Domy v Detroitu se prodávají jeden za 18 Kč

4. 3. 2010

Dalo by se možná říci, že John Brumit zaplatil zbytečně mnoho, když za celý jeden dům v Detroitu zaplatil 180 Kč. V dnešní době jsou v americkém Detroitu, v někdejším městě automobilek, celé ulice domů za pouhý dolar. Počet obyvatel Detroitu klesá tak rychle, že se bourají celé bloky domů a mění se v městské farmy.

Dvacet procent domů v Detroitu je nyní prázdných. Detroit upadá už po desetiletí, má nyní méně než milion obyvatel, polovinu než v době své slávy r. 1950. Avšak nedávná hypotéční krize a bankrot velkých automobilek způsobil situaci, která nemá jinde v Americe obdoby.

Třetina obyvatel Detroitu je nezaměstnaná. Ceny nemovitostí skoro v celém Detroitu poklesly za poslední tři roky o 80 procent nebo o více. Průměrná cena domu či bytu prodaného v Detroitu za poslední rok je 7500 dolarů (135 000 Kč).

Nedávná finanční krize donutila velké množství lidí neschopných najednou platit hypotéky k bankrotu. Hodnota jejich nemovitostí tak poklesla na zlomek množství peněz, kterou si půjčili prostřednictvím hypotéky.

Banky prodávají nemovitosti v nejhorších čtvrtích, často obklopené prázdnými a zničenými domy, každou za pouhých několik dolarů. Ale i lepší nemovitosti se nyní v Detroitu prodávají za zlomek jejich původní hodnoty.

Oficiálně zaplatil Brumit 95 dolarů za pozemek a 5 dolarů za dům na něm v Lawley Street.

Lidé v Detroitu mají také ve zvyku své nemovitosti zapalovat a za vypálený dům požadovat vyplacení pojištění, aby se tak zbavili hypotéky. Ale běžnější je, že lidé prostě zmizí a opustí dům i hypotéku.

Podrobnosti v angličtině ZDE

Vytisknout

Obsah vydání | Čtvrtek 4.3. 2010