Diskuze 118:82

11. 8. 2010 / Štěpán Kotrba

Včerejší vyslovení důvěry vládě Petra Nečase v Poslanecké sněmovně mělo charakter rituálu, ne nepodobného tanci okolo totemu. Opozice kritizovala, vláda blahosklonně mlčela. Výsledek předem jasný - 118 hlasů pro důvěru, 82 hlasů proti. Výsledek přes všechny argumenty předem jasný tak, že na něj žádná kancelář nepřijímala sázky. Petru Nečasovi se dalo gratulovat předem. Otázka je, jestli je k čemu.

Předem známé argumenty zněly až do pozdního večera, jako kdyby hrách na zeď házel. Ti, kteří se rozhodli vládnout, tak budou činit bez ohledu na názor opozice. A není divu. Poprvé v dějinách této zemi nevládnou občané, ale vládnou podnikatelé. Rozhodli se, že budou řídit stát jako firmu.

V podnicích se tomu říká restrukturalizace, a znamená to totéž. Propouštění, omezování výroby, prodej majetku. Vláda, která se nazvala vládou rozpočtové odpovědnosti, bude nezodpovědná vůči fungujícím firmám, vůči zaměstnanosti, vůči bezpečnosti občanů. Bude škrtat a škrtat. Nic víc.

Divím se opozici, že se tak mnoho namáhala. Stovky argumentů zazněly, a vláda mlčela, i když byla celé odpoledne přítomna. Do diskuze se nepustila. Asi věděla proč. Za nejlepší považuji projev předsedy Asociace krajů, hejtmana a poslance Michala Haška. Jasně a zřetelně pojmenoval důvody, proč není možné tuto vládu podpořit. Jasně a zřetelně doložil, kde všude programové prohlášení napáchá víc škody, než užitku. Je škoda, že ostatní nemlčeli, aby jeden projev z každé z opozičních stran zazněl o to zřetelněji.

Dnes, den po schválení vládního programu, se na branně bezpečnostním výboru bude projednávat navrhovaná legislativa, dotýkající se platů tisíců policistů a hasičů. A ti budou chtít vědět, zda se škrty v resortu vnitra budou týkat jejich peněženek, aut či stříkaček. Přijdou nejspíš o značnou část výsluh za odsloužená léta. Na to, že nemají občas benzín do služebních aut, které s takovým jásotem kdysi nakoupil Stanislav Gross, už si zvykli. Někteří policisté jezdí na kolech, jiní chodí pěšky. Problém hasičů je, že brodit se pěšky dost dobře nejde. Čerpat vodu ze sklepů a hasit požáry také nejde ručně. A kdo by nasazoval krk při ochraně majetků jiných, když stát není schopen to ocenit? A tak možná v říjnu už nebudeme mít stovky zkušených policistů či tisíce hasičů. Piloti vrtulníků odejdou létat do zahraničí. Z policistů se stanou soukromé ochranné armády bohatých. Z hasičů se mohou stát také soukromníci. Zaplať, nebo nehasíme...

Lékaři budou chtít zanedlouho vědět, zda se škrty v resortu zdravotnictví budou týkat jejich už tak mizerných platů, nebo obvazů či injekčních jehel. To, že se škrty budou týkat důchodů, už senioři vědí. Vědí to i invalidé... Jak jinak, když se důchodci neumějí či nemohou bránit.

Maškarní šaškárna, kterou se na sebe snažily upozornit feministky, beznadějně zanikla v opravdu vážných argumentech. Každý soudný člověk kašle na to, jestli je vláda s ženami nebo bez žen, hodlá li provádět takovou politiku, jako vláda Petra Nečase. "Vyloučení žen z exekutivy, v Evropě ojedinělé, bude mít zásadní vliv na další směřování naší země," tvrdí Fórum 50%. Houby. Vyloučení solidarity a zdravého rozumu z exekutivy bude mít zásadní vliv na další směřování země. I oněch aktivistek. Ještě štěstí, že další happening neplánovali zelení aktivisté, převlečení za lišky s tričkem "Nejsme hlas Petra Nečase". Vyšlo by to nastejno.

Divím se nicméně, že se opozice se svými argumenty tak namáhala. Občané přes pravdivost a závažnost argumentů, známých dlouho předtím z volebních kampaní, uvěřili reklamním trikům a zvolili v rozporu se zdravým rozumem. Volili iluzi reklamy, ne realitu. Nastávají čtyři roky, po které opozice nezmůže nic, co vládnoucí koalice nebude chtít. Nastávají čtyři roky, po které sídlo opozice nebude ve Sněmovně. Krizový štáb bude v Domě odborových svazů a politiku se sociální demokracie i komunisté po více než sedmdesáti letech budou znovu učit dělat na ulici. Možná čelem k policejním obuškům a vodním dělům. I tak se dělá politika. Nastávají čtyři roky, po které reklamou obluzení občané budou moci procitnout a vychutnat si, jaké to je, když vládne pravice. Poznají to policisté, hasiči i lékaři. Poznají to i pacienti. Poznají to i nájemníci. Poznají to pracující i nezaměstnaní. Ve výsledku to poznají i zaměstnavatelé - podnikatelé. Poznají to učitelé i studenti. Zvolili si vládu rozpočtových škrtů, nepřinášející nic pozitivního. Občané mají takovou vládu, jakou si zvolí. A mají takové politiky, jací jsou sami. Dobře jim tak.

To je odpovědnost jako důsledek demokracie. Dobře jim tak.

Vytisknout

Obsah vydání | Středa 11.8. 2010