U Nás

26. 4. 2010 / Michal Vimmer

K Zelenkově tupé apologii Pravice málo co dodat. (Protože levou si vytíráme zadek, že, to každý pochopí). Zelenkovo přímočaré sdělení odpovídá památnému textu skupiny Braník ze začátku 90. let (zlatá éra porevolučního popskinhedství v Čechách, hle píseň Doprava: "když nevíš kudy kam, dej se doprava ..." ZDE

Ve stejném roce, kdy si Bráník užíval proslulost drsné, rasistické, sprosté a úředně popotahované kapely, režisér Zelenka, pražský "sympatizant" punku, točil hravý pseudokument o české "zakázané skupině č. 1" (80. let) Visacím Zámku. viz ZDE ZDE.

Zelenka, režisér proslulý doma i v zahraničí veselou liberální agendou své tvorby, se na veřejnosti ukazoval jako svobodomyslný intelektuál, který by se za "normálních okolností" ocitl v levém šuplíku. ZDE.

Jak už to mezi Námi bývá, na rozdíl od Západních originálů, Doma je všechno trochu složitější.

Kovaní Zelení jsou U Nás doprava. ODS praktikovala bankovní socialismus 15 let před Obamou. Vzorem politického lídra je soc.-dem. i modrým ptákům bez rozdílu válečný zločinec Tony. Komunisté jsou nejvěrnější národovci. Garantem budoucí kvality české lidovlády má být pan kníže Kalousek - pardon, Schwarzenberg. Jako je undergroundový exprezident Havel nadosmrti oddanou loutkou pánů z Bílého domu, "jediný autentický pravicový prezident ve Střední Evropě" je přítelem Kremlu. Může se U Nás někdo divit kavárenskému punkerovi Zelenkovi, že žene dědka s bábou k urně volit pravici? Rozpor ideálu s reálnou praxí U Nás prostě dávno není problém. My jsme COOL.

b.t.w. - P.S. Zelenka je zatraceně národní = český umělec.

Neboť On tak vyniká v žánru nejčeštějším - parodie, persifláž, travestie, profanace, defamace ...

Originálů nemaje, rádi se nad cizím ušklíbneme, obšlehneme, popliveme, a takto akčně zlevněné si přivlastníme. Tomu našinec rozumí.

Padouch nebo hrdina, vždyť jsme jedna rodina!

Vždyť i ten "Visací Zámek" je "remake" of The Great Rock and Roll Swindle (a la Sex Pistols). But I like it.

Vytisknout

Obsah vydání | Pondělí 26.4. 2010