Mladí absolventi čínských univerzit žijí jako mravenci

17. 2. 2010

KD│ Šest let po přistěhování do bludiště nocleháren na předměstí Pekingu se Jü Pching cestou domů po zablácených ulicích lemovaných obchody s potravinami, internetovými kavárnami a kadeřnictvími stále mračí. Žena, která prodává bezpečnostní techniku, je jednou ze statisíců mladých absolventů univerzit - známých coby "mravenci" - přežívajících z nuzných mezd získaných v nestabilních zaměstnáních, kteří se snaží vytěžit z čínského hospodářského zázraku něco pro sebe.

Sedmadvacetiletá Jü, která se svým manželem, prodavačem počítačové techniky, žije v 10m2, se plánuje brzy odstěhovat. Byt je tak malý, že se do něj nevejde normální skříň, takže používají svou jedinou židli zároveň i k odkládání oděvů.

Jü si ovšem chválí nízké nájemné ve výši 550 jüanů (zhruba 1 500 korun) měsíčně, které jí motivuje ke snášení těchto obtíží - protože byt ve městě by prý byl vzhledem k celkovému příjmu domácnosti ve výši 4 400 jüanů (12 000 korun) "extravagantní".

Absolventi univerzit byli kdysi nazýváni "oblíbenými dětmi Nebes" - získávali slušnou práci ve státním sektoru a bydlení patřilo mezi četné výhody, které s tím souvisely. Avšak tři dekády ekonomických reforem mnohé z těchto někdejších privilegií anulovaly a přinutily mnohé lidi nad dvacet let podstoupit těžký boj o slušné místo - a to znamená nezáviděníhodný život na stísněném předměstí. Čína zaznamenala vloni více než šest milionů absolventů univerzit, ale jen 87% z nich našlo práci, což znamená, že ještě 800 000 práci stále hledá. V samotném Pekingu žije více než 100 000 "mravenců" a další velká města jako Šanghaj nebo Kuang-čou mají podobné pracovní armády vysokoškoláků.

Další informace v angličtině ZDE

Vytisknout

Obsah vydání | Středa 17.2. 2010