Britský konzervativní ministr pro vysoké školství:

Univerzitní školné "bude nutno zvýšit"

10. 6. 2010

David Willetts, náměstkek britského ministra školství pro vysoké školy, naznačil, že angličtí studenti budou brzo muset platit dále zvýšené univerzitní školné.

Univerzitní školné v Anglii zavedl premiér Tony Blair, nejprve ve výši 1125 liber ročně (cca 33 000 Kč), pak bylo zvýšeno na 3225 liber ročně (cca 97 000 Kč). Studenti ovšem předem či během studia školné zatím neplatí, vznikne jim dluh, který začnou splácet za výhodných podmínek až po absolutoriu, a to až poté, co jejich příjem dosáhne určité úrovně. Ve Skotsku je pregraduální studium zadarmo, a to i pro studenty z EU, včetně České republiky.

V rozhovoru pro deník Guardian uvedl David Willetts, že náklady na vzdělání statisíců studentů jsou "pro daňového poplatníka břemenem, které musí být odstraněno".

Willetts dodal, že nechce předbíhat doporučení, které má vypracovat nezávislá analýza, již provádí bývalý šéf firmy British Petroleum lord Browne. Dodal ale, že by studenti měli považovat univerzitní školné za "povinnost platit vyšší daně", nikoliv za dluh.

Jeho slova rozhněvala britský celostátní svaz studentstva, National Union of Students, jehož předseda Aaron Porter zdůraznil, že Willetts nechápe, že studenti už nyní končí vysokou školu s průměrným dluhem 22 000 liber (660 000 Kč), který "je skutečně dluh".

Debata ohledně univerzitního školného vyvolá velké rozpory v současné britské koaliční vládě, míní deník Guardian. Zatímco konzervativec Willetts naznačuje, že školné bude muset stoupnout, liberální demokraté přislíbili ve svém volebním programu, že univerzitní školné zruší.

Willetts uvedl, že současný systém, kdy univerzity účtují studentům školné, platí to Student Loans Company a studenti dluh začnou splácet teprve, když začnou vydělávat nejméně 15 000 liber ročně (cca 37 500 měsíčně), je "neudržitelný" a je zapotřebí "radikální změny".

"Nejde prostě jen o potřebu změnit školné," řekl. "Systém neobsahuje silné pobídky pro univerzity, aby se zaměřovaly na učení a na studenty, kromě výzkumu."

Dokument nové britské koaliční vlády z minulého měsíce zdůraznil, že vláda chce zajistit, aby byly univerzity řádně financovány, aby zvyšovaly sociální mobilitu a přinášely nové vědecké informace.

David Willetts požádá anglický finanční úřad pro školství, který poskytuje univerzitám státní zdroje, aby zajistil, že univerzity zveřejní informace, kolik jejich absolventů získalo zaměstnání a jak univerzity připravují studenty pro pracovní trh. Tyto informace musejí být zveřejněny během roku 2011, dodal.

Podrobnosti v angličtině ZDE

Vytisknout

Obsah vydání | Čtvrtek 10.6. 2010