Britské kalkulace ze sedmdesátých let:

Británie musí být schopna usmrtit 10 milionů Rusů

27. 12. 2010

Britská vláda se v sedmdesátých letech rozhodla vybudovat jaderný systém Trident, protože odhadovala, že dokáže usmrtit až 10 milionů Rusů a způsobit bývalému Sovětskému svazu "nepřijatelné škody". Vyplývá to z tajných britských vládních dokumentů, vypracovaná v sedmdesátých letech.

Úvahy, které vedly k tomu, že jaderné ponorky Polaris byly v roce 1980 nahrazeny jadernými střelami Trident, vyplývají z memoranda britského ministerstva obrany. V jaderné válce musí "být Británie připravena dokončit, co začala".

Z jiných dokumentů britského ministerstva obrany vyplývá v děsivých podrobnostech, jak útok na Moskvu a Leningrad způsobí dostatečné množství zabíjení a zkázy, "aby se obě města rozložila jako fungující komunity".

Tajné memorandum napsal 18. prosince 1978 nyní už zemřelý Michael Quinlan, čelný odborník na jadernou problematiku v britské státní službě. Reagoval na interní dokument tehdejšího labouristického ministra zahraničí Davida Owena, který v něm argumentoval, aby se britský jaderný deterent snížil.

Owen a Quinlan se neshodli v tom, kolik sovětských občanů musí být Británie schopna usmrtit, aby to odradilo jaderný útok ze Sovětského svazu. Owen argumentoval, že "milion mrtvých je víc než dostačující", Quinlan tvrdil, že Británie musí mít schopnost usmrtit aspoň deset milionů Rusů, neboť "práh hrůzy" je v Rusku vyšší než v Britániim v důsledku druhé světové války, v níž v Rusku zahynulo 20 milionů lidí.

Podrobnosti v angličtině ZDE

Vytisknout

Obsah vydání | Pondělí 27.12. 2010