Internetová policie Nicolase Sarkozyho rozeslala varovné dopisy 100 000 uživatelům internetu

30. 12. 2010

Státní dohližitelská instituce ve Francii, jíž lidé přezdívají "Velký bratr", rozeslala více než 100 000 uživatelům internetu varovný email, že byli přistiženi při protizákonném stahování materiálu z webu.

Kontroverzní francouzský zákon proti internetovému pirátství je Sarkozyho zvlášť prosazovaným projektem. Podporuje ho i jeho manželka, zpěvačka Carla Bruni. Oba argumentují, že umělci musejí být chráněni před obrovským způsobem ve Francii rozšířenou kulturou ilegálního stahování hudby a filmů. Ve Francii se podle odhadů totiž ilegálně stahuje nejvíce hudby a filmů na světě.

Internetový dohližitelský systém Hadopi vyšetřuje případy ilegálního stahování hudby a filmu, které mu oznamují filmové a hudební firmy. Hadopi získává údaje o uživatelích od poskytovatelů internetových služeb a rozesílá jim série varování emailem a dopisy. Ten, kdo stahuje opakovaně, riskuje, že mu bude na měsíc odříznut přístup k internetu. Osoby, obviněné z padělání, mohou být pokutovány a odříznuty od internetu na dobu jednoho roku. Od začátku října bylo rozesláno více než 100 000 varovných dopisů.

Francouzská levice zákon kritizuje jako drakonický. Stěžuje si, že porušuje občanské svobody. Také ho kritizuje jako zastaralý a neefektivní. Zákon totiž nepostihuje streaming a direct download servery. Uživatelé přecházejí na modernější způsob stahování filmů, který není zahrnut v zákonu.

Podrobnosti v angličtině ZDE

Vytisknout

Obsah vydání | Čtvrtek 30.12. 2010