Problém je dnešní složení izraelské armády

6. 6. 2010

Samozřejmě jsem rozhořčen ozbrojenci, kteří napadají lodě v mezinárodních vodách, osoby na palubě, kteří se pokusí o odpor, zabíjejí a pak donutí loď, aby odplula do přístavu únosců. Samozřejmě hovořím o somálských pirátech, kteří útočí na západní lodi v Indickém oceánu. Jak si ti teroristé mohou vůbec dovolit dotknout se našich neozbrojených lidí v mezinárodních vodách? A jak správně činíme, že vysíláme své válečné lodi na ochranu před takovým terorismem, píše v deníku Independent Robert Fisk.

Ale, co se to děje? Alespoň Izraelci nepožadovali minulé pondělí výkupné.

Protesty tureckých rodin, že jejich synové chtěli být mučedníky - což by řekl každý Turek, kdyby mu příbuzné zastřelili Izraelci - byly proměněny v "důkazy", že to byli sebevražední atentátníci. "Na té humanitární lodi," napsal Fiskovi jeden Cejlonec z Austrálie, "jsem měl svou sestřenici, synovce a jeho manželku. Bohužel, dvacetiletého synovce izraelští vojáci postřelili do nohy a nyní je v léčení pod vojenským dohledem." Do několika hodin přišli novináři do bytu tohoto Cejlonce v Austrálii a ptali, zda je synovec sebevražedný atentátník. Propaganda totiž funguje.

Neviděli jsme jediný záběr z toho, co při útoku na loď natočili aktivisté, protože Izraelci to všechno zkonfiskovali. Nikdo nám nevysvětlil, jak je možné, když byla údajně loď Marmara plná teroristů, že nebyli odhaleni předtím, během dlouhé plavby z Turecka, kdy loď zastavovala v mnoha přístavech.

Vůbec mě nepřekvapuje, že Izraelci začali na aktivisty střílet, píše Fisk. Byl jsem totiž svědkem v Libanonu, jak "disciplinovaná" je tato "elitní" armáda - je úplně stejná jako průměrná chátra arabských armád. Viděl jsem, jak stála v nečinnosti při masakrech Palestinců v táborech Sabra a Šatila, byl jsem přítomen při masakru Palestinců v Qana r. 1996, - jeden ze střelců označil pak v izraelském tisku 106 mrtvých civilistů, více než polovina z nichž byla dětí, hanlivým výrazem "Arabáci". Pak došlo k druhému masakru v Qana r. 2006 a pak došlo r. 2008-9 k zmasakrování 1300 Palestinců v Gaze, většina z nichž byly děti, a pak...

Před několika týdny zavraždila izraelská tajná služba činitele Hamasi v Dubaji, přičemž zfalšovala 19 cestovních pasů občanů z Británie a dalších západních zemí. Tehdejší britský ministr zahraničí David Miliband to trapně označil jako "incident" - ne, nemluvil o vraždě toho muže v Dubaji, vůbec ne - mluvil jen o zfalšování britských pasů.

Problémem je dnešní složení izraelské armády. V minulosti pocházela většina příslušníků izraelské armády z levicové tradice kibbuzů. R. 1990 byly jen 2 procenta armádních kadetů ortodoxními židy. Dnes je jich 30 procent. Šest ze sedmi plukovníků v Golanské brigádě jsou náboženští aktivisté. Více než 50 procent místních velitelů jsou náboženští aktivisté.

Na náboženství není nic špatného. Jenže mnoho ortodoxních židů jsou stoupenci kolonizace západního břehu Jordánu a jsou proti vytvoření palestinského státu.

A ortodoxní kolonisté jsou ti Izraelci, kteří Palestince nenávidí nejvíce a chtějí zlikvidovat šance na vytvoření palestinského státu tak nenávratně, jak chtějí někteří činitelé Hamasu zlikvidovat Izrael. Je ironické, že to byli vysocí činitelé "staré" izraelské armády, kteří doporučovali "teroristické" organizaci Hamas, aby postavila v Gaze své mešity - aby to bylo protikladem k "teroristickému" Jásiru Arafatovi v Bejrútu. Byl jsem svědkem jedné takové schůzky, píše Fisk.

"Nikdy jsem neviděl tak demokratickou armádu jako je ta v Izraeli," řekl zoufalec francouzský filozof Bernard-Henri Lévy několik hodin před masakrem.

Ano, izraelská armáda je vynikající, elitní, humanitární, hrdinská. Jen to neříkejte somálským pirátům.

Kompletní článek v angličtině ZDE

Vytisknout

Obsah vydání | Pátek 4.6. 2010