Když složenky zaútočí

29. 12. 2010 / Pavel Pečínka

Tak jako příchod zimy znamená, že udeří mrazy, přichází většinou s novým rokem zdražení toho zboží a služeb, bez nichž se prakticky nikdo neobejde. I před krizí u nich pomalu narostla vždy nějaká zdánlivě malá částka. Nynější změny se ale odehrávají rychleji a výrazněji. Elektřina, voda, plyn, jízdné, benzín a nájmy představují v součtu nejen pro nízkopříjmové skupiny (důchodce či nekvalifikované zaměstnance) těžko udolatelného protivníka.

Složenky a platby z účtu ovšem citelně ukusují také z rozpočtů mladých rodin s dětmi, které se pohybují v platovém průměru. Vodárny i teplárny si do cen mj. účtují ztráty vzniklé úniky v zastaralých rozvodných sítích, často překvapí i nárůst v jízdném u Českých drah a změny ve slevách. Krom toho mnohé rodiče potěšilo jistě i zpřísnění kritérií pro vyplácení přídavků na děti, kdy částka pár set korun nad měsíční, nově stanovený limit znamená nikoliv jejich snížení, ale úplné odebrání atd.

Před našimi zraky se tak odehrává další rozestupování a tříštění středních vrstev či tříd, tedy skupin lidí, kteří svým životním stylem, pracovním zařazením a výkonností nepatří ani mezi dno ani mezi horních deset tisíc, kteří vynikají jistou kreativitou a individuální snaživostí, ale potřebují k nim cenově dostupné veřejné služby a instituce. Říká se tomu pokračující polarizace společnosti a nevěstí to nic dobrého.

Brněnský deník Rovnost, 28.12.2010

Vytisknout

Obsah vydání | Středa 29.12. 2010