Řecko dostalo morální podporu, ne peníze - a krize pokračuje

11. 2. 2010

KD│ Lídři EU dnes nabídli předluženému Řecku, jemuž hrozí bankrot, pouze morální podporu, nikoli však peníze. Až do večera nebyly zveřejněny žádné detaily plánované pomoci - a obavy, že Řecko padne, dluhová krize zasáhne další země eurozóny a nakonec i samotné euro, nebyly odvráceny. Euru tak hrozí nejhorší krize od jeho vzniku v roce 1999, shrnuje dnešní vývoj v Bruselu AP.

Evropští lídři přislíbili rozhodnou a koordinovanou akci, pokud bude třeba, a šéf Evropské centrální banky Jean-Claude Trichet slíbil osobně monitorovat rozpočtové škrty řecké vlády - ale až do večera chyběly jakékoliv informace o penězích. Trhy na to reagují nedůvěřivě.

Kurs eura k dolaru odpoledne klesl na 1,3614, když ještě ráno byl na úrovni 1,38 a ještě v prosinci dosahoval 1,51 dolaru. Kurzy německých a francouzských akcií klesaly, zatímco akcie Británie, jež není členem eurozóny, ovlivněny nebyly (ale české státní dluhopisy, i když ČR také není v eurozóně, se už ve středu vůbec nepodařilo prodat - KD).

Řecký bankrot by byl pro eurozónu těžkou ranou; aktuálně panují také obavy ohledně platební schopnosti Portugalska a Španělska.

Detaily dnešní politické dohody by měly být dojednány ne setkání ministrů financí Unie, které se v pondělí a úterý bude konat v Bruselu. Podle analytika Neila MacKinnona z banky VTB Capital je nezbytné, aby došlo k nějaké formě konkrétní pomoci Athénám zahrnující také přísun finančních prostředků, protože jinak poroste riziko rozpadu eurozóny.

Více informací v angličtině: ZDE

Vytisknout

Obsah vydání | Čtvrtek 11.2. 2010