Jak to je s obviněním ze sexuálních "zločinů" vznesených proti Assangovi

8. 12. 2010

V nechutném příběhu, plném spiklenectví, pomluv a misogynie, figurují dvě ženy, slečna A a slečna W, které bloggeři plně indentifikovali a zveřejnili také veškeré podrobnosti z celého incidentu i z jejich životů.

Slečna A pozvala v srpnu Assangeho, aby pronesl přednášku v jedné levicové organizaci ve švédském městě Enkopingu. Navrhla, aby u ní přespal, i když se ještě osobně neseznámili. Oba souhlasí, že v noci před přednáškou měli spolu pohlavní styk. Při tom praskl kondom.

Následujícího dne žena A se účastnila přednášky a při akci hrála organizační roli. Na akci byla také přítomna žena W. Podle policejních záznamů šla žena W. s několika muži a s Assangem na oběd, při čemž s ní Assange flirtoval. Pak šli oba do kina a žena W řekla policii, že tam Assange vykouřila. Měli spolu pohlavní styk téže noci, použili kondomu, a pak znovu následujícího rána, kdy oba souhlasili, že kondomu nebylo použito, a posléze Assange odešel.

Poté se z nějakých důvodů žena W setkala s ženou A (předtím se neznaly) a o několik dní později šly obě spolu ve Stockholmu na policii, kde "požádaly o radu", že si chtějí stěžovat na Assangeho. Žena A řekla policii, že Assange roztrhl kondom schválně a žena W svědčila policii, že soulož bez kondomu se odehrála bez jejího souhlasu. Policie jim řekla, že jde v případě slečny W o znásilnění a v případě slečny A o sexuální obtěžování.

Tato obvinění se objevila o dva dny později ve švédském tisku, načež žena A poskytla rozhovor švédskému deníku Aftonbladet Řekla: "Odpovědnost za to, co se stalo mě a té druhé dívce, leží na muži, který má problémový přístup k ženám."

Následovala bezprecedntní kampaň proti pověsti obou žen. Britský pravicový deník Daily Mail označil ženu A za "zkušenou feministickou válečnici" a zveřejnil podrobnosti z jejího feministického, aktivistického života. Server, který prosazuje hlas mužů, ji charakterizoval jako "psychotickou feministku".

Konspirační teoretiky však zejména zaujalo, že slečna A pracovala na švédském velvyslanectví v USA a napsala svou univerzitní diplomku r. 2007 o tom, jak bude vypadat Kuba po Castrově smrti.

To vedlo k všeobecně šířenému obvinění, že je ta žena agentkou CIA a že byla Assangovi předhozena jako provokace. Jak napsal jeden blogger:

"Aha, tak Assange se prostě jen náhodou seznámí se Švédkou, která vydává své texty u dobře financované proticastrovské organizace, která jen tak náhodou má styky s organizací, v jejímž čele stojí muž, kterého alespoň jeden novinář označil za agenta CIA."

Assangovi stoupenci mezitím systematicky pracují na likvidaci pověsti obou žen.

Podrobnosti v angličtině ZDE

Vytisknout

Obsah vydání | Středa 8.12. 2010