Jaká je mládež? Taková, jakou jsme ji vychovali.

22. 3. 2010 / Štěpán Kotrba

Na začátek zpráva: O mentalitě a inteligenci českých uživatelů facebooku vypovídá, že stránka "Jejich revírem je Kaufland, jejich tempo je vražedné - DŮCHODCI!", která byla vytvořena 19. března 2010, má dodnes 152 930 fanoušků (update 25. 3. 2009 - k dnešnímu dni má skupina už 207 634 členů ! Jde o jednu z největších českých skupin na Facebooku). Obsah této stránky je plný posměvačného, nenávistně agresivního antigerontismu. Prý "tahle skupina nebyla založena za úkolem něco řešit, ale pobavit ".

Nedá mi, abych při té příležitosti nevzpomněl na "dokumentární" film Český sen, ve kterém filmaři Remunda s Klusákem se také snaží diváky pobavit...

Jeden z "fanoušků" skupiny, Honza Kelnar (100 přátel) píše:

Jejich tempo je sebevražedné. Jejich protivníci jsou vysoké ceny, teenageři a čas. Důchodci z Kauflandu nakupují ve dne v noci.

Denny Charvátová (389 přátel):

Jsou vzteklí, nervózní, neuměj se chovat, roztahujou se, u všeho stojí hodinu, předbíhají se a když jsem za něma stála jen s jednou věcí a spěchala na bus, ani mě nepustili... měli vozík narvanej k prasknutí. Já ...taková určitě nebudu, jsou pro mě odstrašující případ... ale ne všichni. Moje bába by jela přes půl republiky jen proto, že někde stojí máslo o pár kaček míň než u ní na dědině. Je hrozná...

Další z omladiny si všímá mediální diskuze o "reformě" sociálního systému...:

Všechny prachy vyžerou oni a my abysme si na důchod spořili...A když vidím v televizi, jak jsou nenažraný a ještě jim to nestačí, zvedá se mi žaludek.

A fanoušek Baníku, podepsaný na profilu jako "Matess von Täubling", má ve svém názoru jasno:

Důchodci jsou nechutná, krutá a nepřející pakáž.

Jak konstatuje uživatelka Facebooku Lucie Tomková, "je jim v průměru -náct, nic nejsou, nic nemají, nic neumí, tak si alespoň kopnou do důchodce." Čtenář mého facebookového profilu, Michal Očadlík (*1988) poměrně kriticky komentuje tuto podivnou skupinu, která nejspíš bude největší skupinou na českém facebooku, a dává i odpověď na to, kdo za tak otřesnou nenávist dnešních teenagerů ke starším může:

...pozoruju, že je to jakási móda téhle generace mladých lidí, vysmívat se starým lidem. Ptal sem se několika lidí, jestli se budou smát i sami sobě, až zestárnou. Většina odpověděla, že nezestárnou, že až jim bude tak 50, tak se zabijou, než aby z nich někdy byli důchodci. ...

Taky jsem zvědav, nakolik své plány dodrží, či zda jednou přiznají, že byli mladí a blbí. Tyto řeči vedou nejčastěji lidé mezi 13-17 lety, což je generace, která vede nesmyslný boj se starými lidmi o místa na sezení v MHD. Když si to dám dohromady, tak je to způsobeno tím, že tito mladí nemají naprosto žádnou úctu ke starým lidem. Čím je to způsobeno? Opět se jich ptám. Odpověď? "Sou to starý komouši".

Dnešní protikomunistická propaganda dětem vymývá mozky, a podněcuje je k nenávisti ke starým lidem, protože pro ně to jsou ti, kteří tu budovali komunismus, ti, kteří jsou "zblblí" komunistickou propagandou, kteří chtějí opět komunismus, protože by se rádi váleli v krvi politických vězňů. Nikoho z nich nenapadne, že ti fanatici, kterým nešlo o myšlenku komunismu, ale kterým šlo o moc, a udělali z komunismu totalitu, tak to nejsou komunisti, to jsou bezpáteřní parchanti, kteří by kolaborovali s jakýmkoliv režimem. Po sametové revoluci se tito rozutekli do jiných stran, protože jim bylo jasné, že pod značkou komunismu se k moci již nedostanou, takže by se dalo říci, že věrni komunismu dnes zůstali jen ti, kteří opravdu věřili, že budují lepší svět pro budoucí generace, a nedělali to pro sebe.

Ale propaganda působí, a působí silně, takže pro mladé starý člověk=komunista=vrah. Přes to nejede vlak. Je jim to vtloukáno jak ve škole, tak v médiích, tak rodiči, zloději z privatizace. Považuji to za propagandu současné doby. Současný režim, který ztrácí poslední rysy demokracie, si vychovává vlastní mládež, která tuto zemi jednou povede. Čím dál více hloupých pořadů a seriálů zaručeně odvede pozornost mladých od problémů současného světa, protože jediné co potřebují vědět přeci je, že staří lidé jsou komunisti, a že ti jsou špatní.

Mám k tomu ještě něco dodávat?

Investigativní novinářka Jana Lorencová k tomu na Facebooku říká:

Děsivá je už sama skutečnost, že taková skupina vůbec vznikla. Z počtu členů mrazí. kam zmizelo to, co bývalo samozřejmostí. Úcta ke stáří, soucit s nemohoucími, potřeba pomoci chudákovi. Pochopení pro ty, kterým nezbývá, než hledat zdroj co nejlevnější obživy, o kvalitě si mohou nechat zdát. Kde to žijeme? Co se to s námi stalo?

Na tuto otázku se dá jen velmi těžko odpovědět...

Vytisknout

Obsah vydání | Pondělí 22.3. 2010