Quis custodiet ipsos custodes?

Pozitivní dopad Wikileaks - proč potřebujeme to, co dělá Julian Assange

21. 12. 2010 / Fabiano Golgo

Wikileaks oslabily schopnost Spojených států podvádět svět. A odhalily jejich pokrytectví. To může mít jen pozitivní dopad.

Většina z těch lidí, kteří odmítají Wikileaks jako údajně "škodlivé demokracii", dává přednost tomu, aby byla veřejnost držena v nevědomosti - anebo aby byla obětí manipulací a lží - zatímco skutečná fakta budou k dispozici jen elitě, která údajně ví nejlépe, co je správné pro veřejné dobro.

Nakonec není asi nejdůležitější obsah toho, co zveřejňují Wikileaks; nejdůležitější je reakce americké vlády. Bez jediného právního důvodu začala používat americká vláda politického vlivu, nátlaku přes známé a vyhrožování ve snaze přimět poskytovatele internetových služeb, aby vypnuli servery Wikileaks, nemluvě o absurdním a neefektivním zakazování nejrůznějšímu americkému armádnímu personálu a státním zaměstnancům, aby si dokonce jen otevřeli zpravodajské servery, které přinášejí informace o prozrazených diplomatických depeších.

To poskytuje Číně, Barmě, Íránu, Egyptu, Severní KOreji, Kubě a všem vládám, které trestají občany odhalující rozdíl mezi tím, co lidem politikové říkají na veřejnosti a pravdou za scénou přesvědčivý argument. Tyto represivní režimy mají nyní právo říct Americe, aby držela hubu, až si budou Spojené státy zase stěžovat, že represivní režimy utlačují disidenty. Cožpak není ve veřejném zájmu vědět, jestliže nějaká země toleruje mučení? Není tohle přece přesně ten arugment, který používají Spojené státy proti výše zmíněným autoritářským zemím?

Z amerických diplomatických depeší vyplývá, do jak obrovské míry Spojené státy špehují své spojence. Depeše odhalily kriminální a nepřijatelnou žádost americké ministryně zahraničí Hillary Clintonové, aby američtí diplomaté v OSN kradli soukromé osobní informace od kolegů v této organizaci - přestože členské země podepsaly dokument, zavazující je, aby neprováděly v budově OSN špionáž. Amerika to porušuje, a to příkazy přicházejícími přímo z Bílého domu.

Z těchto prozrazených amerických diplomatických depeší také vyplývá, že Barack Obama, navzdory svým příslibům z předvolební kampaně, že učiní svou vládu transparentnější a že zruší tajnůstkářství z Bushovy éry, se ve skutečnosti chová hůře než George W. Bush.

Z amerických diplomatických depeší také vyplývá, že Spojené státy ignorují korupci a porušování lidských práv v těch zemích, na nichž mají hospodářský nebo geopolitický zájem. Je také důležité, aby si svět uvědomil, že Bílý dům přímo v zahraničí lobbuje za americké korporace.

Takže v tomto kontextu jsou Spojené státy nepřítelem a my, Neameričané, máme jedině prospěch z toho, že nám bylo umožněno dočíst se, co Američané dělají a co o nás říkají za zavřenými dveřmi.

Odsuzovat Wikileaks je jako rozčílit se na souseda, že vám přinesl milostný dopis, který váš partner napsal někomu jinému. Anebo na někoho, který vám dokáže, že váš obchodní partner připravuje za vašimi zády na vás podnikatelský podraz. Američtí státní činitelé a možná i americká veřejnost mají právo se zlobit, ale my bychom měli být rádi. Wikileaks oslabily schopnost Spojených států podvádět svět. A odhalily jejich pokrytectví. To může mít jen pozitivní dopad.

Zde jsou konkrétní případy, jak Wikileaks výrazně prospěly světu od té doby, co před pěti lety vznikly:

1. Wikileaks odhalily 217 případy, kdy členové mírových sborů OSN sexuálně zneužívali dívky ve východním Kongu, mnohé z nichž otěhotněly ZDE

2. Wikileaks odhalily, jak Austrálie, Finsko a Dánsko zneužívají problému dětské pornografie k cenzuře legitimních internetových stránek ZDE

3. Dokázaly, že Obamova vláda předala irácké vězně iráckým úřadům, přestože bylo známo, že irácké úřady vězně mučí ZDE

4. Objevily pravdu skrývající se za finanční krizí na Islandu z r. 2009, takže mnoho zkorumpovaných manažerů skončilo před soudem ZDE

5. Zdokumentovaly, jak americké jednotky usmrtily na strážních stanovištích v Iráku stovky nevinných civilistů ZDE

6. Dokázaly, jak fungují vnitřní neonacistické struktury v národněsocialistickém hnutí ZDE

7. Zveřejnily, jak američtí vojáci používali irácké civilisty jako lidské detektory bomb ZDE

8. Objasnily, jak funguje věznice v zálivu Guantánamo, jedna z nejkontroverznějších věznic na světě ZDE

9. Zveřejnily nejpodrobnější a nejobsáhlejší záznamy o jedné válce, jaké kdy se dostaly na veřejnost ZDE

10. Zdokumentovaly, že americkým vojskům bylo konkrétně nařízeno, aby mučení v Iráku ignorovala ZDE

Mnoho z výše uvedeného bylo už veřejně známo, šířily se o tom nepodložené spekulace, usuzovalo se, že je to pravda, ale nebylo to nikdy prokázáno. Oficiální diplomatické depeše dávají těmto faktům nádech autentičnosti.

Svoboda informací znamená axiomaticky, že to, co začne být k dispozici, se zveřejní. Novinářská práce se stala zapomenutým uměním.

Skutečně svobodný tisk musí ignorovat požadavky nacionalismu. Zejména nacionalismu jiných zemí.

Vytisknout

Obsah vydání | Úterý 21.12. 2010