Wikileaks: Obří farmaceutická firma Pfizer vydírala nigerijského prokurátora, aby nemusela platit odškodné poškozeným dětem

10. 12. 2010

Pfizer, největší farmaceutická firma na světě, si najala soukromé detektivy ve snaze najít důkazy korupce proti nigerijskému generálnímu prokurátorovi, aby ho mohla vydíráním donutit, aby zrušil právní kroky týkající se kontroverzních testů s novými léčivy, jichž se účastnily děti nemocní meningitidou. Vyplývá to z právě prozrazené americké diplomatické depeše na Wikileaks.

Farmaceutická firma Pfizer se stala terčem civilního soudního sporu i trestního stíhání, které proti ní vedl stát Nigérie a federální úřady. Ty poukazovaly na to, že nigerijské děti byly poškozeny novým antibiotikem, lékem Trovan, během jeho zkoušek, když lék braly uprostřed epidemie meningitidy na severu Nigérie r. 1996.

Loni se firma Pfizer předběžně dohodla o možném vyrovnání s vládou státo Kano, v jehož rámci Nigerijcům zaplatí 75 milionů dolarů.

Avšak z americké diplomatické depeše vyplývá, že Pfizer nechtěl zaplatit poškozeným dětem nic.

V depeši se hovoří o schůzce mezi ředitelem firmy Pfizer pro Nigérii Enricem Liggeri a americkými činiteli na velvyslanecvi v Abuji dne 9. dubna 2009. V depeši se praví: "Podle Liggeriho si firma Pfizer najala soukromé detektivy, aby nalezli na nigerijského generálního prokurátora Michaela Aondoakaa "něco korupčního", aby ho pak mohli odhalit a vydírat, aby zrušil trestní stíhání i civilní proces. Liggeri uvedl, že jeho firmou najatí soukromí detektivové předají tyto informace místním médiím."

Diplomatická depeše, kterou označil ekonomický porace na americkém velvyslanectví Robert Tansey za důvěrnou, pokračuje: "V únoru a v březnu vyšla celá řada pošpiňujících článků, zabývajících se "údajnou" Aondoakaaovou korupcí. Liggeri tvrdil, že Pfizer má ještě daleko nebezbečnější dokumenty a že Aondoaakovi kolegové ho nutí, aby zrušil trestní stíhání Pfizeru i civilní při.

Podrobnosti v angličtině ZDE

Vytisknout

Obsah vydání | Pátek 10.12. 2010