ANGLICKÉ UNIVERZITNÍ ŠKOLNÉ:

Londýnská policie: Jsme bezmocní, dalšímu pouličnímu násilí nezabráníme

11. 12. 2010

Vysocí britští politikové v pátek soukromě přiznali, že policie nemá schopnost zabránit dalším násilným demonstracím v centru Londýna.

Další demonstrace proti drasticky zvýšenému univerzitnímu školnému v Anglii se mají konat po Vánocích. Členové vlády a londýnský primátor Boris Johnson dospěli k názoru, že policie nemohla dělat nic víc ve snaze omezit rozsah pouličního násilí.

Podle průzkumů veřejného mínění je 67 procent britského obyvatelstva ostře proti zvýšení univerzitního školného. Televizní vysílání všech stanic je plné svědectví středostavovských rodičů, kteří si stěžují na brutalitu londýnské policie vůči jejich demonstrujícím dětem.

V diskusním pořadu televize BBC News 24 v sobotu v poledne doporučovala reportérka francouzského listu La Vie britských studentům, aby šli studovat na univerzity v zemích evropského kontinentu: mnoho kursů je tam v angličtině a přitom se studenti ještě naučí další cizí jazyk. Školné je v Evropě daleko nižší.

Zde je příležitost i pro české univerzity.

Poly Toynbee, komentátorka deniku Guardian poukázala v televizní diskusi v sobotu v poledne na skutečnost, že současná britská vláda je zřejmě z manažerského hlediska hodně špatná. Není totiž jasné, proč vláda vnutila studentům školné ve výši 9000 liber ročně. Problematickou situaci britských univerzit to nevyřeší, schodek ve státním rozpočtu to nezmenší, vyvolalo to obrovský rozkol ve vládě a proti vládě to rozzuřilo velkou část britského obvyatelstva.

Státní činitelé vyjádřili znepokojení, že demonstranti měli možnost zaútočit na Rolls Royce s princem Charlesem a Camillou, když projížděl londýnským West Endem. Camillu kdosi otevřeným oknem vozidla šťouchl do žeber tyčí. Studenti kolem automobilu skandovali "Usekněte jim hlavu!" a "Konzervativní svině!"

"V Londýně je prostě příliš mnoho budov, které by bylo nutné bezpečnostně chránit a všichni z nás si uvědomujeme, že policie udělala vše, co bylo v jejích silách," řekl primátor Londýna Boris Johnson.

Znepokojení vyvolalo prohlášení šéfa londýnské policie Sira Paula Stephensona, že prý při incidentu s automobilem prince Charlese "policie projevila velkou sebekázeň, že na demonstranty nezačala střílet."

Podrobnosti v angličtině ZDE

Vytisknout

Obsah vydání | Pátek 10.12. 2010