V Indii jsou léky až dvacetkrát levnější než v ČR

23. 11. 2010

Chtěl bych přispět svými zkušenostmi do diskuze o českém zdravotnictví v porovnání s tím, jak funguje zdravotnictví v největší demokracii na světě, v Indii. Jelikož mě při pobytu v Indii zastihly zdravotní komplikace, měl jsem možnost porovnávat, píše Josef Hejnák.

Cena léků

Nejprve malé srovnání.

Lék na alergii Cetcip 10 tablet, 11 Kč, tomu odpovídá v Česku kupovaný Zyrtek 7 tablet za 151 Kč, tj. jedna tableta za 21,50 oproti 1,1 Kč v Indii, tedy 20 krát dražší, při stejné účinné látce.

Kapky do nosu Naselin, 10 ml, 11,40 Kč, tomu odpovídají český kapky do nosu Olynth za 91 Kč, tedy skoro 10 krát dražší.

A takto bych mohl pokračovat, jakýkoliv běžný lék v Indii je zpravidla 10 x až 20 lacinější než jeho ekvivalent prodávaný nám v ČR. První ,co by tedy měl udělat ministr zdravotnictví, je návštěva Indie, aby zjistil, jak to dělají, že mají dvacetkrát lacinější léky, než my v Evropě. Až to zjistí a zavede příslušná opatření i u nás, klesnou výdaje na léky ze zdravotního pojištění cca 10 krát, tj. o jeden řád a bude dostatek peněz zaplatit lékaře.

Poplatky na pohotovosti

Když mě přivezli o půlnoci na indickou záchranou stanici první pomoci s velkými bolestmi, tak díky tomu, že pan Julínek nebyl Indickým ministrem zdravotnictví, tak ve mně indický lékař nehledal v první řadě simulanta, kterého je třeba prověřit poplatkem 90 Kč, jestli náhodou nehodlá nadužívat zdravotní péči. Ne místo toho mě ošetřili se stejnou kvalitou, na kterou jsme zvyklí v Evropě, a navíc mi rovnou zadarmo dali léky pro nadcházející noc a recept na ráno do lékárny. Veškeré ošetření první pomoci bylo naprosto ZADARMO. Ano, mě cizího státního příslušníka, který neplatí do jejich zdravotního sytému žádné peníze, ošetřil zdravotní systém v Indii zadarmo, protože jsem potřeboval první pomoc. Ani nevíte, jak jsem se v té chvílí styděl za ČR, že kdyby Ind v mé situaci s velkými bolestmi přijel o půlnoci na českou pohotovost, že by jej ošetřili jen po zaplacení vysokého poplatku.

Poplatky za léky

Díky bohu a nebo spíše díky indickému zdravotnímu systému se zde neplatí 30 Kč za položku na receptu, jinak bych jenom na poplatku zaplatil několikanásobně víc, než je vlastní cena léků v Indii.

Zamyšlení nad cenami léků

Dnes, pokud vím, není v ČR ani jeden státní podnik na výrobu léků. Všechny jsou soukromé, takže jejich primární cíl není léčit lidi, ale na prodávání léků lidem co nejvíce vydělat. A to je obrovský rozdíl. Pokud ekonomové typu Václava Klase nám tvrdili, že ruka trhu vše vyřeší, tak nám do očí LHALI.

Pojďme si zjednodušeně popsat situaci. Já jako nespokojený občan, který je nucený kupovat léky od nadnárodních farmaceutických firem dvacetkrát dráž, než by to odpovídalo reálné hodnotě vyráběného léčiva, nemám tu možnost vzít miliardu korun a postavit novu továrnu na generické léky a začít prodávat léky za 10 x nižší ceny, než se dnes prodávají. A pokud bych to tak udělal, tak za mnou přišli majitelé nadnárodních farmaceutických firem a tuto továrnu by ode mě odkoupili. A proč bych jim jí prodal? Protože by mi za ní dali více peněz, než kolik bych vydělal na laciných lécích za 50 let. A jak to, že by mi mohli dát za to tolik peněz? Protože by na to vydělali tím, že by léky nazpátek 10 krát zdražili. A já bych musel splácet úvěr za postavenou továrnu. Kapitalistické nadnárodní farmaceutické firmy nás klidně raději nepřímo zabijí, jen aby vydělaly svoje zisky. Stejně jako svojí cenovou politikou zabíjejí nás zdravotnický systém, který je z minula založen ne na maximalizaci zisku, ale na léčení potřebných.

Z výše uvedeného jasně vyplývá, že jediná síla, která je schopna konkurovat nadnárodním farmaceutickým korporacím je stát. A jedině stát může postavit továrnu na léky, jejímž cílem nebude maximalizace zisku, ale levné a kvalitní léky pro lidi.

Pokud by toto stát udělal, musí také přijmout opatření, že je nezákonné, aby farmaceutické firmy, začali placenou reklamou v médiích (PR) pomlouvat státní podnik na výrobu léčiv, že jeho léky jsou míň kvalitní či méně účinné. Nadnárodní kapitál farmaceutických firem se totiž v honbě za svými zisky se nezastaví před žádnými podpásovými prostředky, jen aby měl co největší zisky. V této situaci dnes bohužel žijeme.

(Autor je iniciátor petice www.StopPre.cz na zastavení monopolu PRE na distribuci elektrické energie v Praze, která svůj monopol zneužívá pro maximalizaci zisků z elektrické energie v Praze)

Vytisknout

Obsah vydání | Úterý 23.11. 2010