Čína hájí půlroční věznění obětí otravy olovem

17. 3. 2010

Více než padesát vesničanů, kteří utrpěli v Číně otravu olovem a cestovali na kontrolu v nemocnici, bylo zatčeno policií. Dva z nich byli půl roku vězněni za "blokování dopravy". Čínské úřady půlroční věznění těchto lidí hájí. Zdůrazňují, že trestu bylo zapotřebí pro "výchovu veřejnosti".

Policie v Jiahe v provincii Hunan podle čínských médií zastavila autobus, který vezl 53 vesničanů na kontrolu do nemocnice. Čínští policisté se omylem domnívali, že vesničané plánuji demonstraci. Dva vesničany uvěznili na půl roku za "blokování dopravy". I když bylo od té doby prokázáno, že vesničané a jejich děti byli postiženi ilegálními emisemi těžkých kovů z místních kovohutí, místní úřady se odmítly omluvit.

"Možná jsme zablokovali nesprávnou výpravu, ale na té silnici ti lidé neměli být," sdělil Li Ying, náměstek předsedy politického a právního výboru komunálního úřadu v Jiahe sdělil listu Beijing News, který vydal o záležitosti reportáž.

Ou Shudong, předseda místního Lidového kongresu, sdělil pekingskému listu, že policejní blokáda silnice a zatčení vězňů byly plně ospravedlnitelné. "Úmysly vesničanů byly nejasné. I jestliže jeli do nemocnice, měli o tom informovat vládu."

Případ ukazuje, jak silně feudální moc nad občany venkovské Číny mají místní činitelé. Dokumentuje to také široce užívanou strategii potlačování odporu potrestáním několika vybraných občanů, aby se zastrašili ostatní. Je to taktika zvaná "zabít kuře na odstrašení opic".

Zpráva komunálního úřadu v městě Jiahe, kterou cituje čínský deník, konstatuje, že potrestání několika osob "splnilo účel poučení pro společenskou většinu".

Odhalení policejních taktik čínským listem přichází v době, kdy v Číně roste počet skandálů s těžkými kovy. Od loňského léta bylo zjištěno, že více než 3000 dětí v Číně má v krvi nebezpečnou koncentraci olova. V důsledku toho byly uzavřeny desítky továren.

Podle čínského ministerstva životního prostředí došlo loni k 12 haváriím s těžkými kovy. V důsledku toho vzniklo 32 veřejných nepokojů.

Podrobnosti v angličtině ZDE

Vytisknout

Obsah vydání | Středa 17.3. 2010