Existuje v ČR svoboda projevu?

26. 11. 2010 / Jan Čulík

Dobrý den, pane Golgo,

obrátil se na nás právní zástupce mediální skupiny MAFRA s tvrzením, že Váš blog ze dne 18. 11. 2010 (Skončí Lidové noviny?) porušuje zákon zveřejněním nepravdivých informací.

Tentýž zákon nám jako provozovateli stránek, kde byl Váš text publikován, ukládá zjistit, zda se výše uvedená stížnost zakládá na pravdě.

Žádáme Vás proto, abyste nejpozději do 48 hodin doložil pravdivost svých tvrzení. Pokud tak neučiníte, jsme povinni Váš text ze svých stránek odstranit.

S pozdravem

Libor Stejskal, editor blogů, aktualne.cz

K tomu: Fabiano Golgo, Otázky pro podnik MAFRA

Fabiano Golgo, Svoboda projevu po česku

Fabiano Golgo, brazilský novinář žijící dlouhodobě v České republice, prý zaznamenal svědectví ze dvou nezávislých zdrojů, která se údajně týkají interních poměrů ve společnosti MAFRA a možné budoucnosti deníku Lidové noviny.

Když jsme o tom původně informovali v Britských listech - náš deník informaci nikdy neuvedl jako potvrzený fakt- okamžitě jsme dostali přípis ze společnosti MAFRA, že jsou prý tyto informace nepravdivé a že je máme z deníku odstranit. MAFRA konstatovala, že chce deník Lidové noviny rozvíjet a Lidové noviny začaly zveřejňovat články, jak jim stoupá čtenost, že budou mít novou právní přílohu, atd.

Fabiano Golgo přesunul svou informaci o údajné budoucnosti Lidových novin na blog aktualne.cz. Argumentuje - a tento argument mu potvrdila celá řada novinářů i právníků z ČR i ze zahraničí - že pokud získá novinář informace ze dvou nezávislých zdrojů a přesvědčí se v rozumné míře, že jsou pravdivé, má právo je vydat. Jak dokázala celá řada mezinárodních skandálů a afér (třeba Watergate), novinář je podle Golga od toho, aby "upozorňoval společnost na to, že někde vznikl kouř, nemusí rovnou odhalit oheň". Golgo poukázal na svém blogu také na to, že má jako novinář solidní pověst - v celé řadě případů, kdy předem upozornil na určitý jev, píše Golgo, se jím dlouho předem avizované skutečnosti posléze potvrdily.

Na nátlak společnosti MAFRA Golgovy materiály odstranil i server aktualne.cz. Jsou nyní na blogu mimo Českou republiku ZDE (Upozorňujeme čtenáře: uvedením tohoto odkazu v žádném případě nenaznačujeme, že informace tam zveřejněné jsou pravdivé.)

Není to jediný případ v poslední době, kdy ze serveru aktualne.cz mizejí články - odstraněn byl například i text profesora AV ČR Václava Hořejšího "Střezme odkaz Velké listopadové sametové revoluce (VLSR)!", který jsme v BL avizovali ZDE. Nevíme proč a kdo tento článek odstranil, avšak profesor Hořejší nás informoval, že článek je v plné verzi dále na internetu k dispozici ZDE

Ale zpět k případu Lidových novin, MAFRY a Fabiana Golga. Britské listy se nemohou v této věci postavit na tu či onu stranu, Je docela dobře možné, že informace, které získal Fabiano Golgo ve věci Lidových novin, jsou nesprávné, nebo se nezakládají na pravdě. Informovali jsme čtenáře BL o tom, že MAFRA tyto informace popírá. Je docela dobře možné, že MAFRA má pravdu.

Zdá se nám však pozoruhodné, s jakou razancí si MAFRA vynucuje odstranění původního Golgova článku. Vydavatelé novin by měli být zastánci a obránci svobody projevu. Padni komu padni. Nebo ne?

Vytisknout

Obsah vydání | Pátek 26.11. 2010