POZVÁNKA

Současná situace a možnosti řešení izraelsko-palestinského konfliktu: Goldstoneova zpráva OSN ke Gaze

17. 2. 2010

Centrum globálních studií, společné pracoviště Filosofického ústavu AV ČR a Univerzity Karlovy v Praze a sdružení Přátelé Palestiny Vás zvou na seminář, který uvede Dr. Marek Hrubec, v úterý 23. února 2010, od 10:00. Místo konání: Akademie věd ČR, Národní 3, Praha 1, sál 206.

  • Mgr. Michal Broža: Goldstoneova zpráva a její dosavadní osud v OSN
  • Dr. Norman Finkelstein: Obsah Goldstoneovy zprávy a možnosti řešení konfliktu na Blízkém východě
  • Dr. Jan Kavan: Součastný stav diplomatických jednání na Blízkém východě

Diskusi bude moderovat Jan Májíček. Příspěvky a diskuse budou v anglickém jazyce.

Dr. Norman H. Finkelstein, známý odborník na blízkovýchodní problematiku, během své akademické kariéry vyučoval politickou teorii a o izraelsko-palestinském konfliktu na Brooklyn College, Rutgers University, Hunter College, New York University a DePaul University. Noam Chomsky, známý americký lingvista a filozof a též kritik izraelské politiky, Finkelsteina označuje za velice důkladného akademika. O jeho práci a osudu mluví Chomsky např. ve své knize Understanding Power (Porozumět moci) v části nazvané The Fate of an Honest Intellectual (Osud poctivého intelektuála). Finkelsteinovy práce byly přeloženy do více než 40 jazyků. Poslední právě vydaná kniha: This Time We Went Too Far: Truth and Consequences of the Gaza Invasion (Tentokrát jsem zašli příliš daleko: Pravda a důsledky invaze do Gazy) se zabývá útokem izraelské armády na palestinském území. Mezi jeho další knihy patří: The Holocaust Industry: Reflections on the Exploitation of Jewish Suffering, New Edition 2nd Edition (2003), Beyond Chutzpah: On the Misuse of Anti-Semitism and the Abuse of History (2008), Image and Reality of the Israel-Palestine Conflict, New and Revised Edition (2003), A Nation on Trial: The Goldhagen Thesis and Historical Truth (1998), The Rise and Fall of Palestine: A Personal Account of the Intifada Years (1996).

Seminář uvede Marek Hrubec z Centra globálních studií a Masarykovy demokratické akademie a své příspěvky budou prezentovat rovněž Michal Broža z Informačního střediska OSN v Praze a Jan Kavan, bývalý předseda Valného shromáždění OSN.

Vytisknout

Obsah vydání | Středa 17.2. 2010