Assangovi právníci jsou pod dohledem tajných služeb

5. 12. 2010

Právníci, zastupující zakladatele serveru WikiLeaks Juliana Assangeho, konstatují, že jsou pod dohledem tajných služeb. Obvinili také americké ministerstvo zahraničí, že se chová "nevhodně", protože nerozlišuje mezi klientem a jeho právním zástupcem.

Jennifer Robinson a Mark Stephens z právnické firmy Finers Stephens Innocent konstatovali, že je už týden sledují osoby, sedící v automobilech před jejich domem. Robinsonová poukázala na to, že byla terčem i dalšího "nátlaku" z Washingtonu. Citovala dopis odeslaný právním poradcem amerického ministerstva zahraničí, adresovaný Assangemu a jí, který nerozlišoval mezi jejím klientem a jeho právními zástupci.

Dopis, který byl také zpřístupněn tisku, zní:

"Vážená paní Robinsonová a vážený pane Assange,

reaguji na váš dopis z 26. listopadu americkému velvyslanci Louisi B Suzmanovi, ohledně vašeho úmyslu znovu vydat na serveru WikiLeaks to, o čem tvrdíte, že to jsou tajné americké vládní dokumenty."

Robinsonová konstatuje: "Sloučením klienta a jeho právníka došlo k nevhodnému pokusu mě do věci zatáhnout. Je naprosto nepřijatelné, aby takové dopisy přicházely zrovna z amerického ministerstva zahraničí. Oni vědí velmi dobře, jaká jsou pravidla protokolu mezi klientem a jeho právním zástupcem."

Dodala, že i když požádala, aby americké ministerstvo zahraničí tuto formulaci odstranilo, nepřišla žádná odpověď.

"Je to docela vážná situace," konstatovala a poukázala na Základní zásady OSN ohledně role právníků. Podle nich musejí vlády zajistit, aby právníci mohli "vykonávat veškeré své profesionální funkce bez zastrašování, bez překážek či nevhodných zásahů" a že "právníci nesmějí být identifikováni se svými klienty či s kauzami svých klientů jen proto, že vykonávají svou roli právníka".

Podrobnosti v angličtině ZDE

Vytisknout

Obsah vydání | Pátek 3.12. 2010