Čína zuří, že Nobelovu cenu míru dostal disident ve vězení

8. 10. 2010

Nejznámější čínský disident Liu Xiaobo se stal letošním nositelem Nobelovy ceny. V Číně je Liu Xiaobo vězněn. Odpykává si trest 11 let za "podvracení státní moci"

Udělení ceny Liu Xiaobovi vyvolalo zuřivou reakci čínských úřadů, které varovaly, že rozhodnutí "poškodí vztahy s Norskem".

"Liu Xiaobo je zločinec, který byl odsouzen čínským soudnictvím za porušování čínského práva," praví se v prohlášení čínského ministerstva zahraničí. Udělení ceny Liuovi je "v přímém protikladu se zásadami ceny a je to vůči Nobelově ceně míru kacířstvím," konstatuje dál prohlášení.

Norský výbor pro Nobelovu cenu pochválil Liu Xiaobo za jeho "dlouhý a nenásilný boj za základní lidská práva v Číně. Výbor už dlouho zastává názor, že je přímá vazba mezi lidskými právy a mírem."

Liu byl zatčen ve svém bytě v Pekingu v prosinci 2008 poté, co byl spoluautorem "Charty 08", apelu požadujícího demokratické reformy v Číně.

Předseda výboru Nobelovy ceny Thorbjørn Jagland zdůraznil, že Čína musí očekávat, že její chování bude přísněji zkoumáno, v přímé závislosti na tom, jak sílí její moc. "Musíme mluvit tam, kde jiní mluvit nemohou. Chceme podpořit ty síly, které chtějí, aby byla Čína demokratičtější."

Při zveřejnění zprávy o udělení Nobelovy ceny míru Liu xiaobovi bylo přerušeno vysílání BBC i CNN v Číně.

Podrobnosti v angličtině ZDE

Vytisknout

Obsah vydání | Pátek 8.10. 2010