Už zase bijou děti

26. 4. 2010 / Štefan Švec

Video Jiřího Mádla a Marty Issové je sice debilní, ale absurdní antikampaň, která se proti němu zvedla, je ještě mnohem strašidelnější. Britské listy se otřásají hnusem, bloguje kdekdo z Egypta až do Pehe, každý moralista má potřebu těch pár minut potřít, jako by šlo o státnický projev. Proboha proč? Špatné politické agitace bylo a je všude dost a dělá ji kdejaká celebrita od Lucie Bílé po Kateřinu Brožovou. Issová s Mádlem a Petrem Zelenkou se aspoň inspirovali v cizině drobnými záchvěvy vtipu.

Proč se zrovna z tohohle klipu stala událost víkendu? Pomiňme, že půlku pohoršenců rozzuřil právě ten pokus o humor, a zkusme ještě jedno vysvětlení. Je založené na výborném husákovském postřehu Borise Cveka: "Z jiných končin zase slýchám - a psal jsem o tom do BL už dříve - jak už u dětí na ZŠ dochází k materialismu, lpění na majetku a naprosté citové vyprahlosti. To není pravicové, to je normalizační."

Issová, Mádl a Zelenka jako první úplně natvrdo ukázali, že v téhle zemi nastal - aspoň v rovině politických idejí - tvrdý generační konflikt. A že ho vedou generace, které jsou podle svých obecných vnějších projevů (jedni jsou schopni volit Paroubka, druzí masivně šířit podobná videa na Facebooku) úplně stejně blbé a úplně stejně znormalizované. Navzájem se nechápou, neposlouchají a neuznávají, a to právě proto, že jsou si - jako třeba Arabové a Židé - tak neuvěřitelně podobné.

Dočká se tahle země někdy dob, kdy si mladí budou volit jako všude jinde levici a zároveň si budou vážit toho, co postavili staří, a staří budou přirozeně pravicoví a budou chápat, co a proč dělají mladí?

Vytisknout

Obsah vydání | Pondělí 26.4. 2010