Ohrožuje superrychlý člun v íránském arzenálu americké letadlové lodě?

8. 4. 2010 / Karel Dolejší

Během íránsko-irácké války v letech 1980-1988 námořní jednotky íránských Revolučních gard využívaly ozbrojených rychlých člunů k útokům na tankery vezoucí iráckou ropu. Mezi lety 1984-1988 tímto způsobem potopily nebo poškodily desítky lodí. Nyní se objevily zprávy o tom, že Írán údajně získal rekordně rychlý člun britského původu. Vcelku logicky vznikly obavy, že extrémně rychlé plavidlo Bradstone Challenger hodlá vyzbrojit ruskými raketovými torpédy Škval pohybující se rychlostí až 360 kilometrů za hodinu - a v případě krize kvůli jadernému programu plavidlo použít k útokům typu "udeř a uteč" na bojové lodě amerického námořnictva.

List Financial Times v neděli přinesl zprávu o tom, že Írán získal 17 metrů dlouhou rychlou loď navzdory americkým a britským pokusům tomu předejít. Loď byla navržena společností Lorne Campbell a pohání ji dva americké motory Caterpillar, každý o výkonu 1 000 koňských sil. Plavidlo postavené britskou společností ICE Marine bylo zčásti financováno americkou zbrojařskou firmou Navatek se sídlem na Havaji.

Íránci se poprvé pokusili loď získat v roce 2005, poté co s ní britský dobrodruh Neil McGrigor vytvořil nový rychlostní rekord v obeplutí Británie - 27 hodin a 10 minut, s průměrnou rychlostí plavby takřka 120 kilometrů v hodině. Byla postavena pouze dvě plavidla. Jedno z nich se Teherán pokusil koupit přes prostředníka, ale britské ministerstvo obchodu prodej zablokovalo. Jak ale nyní informovaly Financial Times, poté, co plavidlo prošlo rukama dvou prostředníků, se americké úřady v lednu 2009 dozvěděly, že loď pojmenovaná Bladerunner 51 byla odeslána do jihoafrického přístavu Durban, kde má být naložena na íránskou dopravní loď Diplomat registrovanou v Hongkongu a odplout do Perského zálivu.

Americký Úřad pro průmysl a bezpečnost (Bureau of Industry and Security) při ministerstvu obchodu (?) požádal jihoafrické úřady údajně počátkem víkendu (??) faxem (???), aby zabránily odvezení Bladerunnera a jeho možnému využití jako rychlého útočného plavidla na straně íránských Revolučních gard. V té době byly jednotky amerických Special Forces v bojové pohotovosti s úkolem zaútočit na loď Diplomat předtím, než zakotví v íránském přístavu Bandar Abbás, který je důležitou námořní základnou Revolučních gard.

Jihoafrické úřady však údajně americkou faxovou žádost objevily teprve po víkendu (????) a z neznámých důvodů (?????) nedošlo ani k plánované ozbrojené akci, takže člun Bladerunner se dostal do íránských rukou.

Během války s Irákem Revoluční gardy využívaly skupin ozbrojených rychlých člunů k útokům na tankery. Nyní existují obavy, že pokud Spojené státy nebo Izrael zaútočí na íránská jaderná zařízení, Írán se pokusí podobným způsobem zablokovat Hormuzský průliv, kterým vede jediná dopravní cesta z Perského zálivu. To by znamenalo zablokování 40% světových dodávek ropy.

Američané se však rovněž obávají možných útoků hejn rychlých člunů na vlastní vojenská plavidla hlídkující v Perském zálivu.

Některá média na základě zpráv o prodeji Bladerunnera do Íránu v podstatě hystericky spekulují o možné hrozbě potopení americké letadlové lodi nebo jiného velkého vojenského plavidla. Vzhledem ke všem druhům aktivních i pasivních bezpečnostních opatření u podobných plavidel a jejich doprovodu je však extrémně nepravděpodobné, že by se útočníkovi (pokud by měl opravdu veliké štěstí) navzdory aktivním obranným systémům podařilo dosáhnout čehokoliv jiného než ojedinělého zásahu. Ten by masívní plavidlo vybavené automatickým systémem vnitřních bezpečnostních přepážek rozdělujícím je na vzájemně nezávislé neprodyšně uzavřené komory sice mohl vážně poškodit, sotva však zničit.

Financial Times s odvoláním na amerického námořního stratéga Craiga Hoopera uvedly, že Írán se pokouší ve světě získat rychlé čluny s možností vojenského využití a doplnit tak stávající flotilu čínských a severokorejských plavidel. Podle íránských zdrojů je ruské reaktivní torpédo Škval, které Teherán vylepšil a vyrábí vlastní verzi, údajně nezachytitelné radarem. Existují spekulace o tom, že Íránci se pokusí zkopírovat získaný superrychlý člun a postavit celou flotilu vyzbrojenou jeho vojenskou verzí. Otázka zní, proč se víc než rok stará a dosti podezřelá informace o íránské akvizici Bladerunnera objevila v médiích právě nyní a proč je naspinována tak, aby vypadala co nejhrozivěji...

Vytisknout

Obsah vydání | Středa 7.4. 2010