Tato skupina na Facebooku je vlastně jen obraz naší společnosti

24. 3. 2010

reakce na článek Štěpána Kotrby "Jaká je mládež? Taková, jakou jsme ji vychovali."

Přidat se takové skupiny by mě nenapadlo, ale po přečtení vašeho článku mi nic jiného nezbývalo. Stačí si přečíst první odstavec a hned je jasná i Vaše mentalita a inteligence. Stejně tak jako mládež hází do jednoho pytle důchodce, tak vy házíte do jednoho pytle mládež. To že část mládeže není inteligentní a má určitou mentalitu, je pravda. Jenže to samé platí o důchodcích. Kdyby byli důchodci natolik schopní, aby dokázali používat facebook, to bychom se teprve divili, jaké skupiny by zakládali. Stačí mi občas poslouchat některé jejich rozhovory. Nejsou o nic lepší než ta mládež, kterou pomlouváte vy, píše čtenář Honza Lusk.

Z toho vyplývá, že ani vy nejste o nic lepší. Tato skupina na Facebooku je vlastně jen obraz naší společnosti. Stejně jako vy uvádíte názory mladých lidí, já můžu uvést příklady, že to, co tvrdí o těch starších, je pravda (ovšem na rozdíl od vás nezastávám názor, že je to pravidlo). Například o těch tramvajích.

Nedávno jsem jel jednou linkou. V tramvaji byly volná místa. Ovšem ne přímo u dveří, ale asi tak o dva metry dále. Na tom místě, které bylo dveřím nejblíže seděl mladý hoch. Měl sluchátka v uších, koukal se z okna. Nastoupil důchodce. Evidentně na tom nebyl po zdravotní stránce tak špatně, aby nemohl dojít o dva metry dále. A ten hoch ho ani neviděl, seděl zády k němu. To ovšem pána neodradilo od toho, aby před hocha přišel a začal mu nadávat do nevychovanejch smradů a podobně.

Ten samozřejmě nechápal co se děje, jen nevěřícně koukal. Ale hocha se zastala stará paní, která tomuhle starému debilovi, což klidně bez prominutí můžu, říct vynadala co si to dovoluje, ať se chová normálně. A jestli chcete mám spoustu dalších podobných příkladů. Kdo chce dělat problémy, pomlouvat, povyšovat se nad ostatní a také je zesměšňovat a podobně, tak ten to bude dělat v panácti, třiceti i šedesáti. To vám ale asi jako člověku, který byl jak v KSČ, tak i v ČSSD, což jsou pro mě dost děsivé spolky, nedochází.

Váš článek považuji za bezpředmětný, přehnaný a hlavně mládež vůbec nechápete. Pro mě bude vždy lepší smějící se mládež, než morous důchodce. A jen aby bylo jasno, úctu ke starším lidem mám. Ale rozhodně ne všichni si ji zaslouží. A napsat takové bludy jako protikomunistická propaganda, to už je vrchol. Sice to asi nebyla vaše slova, ale přesto mě to děsí. Komunisty jsme tu měli dlouho. Sice jsem je na vlastní kůži zažil jen pár let, tudíž nemohu posuzovat z vlastní zkušenosti, ale mám rodiče, starší známé a podobně. A jestli bylo něco co podněcovali k nenávisti a používalo propagandu, tak to byl komunismus (nebo fašismus v opačné formě).

Samotná idea komunismu není špatná, i když já s ní nesympatizuji. Problém je, že je nerealizovatelná. O tom jsme se již přesvědčili. A jestli to tady někdo začne zkoušet znovu, například Paroubek s tím jeho prazvláštním rádobysocialismem, já se toho rozhodně zúčastňovat nebudu a beru nohy na ramena, dokud je čas. Ale předpokládám, že jestli máte alespoň trochu rozumu, tak vy jeho fanoušek taky nejste. A myslet si, že mládež považuje každého důchodce za komunistu, je taky nesmysl. Každý má svoji babičku nebo dědečka a ti pokud se té sviňárny sami nezúčastnili, mají jistě vlastní názor. A určitě jej předali dál.

Vytisknout

Obsah vydání | Středa 24.3. 2010