NEDÁVEJTE SVŮJ PAS DO RUKOU IZRAELSKÝM DIPLOMATŮM!

Británie vyhostila izraelského tajného agenta kvůli zfalšovaným pasům

24. 3. 2010

Británie v úterý vyhostila vysokého pracovníka izraelské rozvědky Mossad, který byl zaměstnán na izraelském velvyslanectví v Londýně. Přímo tak obvinila Izrael, že zfalšoval britské pasy, které pak zneužila oficiální izraelská vládní teroristická jednotka v Dubai. Toto otevřené obvinění, spolu s paralelně probíhajícím vyšetřováním izraelského zfalšování pasů v několika dalších evropských zemích, zřejmě prohloubilo izolaci Izraele. Ke skandálu dochází právě v době, kdy cestuje izraelský premiér Binyamin Netanyahu do Washingtonu ve snaze rozptýlit americký hněv nad tím, že se Izrael rozhodl postavit další izraelská sídliště v Jeruzalémě.

Britský ministr zahraničních věcí David Miliband podrobně vysvětlil případ Izraele v Dolní sněmovně. Zdůraznil, že britská policie nalezla "přesvědčivé důkazy", že Izrael nechal zfalšovat britské pasy, kterých pak zneužili vrazi šéfa organizace Hamas Mahmouda al-Mabhouha. Miliband dodal, že autentické britské pasy byly "okopírovány, když je jejich držitelé předali osobám spojeným s Izraelem, buď v Izraeli či v jiných zemích".

Jméno izraelského špiona, kterého Británie vyhostila, nebylo zveřejněno.

Britské ministerstvo zahraničí oficiálně varovalo občany, aby nesvěřovali své pasy izraelským státním úředníkům. Podle britských zdrjů existují důkazy, že izraelští imigrační úředníci či jiní činitelé izraelské vlády ukradli totožnost 12 britským občanům. Kopie jejich pasů byly pak zneužity při teroristické akci izraelské vlády, když byl usmrcen činitel Hamasu.

Podrobnosti v angličtině ZDE

Vytisknout

Obsah vydání | Středa 24.3. 2010