Aktivisté násilně protestují v Torontu proti summitu G20

28. 6. 2010

Policie zatkla 500 osob při razii proti anarchistickým organizacím poté, co maskovaní aktivisté rozbíjeli okna a zapalovali automobily. Mnoho zatčených osob byli naprosto pokojní demonstranti.

Problémy vznikly, když se anarchisté oddělili od hlavních pokojných demonstrací, zorganizovaných odbory a dalšími organizacemi a začali rozbíjet výkladní skříně bank a supermarketů a zapalovat policejní auta. Zakryli si obličej a použili popelnic, tyčí a cihel a rozbili tak fasády obchodu Urban Outfitters obchodu Adidas a pobočky banky Scotia Bank. Také docházelo k plenění a anarchisté vyhrožovali fotografům.

Policie zaútočila obušky, slzným plynem, pepřovým sprejem a kulkami z umělé hmoty. Dav se pokusili ovládnout policejní jednotky na koních. zatčen a zmlácen byl i novinář, který píše pro britský list Guardian.

"Nikdy jsme dosud nezažili takhle velkou míru svévolné zločinnosti a vandalismu a ničení našich ulic," řekl na tiskové konferenci šéf torontské policie Bill Blair. "Svoboda projevu má své hranice. Není možno porušovat práva a ohrožovat bezpečnost jiných lidí."

"Toto není násilí," sdělil jeden maskovaný aktivista listu Toronto Star. "Tohle je vandalismus proti násilným korporacícm. My jsme nikoho nezranili ani nepoškodili. Lidé jsou poškozováni korporacemi."

Veřejnost vyjadřuje hněv proti některým policejním taktikám. V živém vysílání z Toronta bylo v televizi vidět, jak policista v plné zbroji bije několikrát neozbrojeného aktivistu. Montrealský novinář Stefan Christoff uvedl, že ho policie mnohokrát udeřila kovovým obuškem, pokrytým umělou hmotou, za to, že skandoval hesla proti summitu G20. Média široce zaznamenala další brutalitu kanadské police a široce se k ní vyjadřovali známí televizní reportéři.

Podrobnosti v angličtině ZDE

Vytisknout

Obsah vydání | Pondělí 28.6. 2010