V konvoji pro Palestinu "byla skupina tureckých džihádistů", tvrdí Izrael

3. 6. 2010

Mezi cestujícími na palubě lodí s humanitárním nákladem pro Gazu byla skupina asi 40 tureckých džihádistů. Ti podle mluvčích izraelské vlády nesou odpovědnost za devět mrtvých a desítky zraněných při útoku na propalestinský konvoj.

Organizace Free Gaza Movement, která předtím zorganizovala osm menších pokusů rozbít po moři izraelskou blokádu Gazy - pět z nichž bylo úspěšných - odmítla tvrzení Izraele, že na lodích byli extremisté. "Všechny osoby na těch lodích byli civilisté," řekla mluvčí organizace Greta Berlin. "Teroristé na palubě těch lodí byli z Izraele."

Izraelská vláda přiznala, že většina lidí na lodi Mavi Marmara "nebyli nutně násilníky. Byli tam také lidé z hnutí Free Gaza, kteří nemají nic společného s islamisty."

Plukovník Richard Kemp, bývalý velitel britských jednotek v Afghánistánu, který je v Jeruzalémě na konferenci o opatřeních proti lidovým povstaleckým hnutím, souhlasí s tvrzením, že na lodi Mavi Marmara bylo několik násilných aktivistů. Dodává: "Většina lidí na té lodi byla, protože chtěli dopravit do cíle humanitární zásoby, alebo se chtěli účastnit mediální akce. Někteří z nich byli podvedeni a netušili, do čeho se vezou."

Podrobnosti v angličtině ZDE

Vytisknout

Obsah vydání | Čtvrtek 3.6. 2010