Studie: Použitelné alternativy k ropě budou k dispozici 90 let poté, co dojde

10. 11. 2010 / Karel Dolejší

Studie dvou autorek z University of California v Davisu zveřejněná v časopise Environmental Science & Technology na probabilistickém teoretickém modelu zkoumá možný průběh nahrazování ropy coby hlavního energetického zdroje průmyslové společnosti. Prognóza je založena na tržních očekáváních vyjádřených v cenách a veřejně obchodovaných cenných papírech. Projekce dospívá k závěru, že při zachování stávajících trendů by byly případné nové technologie nutné k nahrazení ropy a ropných produktů k dispozici zhruba 90 let po vyčerpání známých světových zásob.

Prognóza byla zveřejněna v pondělí a je založena na předpokladu, že dlouhodobé investice lze použít jako vhodný indikátor toho, zda vzniknou nové technologie. Analýza vychází beze zbytku "zevnitř systému", tj. z tržní perspektivy a standardního předpokladu mainstreamové ekonomie ohledně neomezené substituce zdrojů, nebere v úvahu implikace druhého termodynamického zákona.

Profesorka Debbie Niemayer a postdoktorantka Natalija Malyškina se pokusily vytvořit nástroj, který by politikům pomohl stanovit si realistické cíle v oblasti udržitelnosti a vyhodnotit realizaci těchto cílů.

Klíčové prvky studie představují tržní kapitalizace (založená na cenách akciových podílů) a dividendy veřejně vlastněných ropných společností i společností z oblasti alternativní energetiky. Podobné teoretické nástroje byly už použity k prognózování v oblasti financí, politiky a sportu.

Niemayer označila závěry studie za varování, že současné politické cíle nejsou dost ambiciózní na to, aby předešly sociálním a ekonomickým škodám spojeným s vyčerpáváním hlavního fosilního energetického zdroje.

Malyshkina, N. - Niemeyer, D.: Future Sustainability Forecasting by Exchange Markets: Basic Theory and an Application. Environmental Science & Technology, November 8, 2010ZDE

Vytisknout

Obsah vydání | Středa 10.11. 2010