Plzeň -- "Hlavní město evropské kulturní cenzury"

8. 6. 2010 / Milan Kohout

Jak v pátek 4.6. informovala média, radní města Plzně rozhodli, že pořadatel festivalu Anymous Performance Michal Krisl má vrátit dva a půl tisíce korun z dotace na festival - a krajská rada navíc zrušila původně schválenou dotaci v hodnotě patnácti tisíc korun. Celé rozhodnutí bylo očividně iniciováno stížností pana Radkovského, který byl pobouřen performancí v plzeňské katedrále poukazující na médii záměrně potlačovaný skandál zneužívání dětí tisíci katolických kněží po celém světě. Rada naprosto zjevně a účelově nalezla ve smlouvě s organizátorem festivalu jakousi větu vyžadující, že se všechny performance budou odehrávat ve "veřejných prostorách" (paradoxně: organizace nazývající se katolická církev neustále propaguje své budovy - nazývané kostely - jako vždy otevřené celé veřejnosti.)

K tomu: Milan Kohout provokoval v Plzni katolickou církev performancí o kněžské pedofilii"ZDE

An English version of this article is in CLICK HERE

Rozhodnutí obou kulturních orgánů města Plzně považuji za projev naprosto jasné umělecké cenzury. V dopisech pana Radkovského (v rámci své organizace majícího funkci biskupa) zaslaných médiím a plzeňským kulturním orgánům se vyskytují mimo jiné i věty jako že ho "mrzí, že tento typ kultury dostal finanční podporu" . Tyto definice mi přesně připomínají rétoriku komunistických médií v dobách procesů se skupinou Plastic People of the Universe v sedmdesátých letech minulého století, za doby tvrdé cenzury uměleckých projevů. Jak je možné, že pan Radkovský tak rychle zapomněl, že i jeho organizaci tehdejší média kritizovala podobným jazykem? To tak rychle zapomněl, že zdravou demokratickou společnost tvoří i svobodné a necenzurované umělecké projevy,jakýchkoliv "typů"? Celá cenzurní akce plzeňských orgánů velmi jasně ukazuje na propojení zájmů soukromých organizací ( v této kauze soukromé organizace nazývající se katolická církev) a "nezávislých" městských a krajských orgánů plzeňského kraje.

Jelikož Plzeň kandiduje na hlavní město evropské kultury, napadá mě, že tato sprostě účelová cenzura svědčí spíše o tom, že by se Plzeň měla stát "Hlavním městem evropské kulturní cenzury".

Vytisknout

Obsah vydání | Úterý 8.6. 2010