"Češi smrdí"

17. 4. 2010 / Fabiano Golgo

Reakce na článek Štěpána Kotrby "Bodejť jsi jen trochu málo, ty cikáně, mlčelo!" a čtenářskou reakci "Jste hovado. Co sledujete svou mediální kampaní o cigánech?"

Zajímalo by mě, co si Češi myslí o skutečnosti, že v Brazílii, když chce někdo říct, že se člověk pořádně neosprchoval, nebo když chce někoho obvinit, že se nestará o vlastní osobní hygienu, říkáme, že ten člověk užívá "banho tcheco" - což doslova znamená, že se "myje počesku".

Proč? Protože čeští přistěhovalci, kteří přijeli pracovat do Brazílie pro Jana Antonína Baťu, prosluli tím, že se nemyli. A brazilský prezident Juscelino Kubitschek tohle slýchával jako malé dítě, protože jeho matka byla českého původu, a tak tento výraz koncem padesátých let v Brazílii zpopularizoval.

Od té doby, kdykoliv chce nějaký Brazilec urazit jiného Brazilce, že nedodržuje základní hygienické zvyklosti, ptá se, jestli ten člověk užívá "banho tcheco" - jestli se "myje počesku". Pokaždé, když chtěla moje matka donutit mého bratra, aby neignoroval povinnou sprchu před večeří, ptala se ho: "ty jsi snad Čech?" anebo říkala "špinaví čeští chlapci žádnou brazilskou večeři nedostanou".

A pokud, milý český čtenáři, tě to neuráží - je to špatná pověst, která je založená na skutečnosti, protože ve srovnání s jihoamerickou kulturou Češi skutečně dodržují hygienické zvyklosti jen velmi nedbale - pak co ten fotbalista "Gremio" z brazilského fotbalového týmu, který se jmenuje Anderson Simas Luciano, ale veřejnost ho zná pod přezdívkou "Tcheco". Proč? Protože, jako dítě, mu začala maminka říkat "Čechu", protože se po fotbalovém zápase nechtěl sprchovat...

Tak jak na to reagujete? Jste rozzlobeni, protože ne všichni Češi smrdí (vy konkrétně vůbec nesmrdíte)? (Shodou okolností zrovna kdosi přijel po zrušení letů z Německa do Prahy autobusem Student Agency a jeho zážitek z noční cesty byl ten, že mladá průvodkyně od Student Agency v autobuse smrděla. Proč? ptá se cestující. Pozn. JČ.) Vy se přece sprchujete pořádně každý den, než jdete spát? (Anebo lezete do postele špinaví a sprchujete se až ráno? Každý den?)

No, takhle se zřejmě cítí cikán, když se stane synonymem toho, co může být založeno na určité pravdě, ale nutně to nemusí být stoprocentně platné. Stejně tak jako české hygienické zvyklosti...

Vytisknout

Související články

Češi pořád smrdí...

8.6. 2015 / Bohumil Kartous

Tenhle znáte? Přijde Arab ve Francii k lékaři a říká: "Pane doktore, mně je poslední dobou nějak zle, nevíte, co mám dělat?" Lékař ho prohlédne a říká: "Běžte domů, smíchejte do nějaké větší nádoby fekálie, moč, přidejte mrtvou rybu a několik dní inh...

Obsah vydání | Pátek 16.4. 2010