Vyměňte politiky, Unie svobody definitivně umírá

30. 12. 2010 / Štěpán Kotrba

Tak jsem se dozvěděl z denního tisku, že se pro rituální sebelikvidaci rozhodla politická strana, vzniklá v hlavách několika politických kariéristů a v PR kanceláři jednoho britského rozvědčíka. Unie svobody, jejíž vznik ovlivnil řízený únik informací z tehdejšího SPOKu o "švýcarské vile Václava Klause", který odstartoval "Sarajevský atentát", se rozpouští. Ke dni 1.1. 2011 se ruší politická strana US-DEU. Nikdo odchodu kverulantů želet nebude.

Několik jejich představitelů infiltrovalo do jiných stran (zejména do TOP09, některé najdeme přisáté i na ČSSD), několik bylo odměněno lukrativními posty v mezinárodních institucích (exministr Pilip - KDS, ODS, US, který teď čelí bankrotu, přestože 3 roky působil jako ministr školství, 3 roky jako ministr financí, 5 let ve 2 vládách Klause a i ve vládě Tošovského, 3 roky v letech 2004 -2007 jako viceguvernér Evropské investiční banky, kde bral měsíčně přes 500 tisíc Kč, od roku 2008 ředitel investiční společnosti Global investment...), s jedním "nadějným" počítal jeho mentor Václava Havel dokonce na křeslo prezidenta (než ho za velmi podezřelé manažerské kroky na jím řízeném ministerstvu informatiky vyšetřovala policie), nadějí nepolitické politiky byl také současný velvyslanec České republiky v Chorvatsku. Jiný bývalý předseda této strany, bývalý mluvčí Charty 77 a spoluzakladatel týdeníku Respekt Jan Ruml vstoupil do strany Zelených ve chvíli, kdy šla i ona ke dnu. Většina politiků US však zmizela stejně rychle, jako ambice jejich strany na židle v Parlamentu. Sliby a chuť ku službě občanům se vytratily. Sloužit za své nechtějí. Proč také. Mysleli si, že jsou elita, jejímž posláním je vládnout těm druhým - za jejich.

Ve stejné době, poznamenané dominancí ODS a ČSSD na politické scéně a odchodem Václava Havla z Hradu, vzniklo několik podobných politických jepic jako zárodků budoucích proamerických stran - CEELI Institut, Osma, Sdružení Lípa, PASS, Forum 2000... Jo, a abych nezapomněl, CERGE. Diskuzní fóra různých intelektuálských skupin střídaly pidistrany (Naděje) snad až příliš abiciózních představitelů této ostentativně "zahálčivé třídy" . Termín zahálčivá třída jsem převzal podle sociologické teorie amerického sociologa a ekonoma Thorsteina Veblena, zveřejněný v knize The Theory of the Leisure Class. Doba se ale proměnila. Oproti Veblenem popisované zkušenosti, ovšem zmutovala ostentativní zahálka vládnoucí třídy v současné "postmoderní" globálně odcizené a anonymizované společnosti do podoby ostentativních prožitků a ostentativní spotřeby. Politický životní styl těchto parazitů však zůstal stejný jako před oněmi více než sto lety, které nás dělí od napsání teorie zahálčivých tříd.

Nejmladší generace zahálčivé třídy se proměnila v "občanská" hnutí, která dnes stejně jako US před deseti lety, Občanské fórum před dvaceti lety a Charta 77 před třiceti lety, hýbou politickou scénou a jako Krysař z Hammelnu vábí k další "sametové" revoluci. Vyměňte politiky, Změň politiku, Inventura demokracie, Transparency International a další "think-tanky" americké soft intervencionistické politiky... Jedno však mají společné. Jakmile vyschne rockefellerský a sorosovský penězovod, umírají, nenaleznou-li ochotného hostitele. Penězovod vlévající krev do žil členům Unie svobody definitivně vyschl.

1899, Thorstein Veblen: The Theory of the Leisure Class - plné znění knihy v angličtině ZDE

23. 12. 2010 Andrej Vaščík: Intelligence Report: Farebné revolúcie a Bielorusko ZDE

06. 12. 2010 Stanislav A. Hošek: Mýtus nových tváří v politice ZDE
16. 03. 2006 Štěpán Kotrba: Zelený kruh Duhy ZDE
Vytisknout

Obsah vydání | Čtvrtek 30.12. 2010