GLOBÁLNÍ OTEPLOVÁNÍ:

V Moskvě "umírá denně 700 lidí"

10. 8. 2010

Mimořádné vedro a jedovatý smog v Moskvě způsobil, že tam nyní umírá denně 700 osob - což je dvojnásobek normálního stavu, konstatoval Andrej Selcovskij, šéf zdravotnického oddělení komunálního úřadu v Moskvě. Teplota v Moskvě dosahuje 38 stupňů Celsia. Jedovatý smog způsobily nezvládnutelné požáry v okolí Moskvy. Lidé nosí na obličejích masky.

Moskvané se shromažďují v klimatizovaných nákupních střediscích a kavárnách, ale slabí a staří lidé mají velké problémy s dusivým vedrem a smogem.

Zaměstnanci v moskevské márnici potvrdili, že došlo k podstatnému zvýšení úmrtí. "Je to hrozné," řekl zaměstnanec v nemocnici č. 59. "Ledničky jsou plné." Včera jsme tu měli 17 osob a předvčírem taky 17. Normálně tu máme 2-3 mrtvoly.

Všechny nenaléhavé operace v moskevských nemocnicích byly zrušeny a mnoho pacientů odešlo domů, protože horko a smog v nemocničních pokojích bez klimatizace či větráků jsou nesnesitelné.

Ministr pro mimořádné události Sergej Šoigi uvedl, že po Rusku stále ještě hoří 550 požárů na prostoru 17 000 hektarů.

Veřejnost je rozhněvána, že ruské úřady bojují proti požárům nekompetentně. 52 lidí při požárech přišlo o život a 3000 osob o příbytky.

Podrobnosti v angličtině ZDE

Vytisknout

Obsah vydání | Úterý 10.8. 2010