Česká pravice má za naprosté idioty nejen mladé lidi...

23. 4. 2010 / Štěpán Kotrba

odpověď čtenáři Lukáši Abramovi na jeho zděšení z antigerontistické pravicové propagandy

Sprostota a drzost, s jakou dvě popkulturní herecké hvězdičky fašizujícím způsobem urážejí všechny, kteří mají jiný názor a vyzývají ke "spanilým jízdám" na tu "hloupou" vesnici přesvědčovat vlastní prarodiče, aby nevolili levici, odpovídá logice s jakou ODS vede svou kampaň už od nástupu Ivana Langra a jeho vzdělávacího "think-tanku" CEVRO do ODS.

Sprostota a drzost se staly řídící ideou ODS ve chvíli, kdy "prázdný a falšný" Mirek Topolánek převzal otěže řízení nejsilnější pravicové strany a obklopil se polovzdělaným a machiavellisticky agresivním "odborným" zázemím. Sprostota a drzost vedly pero ideologů ODS už při vypracovávání programu Modré šance, při jeho realizaci (nejen ve zdravotnictví a sociálních věcech - právě vůči těm důchodcům, které "mladí" Mádl a Issová nyní urážejí). Pro "zaostalý" venkov a všechny "nemladé" byla Modrá šance spíš Modrá hrozba.

Z hlediska sociologie jsou současná panická agrese pravice a její emocionální cílení na prvovoliče pochopitelné. Racionální argumenty pravice vyčerpala a nebo k nemalému zděšení objektů její vlády realizovala. Stratégové kampaní si uvědomili, že už není jiná cílová skupina, kterou by bylo možné snadno ovlivnit a která nezískala konfrontací s realitou přímou zkušenost s realizací Modré šance. ODS se podařilo takřka nemožné. Odvrátit od sebe téměř všechny početně silné cílové skupiny a udělat to tam, kde to každou nejvíc bolelo.

Mladým rodinám zlikvidovali pravicoví ideologové jesle a školky jako pozůstatek socialismu, a teď je jich nedostatek. Podle pravice stále "vymíráme", ale podle demografů je cyklický "baby boom". Stejně hloupě se za vlády pravice a zblblého přihlížení některých zastupitelů levice (např. hloupá středočeská poslankyně ČSSD jako uvolněná radní v komunální koalici s vychytralou ODS) zlikvidovalo mnoho základních škol procesem "slučování". Až děti "baby boomu" za několik málo let dorostou, nebudou mít kam do školy chodit. Paní (ex)poslankyně možná bude poslušnou ředitelkou... Hejno pravicových vykuků bude mít v tu chvíli postaráno o business napojený penězovodem na státní rozpočet.

Stejný pokus o slučování je nyní na České poště, protože se nikomu nechce pošťáky platit a udržovat veřejnou službu v chodu.

Zatímco prezident zle kapitalistické první republiky (stříleli tam do dělníků u Duchcovského viaduktu, pamatujete?) T.G. Masaryk nechal postavit pro pražské plátce dělnického a zaměstnaneckého zdravotního a sociálního pojištění luxusní komplex budov jako domov důchodců (spíše městečko důchodů), dnes známý jako Thomayerova nemocnice v Krči (tehdy ves těsně za Prahou), psychiatrickou léčebnu v Bohnicích (taktéž ves za Prahou) a jeho manželka se spolu se sociálně demokratickými poslankyněmi ujala plánování výstavby Ženských domovů v dělnické periferní čtvrti Smíchov, dnešní radní za ODS plánují stavbu golfových hřišť namísto lesa. Domovů pro seniory je chorobný nedostatek a pobyt seniorů v nich překračuje ekonomické možnosti nejen jejich důchodů, ale mnohdy i ekonomické možnosti mnoha jejich rodin. Mladí pravičáci místo dobrovolnické práce v těchto domovech organizují výjezdy svých vrstevníků na venkov, aby zde přesvědčili své vlastní příbuzné, jak hrozné je volit levici...

Střední stav, představovaný učiteli a státními úředníky, je bezohledně decimován neschopnými a všeho schopnými politickými nominanty na radnicích a v ředitelnách. Čistý plat učitelky základní školy s desetiletou praxí je 18 000,- Kč, což je dnes pod úrovní životních nákladů samostatně žijící osoby ve městě. Aby přežila, musí si přivydělávat... Namísto na výchovu žáků musí myslet, z čeho zaplatí nájem. Úředník je denně šikanován, konfrontován s legislativními zmetky a pravice zabránila přijetí zákona o státní službě. Jistoty? Žádné. "Reforma policie" způsobila rozvrat v bezpečnostních složkách. "Reforma armády" způsobila její nebojechopnost a nesmyslná zadání i nesmyslné nákupy z ní učinily expediční žoldácký sbor pár tisícovek maniaků, schopný střílet a mučit domorodce kdesi na druhé polovině zeměkoule, ale neschopnou bránit dnes území státu v případě ohrožení. A takto bych v pravicí zrazených cílových skupinách mohl pokračovat dál a dál. Přednost v pravicové politice ODS nedostali řemeslníci a živnostníci, neboť řemeslo už nemá zlaté dno a ani o učňovské školství nemá pravice zájem, cechy prakticky neexistují (mimo taxikářů). Přednost v politice ODS dostali bezohlední exekutoři, nemravní advokáti z Plzně, burzovní spekulanti, provozující ve velkém insider trading, majitelé realitních komplexů ("developeři"), pozemkoví spekulanti a jiní rentiéři.

Jde o hodnoty, které vyznáváme. Jde o morální zásady, které určují naše myšlení a jednání. Na fabooku Matěj Stropnický konstatoval: "Ještě nikdy neviděl vylízanější mladé lidi než Marthu Issovou a Jiřího Mádla. " Jeho názor bych hned podepsal. Doplnil jsem jej proto poměrně kategoricky, jak je mým (zlo)zvykem bez ohledu na jakoukoliv výrazovou korektnost: "Naprosto s Matějem souhlasím. Pražská pravice ukazuje, jak by řídila tento stát, kdyby mohla. Vzít na ně bejkovec ještě dřív, než k tomu dostanou možnost. Připadá alespoň některým z vás tento výrok dostatečně "nerelativizační"?"

Analytik redakce zpravodajství a publicistiky České televize, známý komentátor středopravicového týdeníku Respekt Jindřich Šídlo konstatoval na mé facebookové stránce půl hodiny poté: "Parodie není správnej výraz, jasně... Když jsem to včera viděl poprvé, říkal jsem si a psal jsem to někam sem na FB, že je to hodně pitomý. Teď, když znám ten americkej předobraz, tak mi to z jistýho pohledu tak strašný nepřijde, nedokážu se nad tím rozhořčovat, ale pravda, mohlo to bejt vtipnější...

A toto prosím řekne zaměstnanec instituce veřejné služby. Tak co chcete?

Pozn. JČ: Potíž je, že "americký předobraz", tedy reklama na Obamu, kterou Zelenka obšlehl, aniž by přiznal zdroj, je inteligentní, zábavný a ironický. Jestli pan Šídlo nevidí mezi americkým originálem a českou vulgární kopií rozdíl, pak ho tedy skutečně lituji. A zdůrazňuji, nejde o ideologii, jde o etiku.

Vytisknout

Obsah vydání | Pátek 23.4. 2010