Aktivisté z napadené flotily byli stříleni do hlavy z bezprostřední blízkosti

4. 6. 2010

Pitva devíti tureckých občanů, kteří zahynuli při izraelském útoku na aktivistickou flotilu směřující do Gazy, ukázala, že byli zasaženi celkem třiceti projektily ráže 9 milimetrů; mnoho z nich bylo vystřeleno z bezprostřední blízkosti, informuje Guardian.

Devět tureckých mužů na palubě lodi Mavi Marmara bylo podle tureckého pitevního nálezu zasaženo celkem třicetkrát, a pět z nich bylo zabito v důsledku poranění hlavy způsobeného střelbou.

Šedesátiletý Ibrahim Bilgen byl čtyřikrát zasažen - do spánku, do prsou, do boku a do zad. Devatenáctiletý Fulkan Dogan, který měl také americké občanství, byl střelen pětkrát ze vzdálenosti menší než 45 centimetrů do tváře, do týla, dvakrát do nohy a jednou do zad. Dva další muži byli střeleni čtyřikrát, a pět z devíti obětí bylo zasaženo buď do týla, nebo do zad, prohlásil Yalcin Buyuk, místopředseda turecké rady pro forenzní medicínu.

Zdá se, že během nejkrvavější části útoku izraelského komanda střelili izraelští vojáci každou minutu jednu osobu. Jeden muž byl zastřelen do týlu ze vzdálenosti 60 cm a jiný byl zastřelen kulkou mezi oči. Kromě 9 mrtvých bylo postřeleno dalších 48 osob a šest aktivistů zůstává nezvěstných, takže počet mrtvých zřejmě vzroste.

Nové informace o způsobu a intenzitě zabíjení zpochybňují izraelské tvrzení, že izraelští vojáci prý stříleli jen v sebeobraně.

"Vzhledem k velmi znepokojujícím důkazům, které jsou v přímém rozporu s linií izraelských médií a z nichž vyplývá, že Izraelci se k tomuto incidentu stavějí velmi selektivně, je nyní nutně zapotřebí, aby došlo k mezinárodnímu vyšetřování této záležitosti," řekl britský poslanec Andrew Slaughter, člen nadstranické parlamentní skupiny pro Británii a Palestinu.

Izrael uvedl, že počet kulek v těle mrtvých osob nezpochybňuje skutečnost, že "izraelští vojáci stříleli v sebeobraně".

V sobotu se v Londýně bude konat demonstrace protestujících z celé Británie, kteří budou požadovat, aby se Izrael zodpovídal ze svých činů.

Irská loď Rachel Corrie, kterou podporují členové hnutí Free Gaza, pokračuje v plavbě směrem ke Gaze. Yossi Gal z izraelského ministerstva zahraničí konstatoval, že si "Izrael nepřeje konfrontaci", ale požádal, aby loď polula do Ashdodu, nikoliv do Gazy.

Podrobnosti v angličtině: ZDE

Vytisknout

Obsah vydání | Pátek 4.6. 2010