelovy ceny. V Číně je Liu Xiaobo vězněn. Odpykává si trest 11 let za "podvracení státní moci"

Udělení ceny Liu Xiaobovi vyvolalo zuřivou reakci čínských úřadů, které varovaly, že rozhodnutí "poškodí vztahy s Norskem".

Nečas zachová poradní orgány vlády pro lidská práva

8. 10. 2010 / Jan Potměšil

V obavách nad osudem poradních orgánů Vlády ČR, zabývajících se lidskými právy, mj. Rady vlády pro rovné příležitosti žen a mužů a Rady vlády pro lidská práva, k nimž mě vedlo např. jmenování kontroverzního intelektuála MUDr. Romana Jocha poradcem pro lidská práva či zprávy o údajných plánech Vlády ČR na rušení těch poradních orgánů, které se zabývají lidskými právy či rovnými příležitostmi, jsem se obrátil na premiéra RNDr. Petra Nečase s následujícími dotazy:

Exprezident Harvardovy univerzity: co je štěstí?

8. 10. 2010 / Boris Cvek

V Česku by se chtělo říci "muška jenom zlatá" -- no a majetek, sex, žranice, zdraví... Když pár idealistů mluví něco o hodnotách a vnitřním životě, ti protřelí a "znalí" života se pohrdavě usmějí a myslí si své. O to více mne potěšila recenze, kterou jsem včera četl v časopisu Nature (z 29. dubna 2010) na knihu exprezidenta Harvardovy univerzity Dereka Boka The Politics of Happiness: What Government Can Learn from the New Research on Well-Being (Princeton University Press 2010). Kniha je ke koupi na britském amazonu (amazon.co.uk) za necelých 16 liber.

Greenpeace předložilo analýzy toxického bahna: neobvykle vysoké dávky arsenu a rtuti

8. 10. 2010

Červené bahno, které uniklo po havárii v hliníkárně v  Kolontaru, je nejen žíravé, ale obsahuje i velké množství toxických těžkých kovů arsenu a rtuti. Odhalily to výsledky analýz vzorků bahna odebraných členy Greenpeace den po katastrofě. Analýzy provedly Rakouský Spolkový úřad pro životní prostředí a maďarská laboratoř Balint v Budapešti.

Podvodný stánek v prostorách Dopravního podniku Praha krade peníze

8. 10. 2010 / Fabiano Golgo

Automatický stánek na pasové fotografie v hale stanice metra Náměstí republiky krade zákazníkům peníze už dlouhé týdny, svědčila osoba, která pracuje jako prodavačka ve stánku vedle. Podle jejího svědectví se lidé snaží celý den nechat si ve stánku udělat fotografii. Pak se dlouho marně snaží kontaktovat majitele stánku na uvedené telefonní číslo. Také marně.

Rozhodl jsem se to zkusit. Udělal jsem všechno podle instrukcí, abych vyrobil fotografii, a vhodil do automatu peníze. Avšak počítačový monitor nesprávně zaznamenal "Vhodili jste 0,00 Kč".

Češi si neuvědomují, že co se děje, se týká přímo jich

8. 10. 2010 / Michal Mašín

Obávám se, že v ČR se nikdo k ničemu nezvedne, píše Michal Mašín. Na facebooku je dost názorných příkladů, že mladší generace na nikoho ohledy brát nebude. ZDE.

Když jsem se jednoho příznivce zeptal, co se stane, když přijde v budoucnu inflace a za své celoživotní spoření na důchod si nekoupí ani bochník chleba, odpověď zněla že z tohohle směru o tom nepřemýšlel.

V tom tkví ten problém. Většina lidí (Čechů) si nepřipouští, že se tohle může stát zrovna a právě jim. Pokud se to stane tomu druhému, dobře mu tak, jistě si to zasloužil a slitování si nezasluhuje. Proč bych se měl s někým o něco dělit?

Senát jako pojistka

8. 10. 2010 / Alena Gajdůšková

Po volbách se ujala vlády koalice tří pravicových stran. Nový premiér je (možná až příliš) ve shodě s prezidentem Klausem, který není ani nestranným ani nestranickým prezidentem. Také v Poslanecké sněmovně má koalice většinu. Prezident -- vláda - Poslanecká Sněmovna -- Senát? V nejvyšších zákonodárných a výkonných státních orgánech je nastolena pravicová hegemonie. Jedinou pojistkou dialogu a případných korekcí často nekompetentních vládních opatření zůstává Senát. Jeho role nabývá v současné chvíli ještě více na důležitosti.

Obama terčem kritiky, že přehnal údajnou "teroristickou" hrozbu Evropě

8. 10. 2010

Americké varování z tohoto týdne, že údajně hrozí západní Evropě útoky al Kajdy, bylo politicky motivováno a nebyla založeno na důvěryhodných výzvědných informacích, konstatují vysocí pákistánští diplomaté a evropské výzvědné služby.

Toto vágní americké varování, které vedlou Británii, Francii a další země k zvýšení úrovně bdělosti, bylo pokusem ospravedlnit nedávné zvýšení amerických útoků vrtulníky a bezpilotními letadly na území Pákistánu, které "vyvolaly v zemi obrovský požár", konstatoval Wajid Shamsul Hasan, vysoký komisař Pákistánu v Británii.

Proč se evropská strategie záchrany bank mění v politickou a ekonomickou katastrofu

8. 10. 2010

Hlavním problémem eurozóny není úzce chápaná fiskální disciplína, ale národní platební schopnost, což je mnohem širší pojem. V důsledku všeobecných garancí už není možné oddělit soukromé dluhy od veřejného.

Výročí zhroucení banky Lehman Brothers bylo bezpochyby okamžikem finanční krize s největším symbolickým potenciálem. Ale přinejmenším v Evropě nešlo o kvintesenciální bod obratu. Ten přišel v úterý 30. září 2008, když irský premiér Brian Cowen poskytl všeobecnou garanci celému bankovnímu sektoru. Jeho rozhodnutí zavázalo ostatní lídry eurozóny, aby ho následovali. Zbytek je historie.

Noviny jako společenské angažmá

9. 10. 2010

tisková zpráva Družstva Kulturní noviny

V sobotu 2. října proběhla v jihlavském Domě kultury a odborů stejnojmenná konference pořádaná Družstvem Kulturní noviny. Jejím cílem bylo diskutovat o tom, co to znamená "být společensky angažovaný", rehabilitovat tento pojem zatížený dědictvím totalitní minulosti a pokusit se ukázat na jeho význam v současné společnosti. Tomuto tématu se věnoval úvodní příspěvek šéfredaktora Kulturních novin Jiřího Plocka.

Když tě nezajímá, to co mě -- nemám co ti říct

8. 10. 2010 / Jiří David

V době přítomné stojí proti sobě na poli umění dvě teze, jež se snaží postihnout současnou roli umělce a umění vůbec.

Jedna říká: Umění přestává být autonomní, a tak rezignuje na svou svobodu. Stává se pouhým strategickým instrumentem, zejména sociopolitickým; pro mimoumělecký svět tak účelově vypracovává koncepty a dodatečně pro jejich fungování organizuje možnosti k jejich uskutečnění.

Mladé Rusky (prý) vzrušuje Putin jako sexuální symbol

8. 10. 2010 / Jan Čulík

Vyšel k tomu polosvlečený kalendář s hesly jako "Milujeme vás! Vy jste můj premiér! S přibývajícími léty jste stále lepší!"

GALERIE

No, proti gustu žádný dišputát. (Že by to opravdu, ale opravdu, nebyla jen propaganda?)

Štěpán Kotrba míní, že "v ČR bude dobře teprve, až i tam začnou vycházet takovéto kalendáře." Že by i Rusko mělo smysl pro ironii?

Bývalý britský premiér Tony Blair přiznává ve své poněkud slizké autobiografii, že jako ministerský předseda se musel neustále bránit před ženskými, které se na něho vrhaly - moc je prý silné afrodisiakum.

Proto prý také mnoho mužů jde do politiky.

(Otázka je, zda to může fungovat i v českém královstvíčku...)

Slovenský telegraf aneb telegraficky ze Slovenska:

Participativní rozpočet Bratislavy, Latinská Amerika bez cenzury, izraelské námluvy s Castrem

8. 10. 2010

KD│ Kandidát na primátora Bratislavy Milan Ftáčnik navrhuje, aby město zavedlo participativní tvorbu rozpočtu, podobně jako brazilské Porto Allegre. Možná to lehce souvisí s konferencí Participatívna demokracia - neutopické experimenty, která se konala v Bratislavě 29. září. Také jde o jednu z praktických ukázek toho, k čemu by snad jednou mohly směřovat informační kontakty se skutečným děním v Latinské Americe, jehož je tento týden slovenský tisk tak či onak plný...

Živočichové v zahradě: Slepice, králíci a ryby. - Nevítaní hosté.

8. 10. 2010 / John Michael Greer

Snad nejdůležitějším zdrojem je vědomí, že v pěstování a ošetřování zahrady pracujete s ekosystémem, neprovozujete stroj. Stroje vyžadují čistotu; ekosystémům se daří v rozmanitosti, jež je opakem čistoty.

KD│ Když lidé uvažují o zvířatech na venkovském dvorku nebo zahrádce, je pravděpodobné, že žížaly a čmeláci diskutovaní v minulém příspěvku nebudou první věc, která jim přijde na mysl. Důvod je jednoduchý: Prostě nejsou dost chutní. Vzpomínám si na knihu, kterou jsem četl před lety, s okouzlující názvem Motýli v břiše: Role hmyzu v lidské výživě, jež se silně zastávala stolování hmyzu - ale musím přiznat, že jsem nikdy její doporučení neuvedl do praxe; a pokud jde o žížaly, přenechám je těm s odvážnějšími chuťovámi buňkami, než jsou moje.

Šikana ve vládní režii

8. 10. 2010

Mezi opatřeními navrhovanými vládou je také návrh, aby podpora v nezaměstnanosti pro toho, kdo skončil v zaměstnání dohodou nebo sám podal výpověď, byla nižší než obvyklá výše, píše Monika Mrázová z Občanského sdružení proti šikaně.

Na první pohled je opatření logické -- komu se nechce pracovat, ten ať tolik neubírá ze státních peněz, pomáhat je třeba těm, kdo o práci přišli. Jenže.....

Na naše Občanské sdružení proti šikaně se obracejí nejen lidé kvůli šikaně související se školou (a dětmi), ale množí se i problémy se šikanou na pracovišti. A v souvislosti se současnou hospodářskou krizí jich přibývá.

Do důchodu v sedmdesáti! A za poloviční penzi, ještě bych navrhl premiérovi

8. 10. 2010 / Jiří Baťa

A je to tady. Pan premiér Nečas nejednou veřejně prohlásil, že se nenechají, tedy rozuměj vláda, vydírat, že se nenechají zastrašovat (demonstracemi, manifestacemi, příp. stávkami), omezovat v rozhodování atd. Na druhou stranu již po několikáté vyhrožuje občanům, že pokud se nepodvolí všem krokům vlády, postihne je, obrazně řečeno, "trest Boží". Jinými slovy, že se dostaneme do pekel (viz jeho "cesta do pekel", pokud nebude provedeno úsporné opatření dle ODS), tedy do situace Řecka. Proto je nutné neohlížet se doprava, (natož) doleva, neremcat a držet hubu a krok a jít hledat hřebík, kterým si budeme dělat další dírky do opasku, aby nám po všech těch opatřeních nepadaly "gatě"! Aby tomu nebylo málo, další formou zastrašování občanů je jeho prohlášení, že se půjde do důchodu v sedmdesáti letech. Mne se to naštěstí již netýká, já si svůj důchod od šedesáti let se svými necelými deseti tisíci užívám "plnými"(!) doušky a k "úplní spokojenosti"(!), ale z vlastních zkušeností bych k tomu chtěl pár slov a připomínek říci.

A co frustrovaní levičáci?

8. 10. 2010 / Karel Dolejší

Na článku profesora University of Massachusetts v Amherstu, jakož i New School University v New Yorku Ricka Wolffa Frustrovaný Krugman (Krugman Frustrated) není interesantní ani tak to, jak málo toho autor řekne o věci jménem "socialismus", jíž se ohání coby Svatý Jiří Drakobijce kopím; hodné pozornosti je spíše to, co ze své vytoužené imaginární perspektivy zahlédá na americké politické scéně. Text radikála ve výslužbě pro Monthly Review má navzdory všem výhradám smysl číst: Jako zajímavou diagnózu...

Kellerova Povaha soudobého kapitalismu

8. 10. 2010

Občanské sdružení Socialistický kruh pořádá společně s Nadací Rosy Luxemburgové v rámci podzimní řady seminářů o soudobém kritickém myšlení

přednášku Prof. PhDr. Jana Kellera, CSc. Povaha soudobého kapitalismu v úterý 12. října 2010 v Klubu techniků (Novotného lávka 5, Praha 1 -- Staré Město), začátek v 16:30.

Kondomy ucpaly v Dillí kanalizaci

8. 10. 2010

Jako obvykle, sportovci na velkých mezinárodních šampionátech se nevěnují pouze sportu, ale také vysoce promiskuitnímu sexu. Nejinak je tomu i na právě probíhajících sportovních hrách Britského společenství národů, probíhajících v Dillí (je to taková olympiáda sportovců z bývalých britských kolonií). Ve čtvrtek bylo oznámeno, že v olympijské vesnici v Dilí ucpaly kondomy kanalizaci. Mike Fennell, předseda Federace Her Britského společenství národů, uvedl, že je to "dobře", protože je zjevné, "že se sportovci chovají odpovědně, když užívají kondomů".

Strana zelených, Evropští demokraté:

ODS využívá před volbami plochy, které však patří k prezentaci města

7. 10. 2010

tisková zpráva

(Praha -- 7. října 2010) Podle koalice Strany zelených a Evropských demokratů porušuje ODS základní pravidla předvolebního boje, když na nosičích venkovní reklamy společnosti JCDecaux umisťuje sdělení, která mají být určena k prezentaci hlavního města. Jedná se přitom až o několik set reklamních vitrín v Praze. Kandidát na primátora za Evropské demokraty proto dnes také podává podezření ze spáchání trestného činu.

Pokles sluneční aktivity možná vysvětluje stejný podíl oteplení jako uhlíkové emise

8. 10. 2010

KD│ Sluneční aktivita kolísá v jedenáctiletých cyklech, což znamená, že teoreticky množství záření dopadající na Zemi v době nízké aktivity klesá. Jenže vědci nyní překvapivě zjistili, že pokles sluneční aktivity v nedávné minulosti nezpůsobil očekávané ochlazení, což bude mít vážné důsledky pro existující modely klimatického systému.

Sociální služby nejsou dostupné všem postiženým

8. 10. 2010 / Jiří Hrebenar

Systém sociálních služeb v České republice je velmi špatně sestavený. Nejenže je nevyvážený, ale také je nedostupný pro všechny zdravotně postižené. Prakticky každý zdravotně postižený vám tento fakt potvrdí. Všude nejsou dostupné všechny služby. Bez problémů může sociálních služeb využívat zdravotně postižený s lehkým a středně těžkým postižením, ale těžce postižení mají s tímto problém.

Odolat síle magnetu

8. 10. 2010 / Pavel Pečínka

Moravský Krumlov se tomu Českému vyrovná asi tak stejně jako Moravské Budějovice těm Českým. Tohle maloměsto ve zvláštním dolíku kousek od Brna hlídá na vrchu kopce kostel. Dole obrůstají popínavé rostliny staré náhrobní kameny s nápisy v hebrejštině nebo jidiš na židovském hřbitově. Nedaleko od ospalého náměstí se potichu rozpadá zámek kdysi přeměněný v hospodářské stavení, jakoby vystřižený z příběhu Černých baronů.

REPORTÁŽ

Politika podpory zaměstnanosti a sociální síť podle Nečase, Kalouska, Drábka, Schwarzenberga and comp.

7. 10. 2010

V pátek 1. října 2010 vysvětlil v Událostech a komentářích na ČT24 národu Ředitel Institutu ekonomických studií Fakulty sociálních věd Karlovy university a člen NERVU Michal Mejstřík, jak vláda vše co, dělá, činí jen a jen ku prospěchu nás všech. Například v zájmu naší konkurenceschonosti. Nějak opomenul uvést, jaká je výše hodinové či měsíční mzdy třeba v Thajsku, Bangladéši nebo v dalších zemích, označovaných za asijské tygry, se kterými máme v budoucnu být schopni držet krok. Ubezpečil, že pro ty, kteří po zvýšení DPH na avizovaných 17% svými příjmy nebudou schopni krýt životní náklady, máme u nás skvěle rozvinutou sociální síť.

S funkčností této propracované sítě jsem konfrontována již rok, nabízím k nahlédnutí své osobní zkušenosti.

Autorka je dlouholetá novinářka, její totožnost je redakci známa. Text byl původně byl zamýšlen jako koncept stížnosti na MPSV na nehospodárné nakládání s finančními prostředky Evropského sociálního fondu v ČR.

Pozn. red. Autorka, stejně jako kdokoliv jiný, se může se stížností obrátit přímo na Evropský sociální fond, který spadá do oblasti působnosti Evropské komise, na adrese esf@ec.europa.eu. Upozornění občanů na porušování právních předpisů EU v jejich zemi je často podnětem pro zahájení vyšetřování ze strany Komise.

Je ČR na půli téže cesty?

V Jižní Americe: Od diktatury k postkolonialismu, přes propad volnotržní ekonomiky až k levicovým vládám

7. 10. 2010

Na rozdíl od Evropy levice v Jižní Americe stále ještě vítězí ve volbách - i když s potížemi, píše v deníku Guardian Luis Hernandez Navarro.

V osmdesátých letech se Latinská Amerika osvobodila od temných dnů vojenské diktatury s nadějí, že demokracie přinese sociální spravedlnost. To se nestalo. Jihoamerické země byly donuceny přijmout doktrínu o volném trhu z tzv. Washingtonského konsensu. Slabé a špatně připravené vlády prodaly veřejné zdroje za minimální ceny, zejména španělskému kapitálu, a byly zataženy do globálního kapitalismu. Prospěch z toho měly elity, zatímco většina obyvatelstva nezískala nic. Počet pracovních příležitostí se skoro vůbec nezvýšil, platy ve veřejném sektoru byly sníženy a dramaticky vzrostla chudoba.

Proč se kapitalismus chová jako přemnožené kobylky?

7. 10. 2010 / František Stočes

Kam vkročí, všechno sežere (vysaje levnou pracovní sílu, daňové výhody atp.), zanechá odpad (včetně ekologicky škodlivého) a táhne dál. Jako kobylky se chovají i mnohé banky a zvláštní pozornost si zaslouží letitý i stále aktuální výrok francouzského generála Negriera (Revue des Deux Mondes 1. srpna 1910): "...finanční společnosti se domnívají, že je povinností vlád vést války, aby zajistily jejich zisky." Platí to totiž i pro ctihodné společnosti petrolejářské a další. Sadám by mohl vyprávět...

Copak kandidátům, těm je a bude hej! Jen nám bude ouvej.

7. 10. 2010 / Jiří Baťa

Do poštovní schránky se mi v poslední době, kromě otravných propagačních letáků firem, marketů, diskontů a nabídek na finanční půjčky, dostávají téměř denně ještě protivnější agitky různých kandidátů do komunálních a senátních voleb, konané příští týden. Kromě toho, že to stojí velké peníze z kapes nás, daňových poplatníků, to má ještě jeden výrazný a zajímavý aspekt.

Martin Luther King: Teorie a praxe občanské neposlušnosti

7. 10. 2010 / Erazim Kohák

V sedmdesátých letech minulého století ztichla na amerických univerzitách bouře protestů. Vyčerpaná Amerika jako by hledala mír a smír s předchozím desetiletím. Na prostranství před univerzitní kaplí bostonské univerzity vyrostl pomník jejímu nejslavnějšímu absolventovi, dr. Martinu Lutheru Kingovi, kterého americká FBI vedla na seznamu nebezpečných agitátorů až do jeho předčasné smrti.

Článek je zkrácenou verzí textu, který právě vychází v knize Marek Hrubec a kol., „Martin Luther King proti nespravedlnosti“. Praha, nakladatelství Filosofia, září 2010.

BRITÁNIE:

Vzbouření konzervativců proti Cameronovi je zřejmě známkou toho, co přijde

7. 10. 2010

Pět měsíců šarmantního koaličního života britských konzervativců a liberálů už zřejmě skončilo a vlna zuřivého odporu, kterou vyvolalo rozhodnutí Cameronovy vlády zrušit přídavky na děti pro bohatší občany naznačuje, že Británie se zřejmě stane obětí obřího politického maelstromu, píše Seamus Milne v deníku Guardian.

Evropské vývozce čekají potíže - kvůli sílícímu euru

7. 10. 2010 / Karel Dolejší

Stále nepopulárnější francouzský prezident Nicolas Sarkozy nedávno sdělil svým spolupracovníkům, že by si přál vznik nového světového monetárního uspořádání, které by předcházelo národním politikám poškozujícím jiné státy. Není to zase tak špatně načasované, protože Francie v listopadu přebírá předsednictví skupiny G20. Sarkozyho nápad byl však hned v zárodku zardoušen náměstkem německého ministra zahraničí Wernerem Hoyerem, jenž ho odsoudil jako údajně "obzvláště vágní".

Prezident a jeho billboard

6. 10. 2010 / Jiří Jírovec

Václav Havel se nechává titulovat po americku jako prezident. Nu což, přejme mu ten trvající pocit výjimečnosti, ale dodejme, že s titulem jsou obvykle spojeny určité povinnosti.

An English version of this article is in CLICK HERE

Čína vydatně pomáhá v Africe

6. 10. 2010

V posledních letech se stala Čína výraznou nápomocnou silou v Africe. Investuje tam miliardy dolarů výměnou za obchod a suroviny, které Čína potřebuje pro rozvoj své kvetoucí ekonomiky, píše reportér Humphrey Hawksley na stránkách BBC. Článek je napsán podle reportáže v hlavních večerních zprávách televizní stanice BBC 1 z úterý 5.10. 2010.

V Tanzánii, kde třetina z 41 milionů obyvatel žije pod hranicí chudoby, stavějí Číňané silnice, železnice, továrny. Těží uhlí a nerostné zdroje. Investují tak, aby Afrika rozkvetla.

Co se vlastně stalo v Maďarsku - a o jak toxický odpad se zde jedná?

6. 10. 2010

Maďarsko patří k důležitým producentům hliníku - náleží k 47 zemím, kde se v současnosti těží hliníková ruda, nebo kde jsou známy její zásoby. Z rudy (bauxitu) se vyrábí oxid hlinitý, který je důležitou surovinou jednak při výrobě kovového hliníku, jednak v keramické výrobě, ale také při výrobě některých typů cementu. Bauxit obsahuje cca 45-60% oxidu hlinitého plus různé příměsi (písek, železo a další kovy). K výrobě půl kilogramu kovového hliníku je zapotřebí asi dvou kilogramů bauxitu.

K rozpouštění hlinité sloučeniny obsažené v bauxitu a jejímu oddělení od příměsí za účelem dalšího zpracování je používán především hydroxid sodný, vysvětluje podrobný informativní text na facebookové stránce Safe Planet.

Příspěvky na péči u prvních stupňů budou opět nižší

6. 10. 2010 / Jiří Hrebenar

Pod záminkou nevyhnutelných škrtů jsou opět ořezáváni zdravotně postižení. Opět přišli na řadu ti méně silní, opět se vláda nestydí a obírá tu část obyvatel, u kterých bude nejmenší náznak odporu. Společnost se v současnosti ani trochu nezajímá o to, co se děje se zdravotně postiženými. Nedá se hovořit o ničem jiném, než o totálním rozkolu sociálního cítění v soukolí veřejnosti.

Úsměv, prosím!

6. 10. 2010 / Monika Málová

Znáte to? Situace posledních dnů nynějšího podzimu: Od rána olovnatá obloha, teplota ovzduší maximálně na 10 stupních Celsia (a lepší už prý to nebude), z rozhlasových zpráv se linou samá negativa a hrozby - od zdražení všeho možného, propouštění zaměstnanců, snížení mateřského příspěvku, snížení příspěvku pro bezmocné a postižené (a ty škrty jsou zcela bezdůvodné, jak poukazují zahraniční ekonomové, pozn. JČ), až po hrozbu nejhorší a nejmrazivější zimy za poslední tisíciletí, která nás čeká.

Jak to všechno přežít? Neupadnout do deprese - (pokud už v ní nejsme), nevzdávat to, doufat, že bude líp, najít v sobě sílu, zmobilizovat všechny smysly a bojovat.

An English version of this article is in CLICK HERE

Svatý Václave, sjednoť nás

6. 10. 2010 / Petr Jánský

O svatém Václavovi se přesně neví vůbec nic. Přibližně známe datum narození 907 a smrti 929, nověji 935, nejnověji se měl dožít 35-47 let. Se stejnou přesností víme, jak kníže Václav žil, panoval a zemřel.

Takzvané mírové rozhovory na Blízkém východě jsou obyčejný velmocenský handl

6. 10. 2010 / Daniel Veselý

Ačkoliv se díky nepříliš bystré vládní a mediální politice u nás v Kocourkově dozvídáme, že izraelsko-palestinský konflikt je příliš komplikovaný a nemá jednoduché řešení, skutečnost je prozaičtější. Tento fakt ve svých dvou publikacích a během pražské návštěvy zdůraznil americký politolog Norman G. Finkelstein. V cestě řešení konfliktu na Blízkém východě stojí především Spojené státy a Izrael, jak dosvědčuje jejich dlouholetý bojkot rezoluce Valného shromáždění OSN týkající se mírového řešení palestinské otázky.

PŘISPĚJTE FINANČNĚ NA PROVOZ BRITSKÝCH LISTŮ

Hospodaření OSBL za září 2010

2. 10. 2010

V srpnu 2010 přispělo finančně na Britské listy 211 osob celkovou částkou 39 937.45 Kč. Příjem z reklamy byl 7000 Kč. Na kontě Britských listů v Raiffeisenbance jsme měli 30.9 2010 částku 199 925.47 Kč. Na internetovém účtu Paypal máme nyní 2101,20 euro. Prosíme: v příspěvcích nepřestávejte, musíme hradit průběžné náklady, i když se je snažíme udržovat na minimu.

Příspěvky na provoz Britských listů je možno zaslat na účet v pražské Raiffeisenbance, číslo účtu: 1001113917, kód banky 5500. Adresa banky je 120 00 Karlovo nám. 10, Praha 2. Čtenáři mohou přispět na provoz Britských listů úvěrovou kartou na adrese www.paypal.com po jednoduché registraci odesláním částky na adresu redakce@blisty.cz. Prosíme, neposílejte příspěvky ze zahraničí na konto v pražské Raiffeisenbance, ale pošlete ho na paypal. Při poukazu příspěvku do Raiffeisenbanky ze zahraničí totiž zaplatíte za transakci bankovní poplatky ve výši více než 500 Kč. Děkujeme.

Jako v České republice oficiálně registrované občanské sdružení poskytujeme potvrzení o přijetí příspěvku pro daňové účely osobám, které v ČR platí daně.