Putin: Katyńský masakr byl Stalinovou pomstou za porážku v roce 1920

8. 4. 2010

Ruský premiér Vladimir Putin včera během návštěvy polského premiéra Donalda Tuska ve Smolensku prohlásil, že podle jeho názoru byl katyńský masakr polských válečných zajatců v roce 1940 osobní mstou Stalina za porážku v polsko-sovětské válce v roce 1920. Sovětský diktátor prý nařídil popravu polských důstojníků jako odvetu za smrt sovětských zajatců, kteří v Polsku umírali po prohrané válce. Podle ruského premiéra v polských zajateckých táborech kvůli hladu a chorobám zemřelo 32 tisíc rudoarmějců. Nic to prý ale nemění na tom, že Katyń byla zločinem. Polská strana tuto interpretaci nekomentovala.

Polský premiér Tusk na společné tiskové konferenci prohlásil, že polsko-ruské vztahy jsou na dobré cestě. Ruský premiér se poklonil katyńským obětem a položil věnce na jejich hroby, čímž do značné míry odstranil obrovskou zátěž ve vzájemných vztazích.

Během návštěvy ve Smolensku podle ruského premiéra došlo k dohodě ohledně dlouhodobých smluv o dodávkách ruského plynu do Polska. Smluvy o dodávkách platné do roku 2037 i tranzitní kontrakt do roku 2045 budou podepsány v nejbližší době. Polský premiér byl svým protějškem informován o brzkém zahájení výstavby plynovodu Nordstream a o tom, že projekt "není zaměřen proti Polsku".

Podrobnosti v polštině: ZDE

Vytisknout

Obsah vydání | Čtvrtek 8.4. 2010